Fermentation Technology Questions and Answers – Media Design for Bioprocesses – Media Types

«
»

This set of Fermentation Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Media Design for Bioprocesses – Media Types”.

1. Which of the following is not a microbiological culture media?
a) Natural media
b) Synthetic media
c) Complex media
d) Semi-synthetic media
View Answer

Answer: a
Explanation: The microbiological media consist of synthetic media, synthetic media, and complex media. Natural media is not the type of microbiological media. It can be solid, semi-solid or liquid in the state. It must be sterilized before any use.
advertisement

2. Magnesium is required in the medium for _____________
a) Membrane stabilization
b) Production of ATP
c) Membrane structure and function
d) Amino acid synthesis
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnesium is required significantly for the role in membrane structure and function. It also acts as a cofactor for the activity of enzymes. It keeps the heartbeat steady and regulates blood glucose levels.

3. Which of the following provides the fewest problems while downstream processing?
a) Natural media
b) Synthetic media
c) Complex media
d) Semi-synthetic media
View Answer

Answer: b
Explanation: The synthetic media provides the fewest problems while downstream processing as it is fully soluble. But it is generally used only at the small-scale level as it is very expensive and in pure form. It is used to determine the effect of a particular component on the growth of organisms.

4. Which of the following media consists of a few components which are poorly specified?
a) Natural media
b) Synthetic media
c) Complex media
d) Semi-synthetic media
View Answer

Answer: d
Explanation: Semi-synthetic media consists of a few components whose composition is poorly specified. But a large amount of its components are of known concentration. It is required when an organism requires a substrate which is very expensive in its pure form.

5. Which of the following is responsible for the formation of foam?
a) Natural media
b) Synthetic media
c) Complex media
d) Defined media
View Answer

Answer: c
Explanation: The complex media and the semi-synthetic media is responsible for the formation of foam. This is due to the presence of amino acids, and proteinaceous material in complex media. There is a greater need of antifoams in these media types.

6. Which of the following is required for the synthesis of amino acids?
a) Phosphorus
b) Calcium
c) Magnesium
d) Sulfur
View Answer

Answer: d
Explanation: Sulfur is used for the synthesis of amino acids and also for the production of vitamins e.g. biotin. It also acts as a coenzyme. The deficiency of sulfur leads to a reduction in protein synthesis. It also acts as an antibacterial agent against a few bacteria.
advertisement

7. What is the composition of carbohydrates in yeast?
a) 55 %
b) 38 %
c) 32 %
d) 45 %
View Answer

Answer: b
Explanation: The composition of carbohydrates in yeast is about 38%. The carbon components of yeast, bacteria, and fungi are almost similar but their nitrogen concentration varies largely. This is the way in which different organisms grow.

8. What is the use of calcium in media?
a) Production of phospholipids
b) Production of vitamins
c) Stabilization of cell walls
d) Production of nucleic acids
View Answer

Answer: c
Explanation: Calcium is required for the stabilization of cell walls and is important particularly for the formation of endospore as it contains a high concentration of calcium dipicolinate.

9. Which of the following is used for the production of nucleic acids?
a) Phosphorus
b) Calcium
c) Magnesium
d) Sulfur
View Answer

Answer: a
Explanation: Phosphorus is used for the production of nucleic acids. It is also used in the production of phospholipids, and generation of energy in the form of ATP and ADP. It is also required for growth and repair of body cells and tissues.

10. There is a high amount of nutrients in growth media.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There is a high amount of nutrients in the fermentation media and is used in creating final products. Whereas, low amount of nutrients are present in the growth media. As for example, yeast requires 1 % carbon for normal growth and about 13 % of carbon during fermentation.

11. Which of the following media is used in determining the colony characteristics of the isolate?
a) Solid media
b) Semi-solid media
c) Liquid media
d) Complex media
View Answer

Answer: a
Explanation: Solid media is useful in determining the colony characteristics of the isolate. It is also used in the isolation of bacteria. It usually contains an agar medium at a concentration of about 2%, which is a solidifying agent.

12. Which of the following is not an example of selective media?
a) Mannitol Salt Agar
b) MacConkey’s agar
c) Crystal Violet Blood Agar
d) Tryptic Soy
View Answer

Answer: d
Explanation: Tryptic Soy is an example of broth which is used in broth formula. Mannitol agar, MacConkey’s agar, crystal violet blood agar, Thayer Martin agar, etc. are examples of selective media.
advertisement

13. Which of the following primary metabolite is produced by Streptomyces erythreus?
a) Penicillin
b) Cephalosporin
c) Gibberellin
d) Erythromycin
View Answer

Answer: d
Explanation: The primary metabolite is produced by Streptomyces erythreus is Erythromycin. It is used in the production of antibiotic which is useful in the treatment of a variety of bacterial infections and many respiratory tract infections like bronchitis, pneumonia, etc.

14. Xanthum gum is ____________
a) A rheology modifier
b) A vitamin
c) A flavor enhancer
d) An alcoholic beverage
View Answer

Answer: a
Explanation: Xanthum gum is used as a rheology modifier and food additive. It is produced by Xanthonomonas campestris as a primary metabolite. It is a polysaccharide which is also used as a stabilizer.

15. Crude media contains inorganic salts with a carbon source.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Crude media contains inorganic salts containing cations and anion along with a carbon source. Some of the ions such as magnesium ions, phosphates or sulfates are required by microorganisms which are fulfilled by the addition of these ions to balance the crude media.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fermentation Technology.

To practice all areas of Fermentation Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn