Fermentation Technology Questions and Answers – SCADA System

«
»

This set of Fermentation Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “SCADA System”.

1. What is the full form of SCADA?
a) Supervisory Control and Document Acquisition
b) Supervisory Control and Data Acquisition
c) Supervisory Column and Data Assessment
d) Supervisory Column and Data Assessment
View Answer

Answer: b
Explanation: SCADA is Supervisory Control and Data Acquisition. It is computer-based monitoring and control system that collect, display and store information to support the control of equipment, devices, and automated functions.
advertisement

2. DCS is a __________________
a) Distributed Control System
b) Data Control System
c) Data Column System
d) Distributed Column System
View Answer

Answer: a
Explanation: DCS is a Distributed Column System. It has one database for the complete system. It has a separate database for the supervisory software and a separate database in the local controller. E.g. Emmerson Delta V.

3. What is SCADA?
a) Software
b) Process
c) System
d) Hardware
View Answer

Answer: b
Explanation: SCADA is a process that uses networked data communications, graphical user interface, and computers for high-level process supervisory management. It uses devices such as programmable logic controller (PLU) and PID.

4. The control in SCADA is _____________
a) Online control
b) Direct control
c) Supervisory control
d) Automatic control
View Answer

Answer: c
Explanation: The control in SCADA is Supervisory control because SCADA is Supervisory Control and Data Acquisition. It stores information from the remotely located data collection sensors and transducers to support the control of equipment, devices, and automated functions.

5. When did the SCADA start?
a) 1980s
b) 1990s
c) 1970s
d) 1960s
View Answer

Answer: d
Explanation: SCADA started in the 1960s. During this time the mainframe computers were used for the storage of data from energy plants, chemical plants, and other big industries.
advertisement

6. When did Windows become the world standard operating system?
a) 1980s
b) 1990s
c) 1970s
d) 1960s
View Answer

Answer: b
Explanation: During the 1990s, Microsoft Windows became the world standard operating system and the SCADA suppliers adapted Microsoft Windows in the user interface. The SCADA system became increasingly moving from large industries to small laboratories or pilot scale companies.

7. Which of the following is an example of the SCADA system?
a) Emerson Delta V
b) Honeywell PlantScape
c) Yokogawa CENTUM
d) PowerStudio Deluxe
View Answer

Answer: d
Explanation: PowerStudio SCADA Deluxe is an example of a SCADA application. It allows data integration in PowerStudio platform of other systems. Emmerson Delta V, Honeywell PlantScape/Experion, and the Yokogawa CENTUM CS3000 system are examples a DCS system.

8. How many levels are present in a complex SCADA system?
a) 3 – levels
b) 5 – levels
c) 4 – levels
d) 6 – levels
View Answer

Answer: c
Explanation: There are four-levels in a complex SCADA system. In complex SCADA architectures, there is a variety of wired and wireless media. A diverse range of wired and wireless media can be utilized by the complex SCADA system.

9. Which of the following is not the component of a SCADA system?
a) Database server
b) I/O system
c) PLC controller
d) Sparger controller
View Answer

Answer: d
Explanation: The components of a SCADA based control system includes operator/engineer station, database server, PLC controller, I/O system, sensors, and actuators. These components need to communicate with each other. The sparger controller is a type of aeration and agitation system.
advertisement

10. Which of the following is used for centralized network databases?
a) RAID 2
b) RAID 5
c) RAID 1
d) RAID 2
View Answer

Answer: b
Explanation: RAID 5 is the best solution for a centralized network database. It is used in error correction and used to recover the lost data. It is the best solution for network drives. But it is expensive and slower than RAID 0 and RAID 1.

11. The minimum number of disks in RAID level 2 is ________
a) 3
b) 4
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum number of disks in RAID level 2 is three. It is used in the error correction for old hard disks without built-in error correction. It has no practical application with modern hard disks.

12. Which of the following is the heart of a SCADA system?
a) PLC
b) HMI
c) Alarm task
d) I/O task
View Answer

Answer: d
Explanation: The heart of a SCADA system is I/O tasks. The I/O system consists of modules and racks that are directly connected by multiconductor to the rack that contains the PLC processor.

13. Which of the following is also known as striping?
a) RAID 2
b) RAID 0
c) RAID 1
d) RAID 2
View Answer

Answer: b
Explanation: RAID level 0 is also known as striping. Its advantage is that multiple disks are used in parallel for the transfer of data. One of its disadvantages is that if it crashes, all data are lost and no disk will contain a complete data file.
advertisement

14. The minimum number of disks in RAID level 4 is five.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The minimum number of disks in RAID level 4 is three. Its disadvantage is that it has slow data storage and its advantage is that it has the capability of error correction and is also used in the recovery of lost data.

15. RAID-1 is also known as mirroring.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: RAID-1 is also called mirroring as one disk is a safety back-up for the other disk. It is the main advantage of the RAID-1 level. All the data written to one disk is copied continuously to the disk two. It is a simple and very effective way of protecting valuable data.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fermentation Technology.

To practice all areas of Fermentation Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn