Environmental Biotechnology Questions and Answers – Issues for Environmental Biotechnology

This set of Environmental Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Issues for Environmental Biotechnology”.

1. Which of the following is has not emerged as an international issue through the advent of environment biotechnology?
a) Global warming
b) Marine pollution
c) Oil spills
d) Top soil erosion
View Answer

Answer: d
Explanation: Global warming, Marine pollution, Oil spills, air pollution and energy crisis has emerged as an international issue which is gaining attention through the advent of environment biotechnology, whereas, top soil erosion is classified under national issue as national government would be involved to solve these problems.

2. Oil spills have been considered as a major threat to world environment, especially ________
a) Marine ecosystem
b) Terrestrial ecosystem
c) Land ecosystem
d) Vertebrates
View Answer

Answer: a
Explanation: Oil spills majorly occur in deep oceans and seas causing entire destruction of marine ecosystem due to deposition of persistent organic pollutant, hence, Terrestrial ecosystem, Land ecosystem, Vertebrates are not affected majorly due to these oil spills.

3. Which of the following factors is not responsible for decline or loss of species?
a) Land conversion
b) Unsustainable harvesting of natural resources
c) Introduction of exotic species
d) Afforestation
View Answer

Answer: d
Explanation: The decline or loss of species is caused majorly due to various ecosystem unfriendly events like Land conversion, Unsustainable harvesting of natural resources and Introduction of exotic species, which leads to change in global diversity, whereas, Afforestation leads to planting of plants which helps in restoring the biodiversity.
advertisement
advertisement

4. Which of the following require attention by national government?
a) National issues
b) International issues
c) Regional issues
d) Municipal issues
View Answer

Answer: a
Explanation: National issues like land degradation, top soil erosion etc., requires the involvement of national agencies to develop various strategies to deal with the problem at national level, whereas, International issues, Regional issues and Municipal issues are to be dealt by international, regional and municipal bodies respectively.

5. The major cause of environmental degradation is ____
a) Bio-magnification
b) Nitrogen deposition
c) Quorum quenching
d) Lyophilization
View Answer

Answer: b
Explanation: Nitrogen deposition is the major cause of environmental degradation as increased nitogen in the soil and water leads to loss of species and shifts occur in plant communities, whereas, Bio-magnification is the process by which toxic substances get deposited in the food chain, quorum quenching leads to inhibition of quorum sensing and lyophilization is a process of freeze drying.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Water logging and weed infestation can be classified under which type of issue?
a) National
b) Regional
c) Municipal
d) International
View Answer

Answer: b
Explanation: Water logging and weed infestation is a regional based issue which is a result of problems associated with regional industrial process, whereas, National, Municipal and International issues are concerned with national, municipal and international problems respectively.

7. Which of the following method of disposal of solid waste leads to release of organic pollutants into the environment?
a) Land filling
b) Incineration
c) Phytoremediation
d) Biological treatment
View Answer

Answer: b
Explanation: Incineration of solid waste in an incinerator leads to release of dioxins into the environment which again causes environmental pollution, whereas as land filling doesn’t directly release the toxins into its immediate environment, phytoremediation is a method of bioremediation using plants, biological treatment includes microbes.
advertisement

8. Which of the following is not a reason behind air pollution?
a) Industrialization
b) Vehicular exhaustion
c) Deforestation
d) Afforestation
View Answer

Answer: d
Explanation: Industrialization, Vehicular exhaustion, Deforestation have successfully lead to increased incidence of air pollution as it leads to release of particulate matter into the environment, whereas, Afforestation helps in combating these problems.

9. Oxides of nitrogen and Sulphur leads to major air pollution.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Oxides of nitrogen and Sulphur leads to major air pollution due to formation of NOx gases released into the environment which is very hazardous due to deposition of particulate matter leading to high toxic conditions.
advertisement

10. Increasing thermal stress contributes to coral bleaching.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Increasing thermal stress in the oceans due to warming of oceans above average ocean temperature caused by climate change can lead to coral bleaching and infectious disease.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Environmental Biotechnology.

To practice all areas of Environmental Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers..

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.