Concrete Technology Questions and Answers – Mix Design for Pumpable Concrete

«
»

This set of Concrete Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mix Design for Pumpable Concrete”.

1. IS code for Specification for ordinary Portland cement, 33 grade?
a) IS 269:1989
b) IS 383:197
c) IS 455:1989
d) IS 456:2000
View Answer

Answer: a
Explanation: IS 269:1989 code is for specification for ordinary Portland cement of 33 grade. This standard covers the manufacture and chemical and physical requirements of ordinary Portland cement.
advertisement

2. IS code for Specification for coarse and fine aggregates from natural sources for concrete?
a) IS 269:1989
b) IS 383:197
c) IS 455:1989
d) IS 456:2000
View Answer

Answer: b
Explanation: IS 383:1970 – Specification for coarse and fine aggregates from natural sources for concrete.

3. IS code for Specification for Portland slag cement?
a) IS 269:1989
b) IS 383:197
c) IS 455:1989
d) IS 456:2000
View Answer

Answer: c
Explanation: IS 455:1989 is for specification for Portland slag cement to the need of civil engineering.

4. IS Code of practice for plain and reinforced concrete is ________
a) IS 269:1989
b) IS 383:197
c) IS 455:1989
d) IS 456:2000
View Answer

Answer: d
Explanation: IS 456:2000 Code of practice for plain and reinforced concrete to the need of civil engineering.

5. IS 457:1957 is for ____________
a) Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures
b) Specification for Portland pozzolana cement flyash based
c) Specification for Portland pozzolana cement calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanic materials
View Answer

Answer: a
Explanation: IS 457:1957 Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures.
advertisement

6. IS 1489(Part 1):1991 is for ____________
a) Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures
b) Specification for Portland pozzolana cement Part 1 Flyash based
c) Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanic materials
View Answer

Answer: b
Explanation: IS 1489(Part 1):1991 Specification for Portland pozzolana cement Part 1 Flyash based.

7. IS 1489(Part 2):1991 is for ____________
a) Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures
b) Specification for Portland pozzolana cement Part 1 Flyash based
c) Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanic materials
View Answer

Answer: c
Explanation: IS 1489(Part 2):1991 Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based.

8. IS 1727:1967 is for __________________
a) Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures
b) Specification for Portland pozzolana cement Part 1 Fly ash based
c) Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanic materials
View Answer

Answer: d
Explanation: IS 1727:1967 Methods of test for pozzolanic materials to the need of civil engineering.

9. IS 650:1991 is for ____________
a) Specification for standard sand for testing of cement
b) Methods of sampling and analysis of concrete
c) Specification for pozzolana cement
d) Methods of test for pozzolanic materials
View Answer

Answer: a
Explanation: IS 650:1991 Specification for standard sand for testing of cement to the need of civil engineering.
advertisement

10. IS 1199:1959 is for ____________
a) Specification for standard sand for testing of cement
b) Methods of sampling and analysis of concrete
c) Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanic materials
View Answer

Answer: a
Explanation: IS 1199:1959 Methods of sampling and analysis of concrete to the need of civil engineering.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Concrete Technology.

To practice all areas of Concrete Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn