Heat Transfer Operations Questions and Answers – Evaporators – Multiple Effect Calculations

«
»

This set of Heat Transfer Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Evaporators – Multiple Effect Calculations”.

1. Which one of the following is the correct equation for enthalpy balance for the 1st effect in a triple effect evaporator?
heat-transfer-operations-questions-answers-multiple-effect-calculations-q1
a) FHF+S∇S=EHE+EHP
b) FHF+S∇S=EHE+PHP
c) E1 HE+P1 HP=E2 HE+P2 HP
d) FHF+S∇S=E1 HE+P1 HP
View Answer

Answer: d
Explanation: The enthalpy balance for the 1st effect can be determined encircling the required data in inlet and outlet.
INLET: Feed F with enthalpy HF and Steam S with latent heat ∇S
OUTLET: Evaporate E1and Product P1.
advertisement

2. Which one of the following is the correct equation for enthalpy balance for the 2nd effect in a triple effect evaporator?
heat-transfer-operations-questions-answers-multiple-effect-calculations-q2
a) FHF+S∇S=EHE+EHP
b) FHF+S∇S=EHE+PHP
c) E1E1+P1HP1=E2 HE2+P2 HP2
d) FHF+S∇S=E1 HE+P1HP
View Answer

Answer: c
Explanation: The enthalpy balance for the 2nd effect can be determined encircling the required data in inlet and outlet.
INLET: Feed P1with enthalpy HP1 and Steam E1with latent heat ∇E1
OUTLET: Evaporate E2 and Product P2
E1E1+P1 HP1=E2HE2+P2 HP2.

3. In a triple effect evaporator, given the enthalpies as and the flow rates calculate the evaporation rate in the 2nd effect.

Temperature Latent heat(m) Enthalpy
117 527 654
106 538 640
90 545 631
57 568 619

Feed rate = 50Kg/hr, Feed conc = 0.3, Product conc = 0.5
Find the evaporation rate in 2nd effect.
a) 25.7 kg/hr
b) 20 kg/hr
c) 15 kg/hr
d) 10 kg/hr
View Answer

Answer: a
Explanation: The enthalpy balance for the 2nd effect can be determined encircling the required data in inlet and outlet.
INLET: Feed P1 with enthalpy HP1 and Steam E1 with latent heat ∇E1
OUTLET: Evaporate E2 and Product P2
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
Hence, P = XFF/Xp = 50×0.3/0.5 = 30Kg/hr, E1 = 50-30 =20kg/hr
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
20×538+30×106 = (E)x631+(30-E)x90
Hence, the value of E = 25.7kg/hr.

4. In a triple effect evaporator, given the enthalpies as and the flow rates calculate the product formation rate in the 2nd effect.
Feed rate = 25000kg/hr at 38℃, Feed conc = 0.10, Product conc = 0.50
Find the evaporate rate in 3rd effect.

Temperature Latent heat(m) Enthalpy
117 527 654
106 538 640
90 545 631
57 568 619
advertisement

a) 6630 kg/hr
b) 7190 kg/hr
c) 6180 kg/hr
d) 5000 kg/hr
View Answer

Answer: b
Explanation: The enthalpy balance for the 2nd effect can be determined encircling the required data in inlet and outlet.
INLET: Feed P1 with enthalpy HP1 and Steam E1 with latent heat ∇E1
OUTLET: Evaporate E2 and Product P2
FHF+S∇S=EHE+PHP
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
Hence, P = XFF/Xp = 25000×0.1/0.5 = 5000Kg/hr, E = E1 + E2 + E3 = 25000-5000 =20000kg/hr
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
E2E2+P2 HP2=EHE+PHP
We have the three equations with the unknowns E1, E2, E3, P1, P2, P = 5000 kg/hr.
Hence solving the equations using a scientific calculator we get, E3 = 7190 kg/hr.

5. Which one of the following is the correct equation for enthalpy balance for the final effect in a triple effect evaporator?
heat-transfer-operations-questions-answers-multiple-effect-calculations-q5
a) E2E2+P2 HP2=EHE+PHP
b) FHF+S∇S=EHE+PHP
c) E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
d) FHF+S∇S=E1 HE+P1 HP
View Answer

Answer: a
Explanation: The enthalpy balance for the 1st effect can be determined encircling the required data in inlet and outlet.
INLET: Feed P2 with enthalpy HP2 and Steam E2 with latent heat ∇E2
OUTLET: Evaporate E and Product P
E2E2+P2 HP2=EHE+PHP.

6. If we know the heat transfer coefficients of all the effects and the initial and final temperatures of the vapour, we can estimate the intermediate temperatures of the setup.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes the Statement is correct because the formula for heat transfer is = UAΔT
Hence if the area is same for all effects, U1A ΔT1 = U2AΔT2 = U3AΔT3, here we have 4 variables and three equations, hence anyone can be found out easily if one or more are available.

7. In a triple effect evaporator, given the enthalpies as and the flow rates calculate the product formation rate in the 2nd effect.
Feed rate = 25000kg/hr at 38℃, Feed conc = 0.10, Product conc = 0.50
Find the Area of condenser in 3rd effect.
U1=2930 Kcal/hr2 K, U2=1220 Kcal/hr2 K, U3=610 Kcal/hr2 K

Temperature Latent heat(m) Enthalpy
117 527 654
106 538 640
90 545 631
57 568 619

a) 164m2
b) 151m2
c) 179.5m2
d) 155m2
View Answer

Answer: c
Explanation: The enthalpy balance for the 2nd effect can be determined encircling the required data in inlet and outlet.
INLET: Feed P1 with enthalpy HP1 and Steam E1 with latent heat ∇E1
OUTLET: Evaporate E2 and Product P2
FHF+S∇S=EHE+PHP
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
Hence, P = XFF/Xp = 25000×0.1/0.5 = 5000Kg/hr, E = E1 + E2 + E3 = 25000-5000 =20000kg/hr
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
E2E2+P2 HP2=EHE+PHP
We have the three equations with the unknowns E1, E2, E3, P1, P2, P = 5000 kg/hr.
Hence solving the equations using a scientific calculator we get, E2 = 6630 kg/hr
A3 = E2E2/U∆T = 6630×545/610x(90 – 57) = 179.52.

8. In a triple effect evaporator, given the enthalpies as and the flow rates calculate the product formation rate in the 2nd effect.
Feed rate = 25000kg/hr at 38℃, Feed conc = 0.10, Product conc = 0.50
Find the evaporate rate in 2nd effect.

Temperature Latent heat(m) Enthalpy
117 527 654
106 538 640
90 545 631
57 568 619
advertisement

a) 6630 kg/hr
b) 7190 kg/hr
c) 6180 kg/hr
d) 5000 kg/hr
View Answer

Answer: a
Explanation: The enthalpy balance for the 2nd effect can be determined encircling the required data in inlet and outlet.
INLET: Feed P1 with enthalpy HP1 and Steam E1 with latent heat ∇E1
OUTLET: Evaporate E2 and Product P2
FHF+S∇S=EHE+PHP
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
Hence, P = XFF/Xp = 25000×0.1/0.5 = 5000Kg/hr, E = E1 + E2 + E3 = 25000-5000 =20000kg/hr
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
E2E2+P2 HP2=EHE+PHP
We have the three equations with the unknowns E1, E2, E3, P1, P2, P = 5000 kg/hr.
Hence solving the equations using a scientific calculator we get, E2 = 6630 kg/hr.

9. In a triple effect evaporator, given the enthalpies as and the flow rates
Feed rate = 25000kg/hr at 38℃, Feed conc = 0.10, Product conc = 0.50
Find the evaporate rate in 1st effect.

Temperature Latent heat(m) Enthalpy
117 527 654
106 538 640
90 545 631
57 568 619

a) 6630 kg/hr
b) 7190 kg/hr
c) 6180 kg/hr
d) 5000 kg/hr
View Answer

Answer: c
Explanation: The enthalpy balance for the 2nd effect can be determined encircling the required data in inlet and outlet.
INLET: Feed P1 with enthalpy HP1 and Steam E1 with latent heat ∇E1
OUTLET: Evaporate E2 and Product P2
FHF+S∇S=EHE+PHP
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
Hence, P = XFF/Xp = 25000×0.1/0.5 = 5000Kg/hr, E = E1 + E2 + E3 = 25000-5000 =20000kg/hr
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
E2E2+P2 HP2=EHE+PHP
We have the three equations with the unknowns E1, E2, E3, P1, P2, P= 5000 kg/hr.
Hence solving the equations using a scientific calculator we get, E1 = 6180 kg/hr.

10. In a triple effect evaporator, given the enthalpies as and the flow rates calculate the product formation rate in the 2nd effect.
Feed rate = 25000kg/hr at 38oC, Feed conc = 0.10, Product conc = 0.50
Find the steam consumption rate.

Temperature Latent heat(m) Enthalpy
117 527 654
106 538 640
90 545 631
57 568 619
advertisement

a) 6630 kg/hr
b) 7190 kg/hr
c) 6180 kg/hr
d) 9488 kg/hr
View Answer

Answer: d
Explanation: The enthalpy balance for the 2nd effect can be determined encircling the required data in inlet and outlet.
INLET: Feed P1 with enthalpy HP1 and Steam E1 with latent heat ∇E1
OUTLET: Evaporate E2 and Product P2
FHF+S∇S=EHE+PHP
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
Hence, P = XFF/Xp = 25000×0.1/0.5 = 5000Kg/hr, E = E1 + E2 + E3 = 25000-5000 =20000kg/hr
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
E2E2+P2 HP2=EHE+PHP
We have the three equations with the unknowns E1, E2, E3, P1, P2, P = 5000 kg/hr.
Hence solving the equations using a scientific calculator we get, S = 9488 kg/hr.

11. In a triple effect evaporator, given the enthalpies as and the flow rates calculate the product formation rate in the 2nd effect.
Feed rate = 25000kg/hr at 38℃, Feed conc = 0.10, Product conc = 0.50
Find the Area of condenser in 1st effect.
U1=2930 Kcal/hr 2 K, U2=1220 Kcal/hr 2 K, U3=610 Kcal/hr 2 K

Temperature Latent heat(m) Enthalpy
117 527 654
106 538 640
90 545 631
57 568 619

a) 1622
b) 1512
c) 1892
d) 1552
View Answer

Answer: d
Explanation: The enthalpy balance for the 2nd effect can be determined encircling the required data in inlet and outlet.
INLET: Feed P1 with enthalpy HP1 and Steam E1 with latent heat ∇E1
OUTLET:Evaporate E2 and Product P2
FHF+S∇S=EHE+PHP
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
Hence, P = XFF/Xp = 25000×0.1/0.5 = 5000Kg/hr, E = E1 + E2 + E3 = 25000-5000 =20000kg/hr
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
E2E2+P2 HP2=EHE+PHP
We have the three equations with the unknowns E1, E2, E3, P1, P2, P = 5000 kg/hr.
Hence solving the equations using a scientific calculator we get, E1 = 6180 kg/hr
A1 = S∇S/U∆T = 9488×527/2930x(117-106) = 155 2.

12. In a triple effect evaporator, given the enthalpies as and the flow rates calculate the product formation rate in the 2nd effect.
Feed rate = 25000kg/hr at 38oC, Feed conc = 0.10, Product conc = 0.50
Find the Area of condenser in 2nd effect.
U1=2930 Kcal/hr 2 K, U2=1220 Kcal/hr 2 K, U3=610 Kcal/hr 2 K

Temperature Latent heat(m) Enthalpy
117 527 654
106 538 640
90 545 631
57 568 619

a) 1702
b) 1512
c) 1892
d) 1552
View Answer

Answer: a
Explanation: The enthalpy balance for the 2nd effect can be determined encircling the required data in inlet and outlet.
INLET: Feed P1 with enthalpy HP1 and Steam E1 with latent heat ∇E1
OUTLET: Evaporate E2 and Product P2
FHF+S∇S=EHE+PHP
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
Hence, P = XFF/Xp = 25000×0.1/0.5 = 5000Kg/hr, E = E1 + E2 + E3 = 25000-5000 =20000kg/hr
E1E1+P1 HP1=E2 HE2+P2 HP2
E2E2+P2 HP2=EHE+PHP
We have the three equations with the unknowns E1, E2, E3, P1, P2, P= 5000 kg/hr.
Hence solving the equations using a scientific calculator we get, E1 = 6180 kg/hr
A2 = E1E1/U∆T = 6180×538/1220x(106 -90) = 170 2.

13. The three areas which we calculate from the steam consumption value, only the ________ one is used in calculation of number of tubes.
a) Maximum
b) Minimum
c) Average
d) Median
View Answer

Answer: a
Explanation: We consider only the maximum value of the area for calculations of number of tubes and other necessities such as the number of turns etc.

14. If the three areas obtained from steam calculation are 1512, 1622, and 1892. If the diameter and the length of the tube are 5cm and 150cm respectively, find the number of tubes required in this multiple effect evaporator.
a) 697
b) 802
c) 892
d) 502
View Answer

Answer: b
Explanation: We consider only the maximum value of the area for calculations of number of tubes and other necessities. Hence the maximum value here is 1892 which is our required answer.
The area of each tube is = πDo L hence we have πDo L N=189 or N=189/3.14×0.05×1.5=802.

15. If we have the areas calculated for the three effects as 1512, 1622, and 1892. Then the value we consider to manufacture the three effects of this triple effect evaporator is ______________
a) 1622
b) 1512
c) 1892
d) Their respective values
View Answer

Answer: c
Explanation: We consider only the maximum value of the area for calculations of number of tubes and other necessities. Hence the maximum value here is 1892.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer Operations.

To practice all areas of Heat Transfer Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn