Heat Transfer Operations Questions and Answers – Jacketed Vessels and Internal Coils

«
»

This set of Heat Transfer Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Jacketed Vessels and Internal Coils”.

1. Impellers are used to promote agitation and thoroughly mix the solution for maximum heat transfer rate (Forced Convection). Recognize this impeller.
heat-transfer-operations-questions-answers-jacketed-vessels-internal-coils-q1
a) Paddle blades
b) Propeller agitator
c) Simple turbine impeller
d) Helical ribbon impeller
View Answer

Answer: a
Explanation: The blades showed in figure is called Paddle Blades, these may be flat or pitched. At low speed the flat blades produce a tangential motion to the liquid and the pitched blades at high speed establish a radial flow pattern.
advertisement

2. Impellers are used to promote agitation and thoroughly mix the solution for maximum heat transfer rate (Forced Convection). Recognize this impeller.
heat-transfer-operations-questions-answers-jacketed-vessels-internal-coils-q2
a) Paddle blades
b) Propeller agitator
c) Simple turbine impeller
d) Helical ribbon impeller
View Answer

Answer: b
Explanation: The impellers shown in figure resemble airplane propellers and are hence called Propeller agitator, these usually operate at high speed and produce an axial flow pattern in the liquid.

3. Impellers are used to promote agitation and thoroughly mix the solution for maximum heat transfer rate (Forced Convection). Recognize this impeller which operates at very high speed.
heat-transfer-operations-questions-answers-jacketed-vessels-internal-coils-q3
a) Paddle blades
b) Propeller agitator
c) Simple turbine impeller
d) Helical ribbon impeller
View Answer

Answer: c
Explanation: The figure shown represents Turbine mixers, which operate at high speed in low viscosity liquids. The blades may be flat or curved depending upon the operation whether we need axial or radial mixing.
advertisement
advertisement

4. Recognise the Heat Exchanger given below.
heat-transfer-operations-questions-answers-jacketed-vessels-internal-coils-q4
a) Internal Coil
b) Half Coil Jacketed Vessel
c) Dimpled Jacket
d) Conventional Jacketed Vessel
View Answer

Answer: c
Explanation: The Jacket installed outside the vessel is plain and has no breaks, it flows in a particular direction and baffles can be added, such arrangement is commonly known as Dimple Jacketed Vessel.

5. What is the name of the following setup?
heat-transfer-operations-questions-answers-jacketed-vessels-internal-coils-q5
a) Internal Coil
b) Half Coil Jacketed Vessel
c) Dimpled Jacket
d) Conventional Jacketed Vessel
View Answer

Answer: c
Explanation: The Jacket in the given setup is installed outside the vessel has dimples which provide turbulence to the flow, such arrangement is commonly known as Dimple Jacketed Vessel.
advertisement

6. Name the following Setup.
heat-transfer-operations-questions-answers-jacketed-vessels-internal-coils-q6
a) Internal Coil
b) Half Coil Jacketed Vessel
c) Limpet Coil
d) Conventional Jacketed Vessel
View Answer

Answer: b
Explanation: The coil in the given setup is installed outside the vessel, and the coils break at certain instants between the joining, such arrangement is commonly known as Half Coil Jacketed Vessel.

7. What is the correct name for the following agitator?
heat-transfer-operations-questions-answers-jacketed-vessels-internal-coils-q7
a) Helical ribbon impeller
b) Anchor Impeller
c) Simple turbine impeller
d) Paddle type impeller
View Answer

Answer: b
Explanation: The given figure is that of an Anchor Impeller. Anchor impellers usually operate at low speed, much of the disturbance within the liquid occurs close to the vessel wall.
advertisement

8. Name the following impeller.
heat-transfer-operations-questions-answers-jacketed-vessels-internal-coils-q8
a) Helical ribbon impeller
b) Anchor Impeller
c) Simple turbine impeller
d) Paddle type impeller
View Answer

Answer: a
Explanation: The figure is that of a helical ribbon impeller. In this setup, agitation at the wall is achieved by the close clearances between the blade and the wall surface and the helical design also imparts turbulence within the core of liquid.

9. What is the name of the following setup?
heat-transfer-operations-questions-answers-jacketed-vessels-internal-coils-q9
a) Internal Coil
b) Half Coil Jacketed Vessel
c) Limpet Coil
d) Conventional Jacketed Vessel
View Answer

Answer: a
Explanation: The coil in the given setup is installed inside the vessel, such arrangement is commonly known as Internal Coils.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer Operations.

To practice all areas of Heat Transfer Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter