Environmental Biotechnology Questions and Answers – Fate of Pesticides in the Environment

This set of Environmental Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fate of Pesticides in the Environment”.

1. Which of the following causes contamination of the whole habitat?
a) Agricultural pesticides
b) Cow dung
c) Water
d) Crops
View Answer

Answer: a
Explanation: Agricultural pesticides causes contamination of the whole habitat by its release into the environment causing damage to the surroundings. Cow dung is a natural fertilizer which helps in the proper growth of the plants, whereas, water and crops themselves don’t pose any threat of contamination to the environment.

2. Which of the following is least affected by the toxicants released from the pesticide directly?
a) Surface water
b) Sediment
c) Biota
d) Target crop
View Answer

Answer: d
Explanation: Target crop is benefited by the pesticide in short run but when this pesticide seep into the ground it reaches the surface water, sediment, biota and the soil, thereby causing major damage to the environment the other habitants. Target crop is least affected by the toxicants released from the pesticide directly as long as the insects and pests don’t harm the plants or crops.

3. Pesticides can regulate plant growth.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pesticides can actually regulate plant growth as they can interfere with the growth hormones and cause damage to the plants. It can control plant growth, both the amount and type of plant growth as they are not only restricted to specific killing of pests and insects.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is categorized as pesticide used in India?
a) Atrazine
b) Simazine
c) Benomyle
d) Cytotoxic drugs
View Answer

Answer: d
Explanation: Atrazine, simazine, benomyle, all of these are basic insecticides used in the industry for production of insecticide in India. These are very commonly used in India, whereas, cytotoxic drugs are used and old expired medicines and hence, it’s not an insecticide. Insecticide usually helps to kill and control the population of insects.

5. Which of the following is not a main purpose of using pesticide in agricultural lands?
a) Larger yield
b) Oily sludge
c) Reduce energy input
d) High quality
View Answer

Answer: b
Explanation: Oily sludge is a waste that accumulates in motor, it is basically a solid blended waste produced in the petroleum industry and is not produced in the agricultural lands. Larger yield of the crops in the agricultural lands, reduced energy input and labor, thereby producing higher quality crops are the basic objectives of using pesticide in agricultural lands.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Insecticide and fungicides are very important to protect the stored food.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pesticides in general are used to protect the food stored in the storage tanks from insects, beetles, moths, larvae etc. which destroy the food completely. So, it is very important to use Insecticide and fungicides to protect the stored food. Also, for the disinfection of the mills and other sites of the storage areas.

7. Which of the following type of pesticide is widely used in forestry?
a) Acaricides
b) Nematicides
c) Fungicide
d) Herbicides
View Answer

Answer: d
Explanation: Herbicides are the type of pesticides which are used to kill or control unwanted plants. This helps in choking of young trees and plants by weed growth. Whereas, acaricides, nematicides, fungicide are the pesticides that helps to control mites, nematodes and fungus respectively, thereby killing the organism and decreasing their number.
advertisement

8. Which of the following is an organochlorine insecticide?
a) Gamma BHC
b) Bethrin
c) Diuron
d) Mameb
View Answer

Answer: a
Explanation: Gamma BHC and DDT are the most common insecticide used in India. DDT are a group of organochlorine insecticide. Bethrin is a group of Pyrethroids, Diuron is a group of phenyl urea pesticide, Mameb are basically group of organometallic compounds. These all are group of pesticides but not categorized as organochlorine insecticide.

9. Which of the following system is affected by DDT pesticide?
a) Nervous system
b) Circulatory system
c) Heart
d) Digestive system
View Answer

Answer: a
Explanation: Nervous system is most affected by the organochlorine insecticide i.e. the DDT. The group of insecticide produces its activity by affecting the functioning of the nervous system. The molecule interferes with the activity of the ionic permeability of nerve cell membranes, whereas, Circulatory system, heart, digestive system is not certainly affected by the organochlorine insecticide like DDT and Gamma BHC.
advertisement

10. Which of the following is not present in carbamate insecticides?
a) Carbaryl
b) Plant toxin
c) Physostigmine
d) Diuron
View Answer

Answer: d
Explanation: Carbamate insecticides comprises of carbaryl, plant toxin, physostigmine, pirimicarb etc. They have high toxicity in case of mammals in general. Diuron is a group of phenyl urea pesticide and not carbamate insecticides. They act by the process called as carbamylation of the enzyme.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Environmental Biotechnology.

To practice all areas of Environmental Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.