Heat Transfer Operations Questions and Answers – Evaporators – Types of Feeding

«
»

This set of Heat Transfer Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Evaporators – Types of Feeding”.

1. What do we mean by types of feeding in an evaporator?
a) Total number of different types of feed available
b) Types of steam temperature applied
c) Types of recycle feed applied
d) Types of product extracted
View Answer

Answer: c
Explanation: The statement of types of feed in evaporator defines the way of arranging the recycle feed from one evaporator to two or more other evaporators is known as a type of feed.
advertisement

2. Which one of the following is not a type of feeding in an evaporator?
a) Forward feed
b) Backward feed
c) Convoluted feed
d) Mixed feed
View Answer

Answer: c
Explanation: There are four types of feed which are currently in industrial use which are –

  1. Forward feed
  2. Backward feed
  3. Parallel feed
  4. Mixed feed.

3. Parallel feed is almost the same as forward feed in an evaporator.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, the statement is wrong. In forward feed the feed is taken in series where the product of a particular single effect is the feed to the other, whereas the parallel feed setup has independent feed supply to each unit.
advertisement
advertisement

4. Why do we use more than one type of feeding in an evaporator?
a) To increase the feed efficiency
b) To increase the efficiency of the steam used
c) To decrease the steam consumption per unit mass of feed
d) To increase the steam consumption per unit mass of feed
View Answer

Answer: c
Explanation: The steam consumption can be reduced to a low value if we use evaporators in series as it would then reuse the vapour from the first one to heat the second one, hence considerable reducing the consumption.

5. What is the name of the following evaporator? Recognize the type of feed.
heat-transfer-operations-questions-answers-types-feeding-q5
a) Forward feed
b) Backward feed
c) Convoluted feed
d) Mixed feed
View Answer

Answer: b
Explanation: The feed supply arrangement is backwards, that is the feed being given to the first evaporator is the product from 2nd evaporator. Hence it is called a Backward feed multiple effect evaporator.
advertisement

6. What is the name of the following evaporator? Recognize the type of feed.
heat-transfer-operations-questions-answers-types-feeding-q6
a) Forward feed
b) Backward feed
c) Convoluted feed
d) Mixed feed
View Answer

Answer: a
Explanation: The feed supply arrangement is forwards, that is the feed being given to the 2nd evaporator is the product from 1st evaporator. Hence it is called a Forward feed multiple effect evaporator.

7. What is the name of the following evaporator? Recognize the type of feed.
heat-transfer-operations-questions-answers-types-feeding-q7
a) Forward feed
b) Backward feed
c) Parallel feed
d) Mixed feed
View Answer

Answer: c
Explanation: The feed supply arrangement is independent of the product of others, that is the feed being given to the first evaporator is not the product from 2nd evaporator and vice versa rather separate for each. Hence it is called a Parallel feed multiple effect evaporator.
advertisement

8. The product concentration in a forward feed evaporator _________ as we move to successive evaporators.
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) Is different for each
View Answer

Answer: a
Explanation: The forward feed setup has series connection where the product of a particular single effect is the feed to the other. Hence the product concentration increases with each subsequent evaporator.

9. What is the name of the following evaporator? Recognize the type of feed.
heat-transfer-operations-questions-answers-types-feeding-q9
a) Forward feed
b) Backward feed
c) Parallel feed
d) Mixed feed
View Answer

Answer: d
Explanation: The feed supply arrangement is haphazard, that is the feed being given to the first evaporator is the product from 2nd evaporator or maybe another anytime, there is no fixed pattern to define its direction. Hence it is called a Mixed feed multiple effect evaporator.
advertisement

10. The product concentration in a backward feed evaporator _________ as we move to successive evaporators.
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) Is different for each
View Answer

Answer: b
Explanation: The backward feed setup has series connection where the product of a particular single effect is the feed to the other in the opposite direction, i.e. from back to front. Hence the product concentration decreases with each subsequent evaporator.

11. For mass balance in the forward pass evaporator, select the correct option.
a) F = E3 + P3
b) F = E1 + E2 + E3 + P3
c) F = P1 + P2 + P3
d) F = E1 + E2 + E3 + P1 + P2 + P3
View Answer

Answer: b
Explanation: The mass balance is F = E1 + E2 + E3 + P3 because the product of a particular setup is the feed for another and if we join the whole setup as one, we see F entering and E1 + E2 + E3 + P3 leaving.

12. Which evaporator uses the maximum number of pumps for its operation?
a) Forward feed
b) Backward feed
c) Parallel feed
d) Mixed feed
View Answer

Answer: b
Explanation: The backward feed evaporator requires a pump between each pair of effects to transfer liquid from lower pressure effects to higher pressure effects and this is in maximum effect only in backward feed and to an extent in the mixed feed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer Operations.

To practice all areas of Heat Transfer Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter