Heat Transfer Operations Questions and Answers – Shell and Tube Heat Exchangers – Miscellaneous Questions

«
»

This set of Heat Transfer Operations Puzzles focuses on “Shell and Tube Heat Exchangers – Miscellaneous Questions”.

1. Which one of the following dirt factor should we assign to the HE for two moderately clean streams?
a) UD = 20, UC = 30
b) UD = 40, UC = 50
c) UD = 50, UC = 60
d) UD = 100, UC = 110
View Answer

Answer: a
Explanation: We should always assign the higher value of Rd so that the cleaning is done beforehand. Here the maximum value of Rd is for minimum U, i.e. we have Rd = (30-20)/30×20 = 0.0167 is the highest for UD = 20, UC = 30.
advertisement

2. A heat exchanger was required to cool a liquid from 150℃ to 110℃, but the outlet temperature was increased by 3℃ every month for same heat transfer. What should have been the fouling factor if UD = 80?
a) 94
b) 49
c) 85
d) 90
View Answer

Answer: a
Explanation: We can tell that for the heat transferred to be equal, UD×47 = UC×40 or UC = 80×47/40 = 94.

3. Which one of the following formula is correct for return losses?
a) \(\frac{4N}{S} \frac{V^2}{2g}\)
b) \(\frac{4N}{S} \frac{V^2}{2}\)
c) \(\frac{4N}{S} \frac{V^2}{g}\)
d) \(\frac{N}{S} \frac{V^2}{2g}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: For a shell and tube heat exchanger the head loss for every turn of the Tube is known as the return loss which is represented as H = \(\frac{4N}{S} \frac{V^2}{2g}\).

4. When steam is used on the tube side of the Heat Exchanger, then the allowable pressure drop should be less than _____ P.S.I.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: If we keep a very high pressure drop for the steam then there would be unnecessary condensation of the steam decreasing the Heat transfer coefficient.
advertisement

5. When we want to have extremely small pressure drop for the shell side and also desire to provide support to the tubes, which one the following setup should we use?
a) Segmental Baffles
b) Doughnut Baffles
c) Orifice Baffles
d) Support Plates
View Answer

Answer: d
Explanation: Use of any kind of baffle leads to a very high pressure drop due to which in operations with low pressure drop we do not use baffles rather using support plates are better options.

6. The more the number of shell and tube passes, less is the value of Correction Factor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The more the number of shell and tube passes, more is the difficulty or error in calculating their temperature differences, hence more is the LMTD and hence more is the correction factor.

7. What is term S in the formula for Return Loss for tubes in a Shell and Tube Heat Exchanger?
H = \(\frac{4N}{S} \frac{V^2}{2g}\).
a) Specific gravity
b) Density
c) Specific heat capacity
d) Specific heat
View Answer

Answer: a
Explanation: The term S in the formula \(\frac{4N}{S} \frac{V^2}{2g}\) stands for the specific gravity of the fluid flowing through the tube at that instant.
advertisement

8. What is the minimum baffle spacing for a Shell and Tube Heat Exchanger?
a) ID of Shell
b) ID of Tube
c) ID of Shell/5
d) ID of Shell/4
View Answer

Answer: c
Explanation: For baffles to be employed, these limitations arise due to the fact that lesser spacing increases leakage between the bundles and the baffles. Hence the minimum spacing should be ID of Shell/5.

9. What is the maximum baffle spacing for a Shell and Tube Heat Exchanger?
a) ID of Shell
b) ID of Tube
c) ID of Shell/5
d) ID of Shell/4
View Answer

Answer: a
Explanation: For baffles to be employed, these limitations arise due to the fact that larger spacing increases more axial flow in the shell than across the bundle. Hence the maximum spacing should be ID of Shell.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer Operations.

To practice all Puzzles on Heat Transfer Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn