Heat Transfer Operations Questions and Answers – Shell Heat Exchangers – Shell Side Effective Diameter

«
»

This set of Heat Transfer Operations online test focuses on “Shell Heat Exchangers – Shell Side Effective Diameter”.

1. The pitch of a baffle arrangement in a shell and tube HE is the distance between centres of two tubes in the shell side arrangement.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pitch is defined as the distance between two vacancies for tubes in the baffle arrangement.
It would be clear by the following diagram.
heat-transfer-operations-questions-answers-online-test-q1
advertisement

2. What is the pitch of a shell and tube HE if the diameter of the tubes is 30mm and clearance is 10mm?
a) 35mm
b) 38mm
c) 40mm
d) 45mm
View Answer

Answer: c
Explanation: The pitch of the setup can be defined as Pt = Dt + C = 30 + 10 = 40mm where C is the Clearance.

3. What is the flow area if the pitch of a shell and tube HE is 40mm, the inner diameter of the tubes is 20mm, clearance is 10mm and baffle space is 10mm?
a) 50 sq mm
b) 60 sq mm
c) 55 sq mm
d) 53 sq mm
View Answer

Answer: a
Explanation: Flow area in a shell and tube HE is represented as: A = \(\frac{ID×C×B}{Pt} = \frac{20×10×10}{40} \)= 50 sq mm.

4. In the calculation of flow area for a shell and tube heat exchanger, which is the correct formula?
Where C = Clearance, Pt = Pitch, ID = Inner Diameter, B = Baffle spacing.
a) A = \(\frac{ID×Pt×C}{B}\)
b) A = \(\frac{ID×Pt×B}{C}\)
c) A = \(\frac{Pt×C×B}{ID}\)
d) A = \(\frac{ID×C×B}{Pt}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: Flow area is the shaded area in the given figure, hence the correct formula is A = \(\frac{ID×C×B}{Pt}\).

5. Which of the following formula is correct for Equivalent diameter for a triangular pitch?
a) D = \(\frac{4(\frac{1}{2}πPt^2+\frac{\frac{1}{2}πOD^2}{8})}{\frac{1}{2}πOD^2}\)
b) D = \(\frac{4(\frac{1}{2}πPt^2+\frac{\frac{1}{2}πOD^2}{4})}{\frac{1}{2}πOD^2}\)
c) D = \(\frac{4(0.86\frac{1}{2}πPt^2-\frac{\frac{1}{2}πOD^2}{4})}{\frac{1}{2}πOD^2}\)
d) D = \(\frac{4(\frac{0.86}{2}πPt^2-\frac{\frac{1}{2}πOD^2}{4})}{\frac{1}{2}πOD}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: The Equivalent diameter for a triangular pitch is correctly given by the formula,
D = \(\frac{4(\frac{0.86}{2}Pt^2-\frac{\frac{1}{2}πOD^2}{4})}{\frac{1}{2}πOD}\)
advertisement

6. Which of the following is correct distance for clearance value of the setup?
a) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q6a
b) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q6b
c) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q6c
d) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q6d
View Answer

Answer: a
Explanation: Clearance is defined as the distance between the Outer surfaces of two consecutive Tubes in the Baffle arrangement.

7. What is the correct Entity X in the equivalent diameter of a Triangular pitch?
D = \(\frac{4(\frac{X}{2}Pt^2-\frac{\frac{1}{2}πOD^2}{4})}{\frac{1}{2}πOD}\)
a) 0.23
b) 0.027
c) 0.86
d) 0.086
View Answer

Answer: c
Explanation: The area of equilateral triangle is \(\frac{\sqrt{3}}{2}P\frac{t^2}{2}\) hence,\(\frac{\sqrt{3}}{2}\)=0.86.

8. What is the equivalent diameter of a triangular pitch shell and tube HE if pitch is 40mm, the outer diameter of the tubes is 30mm?
a) 29.4 mm
b) 28.4 mm
c) 26.2 mm
d) 24.1 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: The Equivalent diameter for a triangular pitch is correctly given by the formula,
D = \(\frac{4(\frac{0.86}{2}Pt^2-\frac{\frac{π}{2}OD^2}{4})}{\frac{π}{2}OD}\) = \(\frac{4(\frac{0.86}{2}40^2-\frac{\frac{1}{2}π30^2}{4})}{\frac{1}{2}π30}\)=28.43.

9. What is the clearance for a triangular pitch?
a) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q9a
b) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q9b
c) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q9c
d) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q9d
View Answer

Answer: a
Explanation: Clearance is defined as the distance between the outer surface of two consecutive Tubes in the Baffle arrangement in the required Heat Exchanger.
advertisement

10. Which of the following is the correct flow area for the shell side?
a) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q10a
b) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q10b
c) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q10c
d) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q10d
View Answer

Answer: a
Explanation: The flow area for a triangular pitch, for the shell side in a shell and tube heat exchanger is the region of the triangle excluding the tubes, that is the area outside the tubes.

11. What is the equivalent diameter of a square pitch shell and tube HE if pitch is 40mm, the outer diameter of the tubes is 30mm?
a) 39.4 mm
b) 37.9 mm
c) 36.2 mm
d) 34.1 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: The Equivalent diameter for a square pitch is correctly given by the formula,
D = \( \frac{4(Pt^2-\frac{πOD^2}{4})}{πOD}=\frac{4(40^2-\frac{π30^2}{4})}{π30}\) = 37.92 mm.

12. Which one of the following is the correct formula for the equivalent diameter for square pitch?
a) D = \( \frac{4(Pt^2-\frac{πOD^2}{4})}{πOD}\)
b) D = \( \frac{4(0.86×Pt^2-\frac{πOD^2}{4})}{πOD}\)
c) D = \( \frac{(\frac{0.86}{2}Pt^2-\frac{πOD^2}{4})}{\frac{π}{2}OD}\)
d) D = \( \frac{4(\frac{0.86}{2}Pt^2-\frac{πOD^2}{4})}{\frac{π}{2}OD}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The equivalent diameter for a square pitch is approximately the radius of the flow area available which is D = \( \frac{4(Pt^2-\frac{πOD^2}{4})}{πOD}\). Whereas the following formula is for a triangular pitch: D = \( \frac{4(\frac{0.86}{2}Pt^2-\frac{πOD^2}{4})}{\frac{π}{2}OD}\).

13. Which one of the following correct portrays flow area for the shell side in square pitch?
a) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q13a
b) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q13b
c) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q13c
d) heat-transfer-operations-questions-answers-effective-diameter-shell-side-q13d
View Answer

Answer: d
Explanation: The flow area for a square pitch, for the shell side in a shell and tube heat exchanger is the region of the square excluding the tubes that is the area outside the tubes.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer Operations.

To practice all areas of Heat Transfer Operations for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn