Heat Transfer Operations Questions and Answers – Shell and Tube Heat Exchangers – Concurrent and Countercurrent Operation

«
»

This set of Heat Transfer Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Shell and Tube Heat Exchangers – Concurrent and Countercurrent Operation”.

1. In a shell and tube heat exchanger, the flow pattern is usually ________
a) Concurrent
b) Counter current
c) Concurrent at a part and Counter current at the other
d) Mixed flow
View Answer

Answer: c
Explanation: In a shell and tube HE when the fluids are flowing in their respective paths, there are regions where both Concurrent and Counter current flow is observed.
advertisement

2. In a 2-4 Shell and Tube heat exchanger, how many concurrent and counter current flow regimes are observed?
a) 2 concurrent and 2 counter current
b) 1 concurrent and 1 counter current
c) 4 concurrent and 0 counter current
d) 0 concurrent and 4 counter current
View Answer

Answer: a
Explanation: In a 2-4 Shell and Tube heat exchanger, we observe alternate concurrent and counter current flow regimes, as there are total 4 interaction areas, we get alternating 2 concurrent and 2 counter current flow patterns.

3. In the following Figure determine the number of Concurrent flow and Counter-current flow regime.
heat-transfer-operations-questions-answers-concurrent-countercurrent-operation-q3
a) 2 concurrent and 2 counter current
b) 1 concurrent and 1 counter current
c) 2 concurrent and 0 counter current
d) 0 concurrent and 2 counter current
View Answer

Answer: b
Explanation: In the temperature pattern shown above, we observe alternate concurrent and counter current flow regimes, as there are total 2 interaction areas, we get alternating 1 concurrent(Tc2-TH) and 1 counter current(Tc1-TH) flow patterns.
advertisement
advertisement

4. In a 1-2 Shell and Tube heat exchanger, how many concurrent and counter current flow regimes are observed?
a) 2 concurrent and 2 counter current
b) 1 concurrent and 1 counter current
c) 4 concurrent and 0 counter current
d) 0 concurrent and 4 counter current
View Answer

Answer: b
Explanation: In a 1-2 Shell and Tube heat exchanger, we observe alternate concurrent and counter current flow regimes, as there are total 2 interaction areas, we get alternating 1 concurrent and 1 counter current flow patterns.

5. In the following Figure determine the number of Concurrent flow and Counter-current flow regime.
heat-transfer-operations-questions-answers-concurrent-countercurrent-operation-q5
a) 2 concurrent and 2 counter current
b) 1 concurrent and 1 counter current
c) 2 concurrent and 0 counter current
d) 0 concurrent and 2 counter current
View Answer

Answer: a
Explanation: In the temperature pattern shown above, we observe alternate concurrent and counter current flow regimes. Looking at the region THA to Ti, there is a single Concurrent and Counter-current interaction, as there are total 2 interaction areas, we get alternating 2 concurrent and 2 counter current flow patterns.
advertisement

6. In a shell and tube Heat exchanger, sometimes flow regimes cannot be expressed as concurrent or counter-current.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Flow regimes can always be represented by counter-current and concurrent by any point of consideration in the setup as possible. This is because the fluid in contact with the tube always has a direction of flow.

7. In the following shell and tube setup as shown, recognise the number of Concurrent and Counter-current interactions.
heat-transfer-operations-questions-answers-concurrent-countercurrent-operation-q7
a) 2 concurrent and 4 counter current
b) 3 concurrent and 3 counter current
c) 6 concurrent and 0 counter current
d) 0 concurrent and 6 counter current
View Answer

Answer: b
Explanation: In the setup shown above, we observe alternate concurrent and counter current flow regimes. Looking at the region THA to Ti, there is a single Concurrent and Counter-current interaction, as there are total 3 interaction areas, we get alternating 3 concurrent and 3 counter current flow patterns.
heat-transfer-operations-questions-answers-concurrent-countercurrent-operation-q7a
AB – Counter-current
BC – Con-current
CD – Counter-current
DE – Con-current
EF – Counter-current
FG – Con-current.
advertisement

8. What is the total number of counter-current flow regime in the given setup of split flow?
heat-transfer-operations-questions-answers-concurrent-countercurrent-operation-q8
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: We can observe by the below diagram that the number of counter flow regime is 2.
heat-transfer-operations-questions-answers-concurrent-countercurrent-operation-q8a

9. What is the total number of counter-current flow regime in the given setup of double split flow?
heat-transfer-operations-questions-answers-concurrent-countercurrent-operation-q9
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: We can observe by the below diagram of double split flow, that the number of counter flow regime is 4.
heat-transfer-operations-questions-answers-concurrent-countercurrent-operation-q9a
advertisement

10. What is the total number of concurrent flow regime in the given setup of Shell and Tube HE?
heat-transfer-operations-questions-answers-concurrent-countercurrent-operation-q10
a) 1
b) 2
c) 3
d) 0
View Answer

Answer: d
Explanation: We can observe by the given flow, that the number of concurrent regime is 0 and is totally counter current as is visible from the fact that the flow at every point is opposite to that in tube.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer Operations.

To practice all areas of Heat Transfer Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter