Geothermal Energy Questions and Answers – Geothermal Energy in India

«
»

This set of Geothermal Energy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Geothermal Energy in India”.

1. Which of the following organisations deals with geothermal energy locations in India?
a) Geological Survey of India
b) Geological Society of India
c) Forestry Department
d) Ministry of external affairs
View Answer

Answer: a
Explanation: Geological Survey of India (GSI) is the government organisations that deals with various geothermal energy locations in India. It was founded in 1851 and works under the Ministry of Mines Organisation. It is the second oldest survey in India after Survey of India.
advertisement

2. Which of the following is the most promising geothermal locations in India?
a) Sohana
b) Puga valley
c) Gurgaon
d) Patna
View Answer

Answer: b
Explanation: Puga valley is the most promising geothermal locations in India. Gurgaon and Patna are not geothermal locations. Sohana is not the most promising one.

3. What is the estimated potential for geothermal energy in India?
a) 1000MW
b) 1MW
c) 10000MW
d) 100MW
View Answer

Answer: c
Explanation: The exploration and study of geothermal fields in India started in 1970. The estimated potential for geothermal energy in India is 10000MW. Amongst all the other locations, Puga valley is the most promising one.

4. Which of the following are geothermal provinces in India?
a) Telangana
b) Coimbatore
c) Manipur
d) Godavari
View Answer

Answer: d
Explanation: Godavari is one of the seven geothermal provinces in India. Most of the provinces are located in northern and central part of Indian sub-continent.
advertisement
advertisement

5. Where is the volcanic arc in India?
a) Andaman and Nicobar Islands
b) Lakshadweep Islands
c) Godavari
d) Puga valley
View Answer

Answer: a
Explanation: The volcanic arc is in Andaman and Nicobar Islands. It is actually a barren land. There are no geothermal provinces in Lakshadweep Islands. Puga valley and Godavari are not prone to volcanoes.
advertisement

6. Which of the following geothermal sites is in Gujarat?
a) Tattapani
b) Cambay Garden
c) Surajkund
d) Manikaran
View Answer

Answer: b
Explanation: Cambay Garden is located in Gujarat. Today, Cambay is known as Khambat. It is a town in Khambat Taluka, Anand district.

7. Where is the geothermal plant in Chhattisgarh?
a) Puga
b) Cambay Garden
c) Balrampur
d) Manikaran
View Answer

Answer: c
Explanation: The geothermal plant is located in Balrampur district in Chhattisgarh. It is one of the recently established plants. The other options are not areas in the state of Chhattisgarh.
advertisement

8. The reservoir rock in Puga valley is made up of ________
a) sulphite
b) nitrogen
c) carbon
d) granite
View Answer

Answer: d
Explanation: The geothermal reservoir in Puga valley is made up of granite. Hot springs with a temperature range between 30 – 84 degree Celsius are found.

9. Which of the following is a potential site for binary cycle power plant?
a) Tatapani
b) Gurgaon
c) Godavari
d) Hyderabad
View Answer

Answer: a
Explanation: Puga, Tatapani and Manikaran are potential sites for binary cycle power plants. Gurgaon and Hyderabad are not geothermal sites.
advertisement

10. What is the temperature range of the reservoir at Puga valley?
a) 30 – 84 degree Celsius
b) 160 – 220 degree Celsius
c) 100 – 120 degree Celsius
d) 30 – 50 degree Celsius
View Answer

Answer: b
Explanation: The temperature range of the reservoir at Puga valley is 160 – 220 degree Celsius. Also, the reservoir rock is made up of granite. The temperature of hot springs are in the range of 30 – 84 degree Celsius.

11. What is the thermal temperature gradient in Tatapani?
a) 1 degree Celsius/km
b) 10 degree Celsius/km
c) 60 – 100 degree Celsius/km
d) 110 – 150 degree Celsius/km
View Answer

Answer: c
Explanation: The temperature gradient in Tatapani is 110 – 150 degree Celsius/km. Tatapani is a geothermal site located in Chhattishgarh. Arsenic and sulphur deposits are commonly found here.

12. What is the temperature gradient in Manikaran?
a) 50 degree Celsius/km
b) 10 degree Celsius/km
c) 70 – 100 degree Celsius/km
d) 90 – 110 degree Celsius/km
View Answer

Answer: d
Explanation: The temperature gradient in Manikaran is 90 – 110 degree Celsius/km. Manikaran is a geothermal site located in Himachal Pradesh. The temperature range of hot springs is between 34 – 90 degree Celsius.

13. Which of the following states hosts the West Coast geothermal site?
a) Maharashtra
b) Assam
c) Bihar
d) Kerala
View Answer

Answer: a
Explanation: Maharashtra hosts the West Coast geothermal site. Assam and Bihar are located in the eastern and central parts of Indian sub-continent. The West Coast does not stretch till Kerala.

14. The geothermal site in Godavari consists of Gondwana sediments.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: The geothermal site in Godavari consists of Gondwana sediments. The temperature range of the reservoir is between 100 and 150 degree Celsius.

15. Extraction of dissolved heavy metals and native elements is another use of geothermal site.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Extraction of dissolved heavy metals and native elements is another use of geothermal site. Native elements like sulphur are commonly found in many geothermal sites like Puga. Heavy metals like mercury and silver are found in West Coast and Surguja.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geothermal Energy.

To practice all areas of Geothermal Energy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter