Heat Transfer Operations Questions and Answers – Boilers – Reboiler Classifications

«
»

This set of Heat Transfer Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Boilers – Reboiler Classifications”.

1. Which one of the following is not a type of re-boiler?
a) Double pipe Reboilers
b) Thermosyphon reboilers
c) Kettle reboilers
d) Internal reboilers
View Answer

Answer: a
Explanation: The Classification of reboilers can be done on the basis of their circulation and setup, but a double pipe reboiler is non-existent.
advertisement

2. Which one of the following is not a working property of re-boiler?
a) Generate a flux of vapour to feed to a distillation tower
b) Boil water at film boiling temperature
c) Flash boiling
d) Boil water at bubble formation region
View Answer

Answer: d
Explanation: The reboilers are designed to make water boil as fast as possible to send it back to the distillation column for heating, hence it is used at very high temperatures for boiling.

3. The simplest re-boiler can be named as _______________ with the boiler just below the distillation column.
a) Flash reboilers
b) Internal re-boilers
c) Kettle reboilers
d) Horizontal thermosyphon reboiler
View Answer

Answer: b
Explanation: The internal reboiler is the most simple reboiler as it has a single heating unit attached directly to the distillation column itself to heat the condensate coming back to the bottom of the setup.
advertisement
advertisement

4. The kettle type reboiler is attached to the main body of the distillation column.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The kettle type reboilers have a separate oversized shell to hold the condensate and a set of tubes that carry the heating fluid to heat the water. It is not attached to the main body.

5. The reboiler which has its heating system mounted directly to the distillation column is ____________
a) Flash reboilers
b) Internal re-boilers
c) Kettle reboilers
d) Horizontal thermosyphon reboiler
View Answer

Answer: b
Explanation: The internal reboiler is the most simple reboiler as it has a single heating unit attached directly to the distillation column itself to heat the condensate coming back to the bottom of the setup. The heat is supplied by a bundle of tubes that carry the hot fluid through them.
advertisement

6. Which one of the following reboiler is a thermosyphon reboiler?
a) Vertical
b) Slanted
c) Kettle
d) Internal
View Answer

Answer: a
Explanation: The vertical thermosyphon reboiler is one of the most common types of reboilers used which has a separate boiling unit which is vertical and a shell and tube setup with hot gases in the shell.

7. Which class of reboilers do not require pumps to pump the condensate back to the reboiler?
a) Thermosyphon reboiler
b) Flash reboiler
c) Kettle reboiler
d) Shell reboiler
View Answer

Answer: a
Explanation: The thermosyphon reboilers do not necessarily require pumps to pump the hot fluids back to the distillation column because it is the naturally produced pressure difference that carries up the fluid.
advertisement

8. Which one of the following reboiler uses a shell and tube heat exchanger?
a) Kettle reboiler
b) Vertical Thermosyphon reboiler
c) Flash reboiler
d) Internal reboiler
View Answer

Answer: b
Explanation: The setup of a vertical reboiler uses a shell and tube setup with the fluid in the tubes and the heating medium in the shell.

9. Which one of the following reboiler uses a 1-2shell and tube heat exchanger?
a) Kettle reboiler
b) Vertical Thermosyphon reboiler
c) Flash reboiler
d) Horizontal thermosyphon reboiler
View Answer

Answer: d
Explanation: Given in the following figure the horizontal thermosyphon with the 1-2shell and tube heat exchanger-
heat-transfer-operations-questions-answers-reboiler-classifications-q9
advertisement

10. The distillation procedure occurring by using a reboiler is known as ___________
a) Gas distillation
b) Normal distillation
c) Steam distillation
d) Oil distillation
View Answer

Answer: c
Explanation: The process used is that of a Steam distillation wherein the steam carries the more volatile component vapour with itself and separate out when the mixture condenses.

11. In which one of the following reboilers, furnace is used to heat the condensate?
a) Kettle Reboilers
b) Fired reboilers
c) Vertical Thermosyphon reboiler
d) Horizontal thermosyphon reboiler
View Answer

Answer: b
Explanation: Fired reboilers use the furnace to boil the water to a superheated steam component with has higher thermal output, they specifically use high specific heat capacity fuels for burning.

12. Which one of the following is best suited for operation of fouling as well as sensitive fluids?
a) Vertical Thermosyphon reboiler
b) Horizontal thermosyphon reboiler
c) Forced circulation reboilers
d) Kettle reboiler
View Answer

Answer: c
Explanation: Forced circulation reboilers have blades that keep removing the fouling/scaling getting deposited at the wall surface and hence it is best suited for this operation, it also does not use very high temperatures of operation which works well for sensitive fluids.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer Operations.

To practice all areas of Heat Transfer Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter