Fermentation Technology Questions and Answers – Other Fermentation Vessels

«
»

This set of Fermentation Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Other Fermentation Vessels”.

1. The operating volume of Waldhof-type fermenter is __________ for broth and air.
a) 252,000 dm3
b) 225,000 dm3
c) 215,000 dm3
d) 232,000 dm3
View Answer

Answer: b
Explanation: The operating value of Waldhof-type fermenter is 225,000 dm3 for an emulsion of both broth and air. It was 100,000 dm3 for broth without air. The non-sterile air was introduced into the fermenter through rotating pin-wheel aerator.
advertisement

2. What led to the development of Walhof-type fermenter?
a) Yeast growth
b) Bacterial growth
c) Viral growth
d) Fungi growth
View Answer

Answer: a
Explanation: The growth of yeast in sulphite waste liquor led to the development of Walhof-type fermenter. The investigations were done in Germany, Japan, and the United States of America.

3. The diameter of Waldhof-type fermenter was _______
a) 8.0 m
b) 7.8 m
c) 7.9 m
d) 8.1 m
View Answer

Answer: c
Explanation: The diameter of Waldhof-type fermenter was 7.9 m. It was 4.3 m in height with the central tube of 1.2 m in diameter. It was made up of carbon steel, clad in stainless steel.

4. Which manufacturer developed vinegator?
a) Chemap AG
b) Solida Biotech
c) LanzaTech
d) Arzeda
View Answer

Answer: a
Explanation: Chemap AG of Switzerland manufactured the Vinegator. Chemap solves the filtration tasks and is suited to filtration applications in which washing, drying, extraction are parts of filtration. These systems are used in Fermentation Technology, Pharmaceuticals, etc.

5. Who defined Tower Fermenter?
a) Cohee
b) Steffen
c) Ebner
d) Greenshields
View Answer

Answer: d
Explanation: Tower Fermenter was defined by Greenshields et al. in 1971. They described it as an elongated non-mechanically stirred fermenter with an aspect ratio of 6:1 for the tubular section or 10:1 overall.
advertisement

6. The Tower fermenter was first described for _____________
a) Amylase production
b) Citric acid production
c) Cheese production
d) Beer production
View Answer

Answer: b
Explanation: Tower fermenter was first described for citric acid production. It was in the form of glass having height: diameter ratio of 16:1 and a volume of about 3 dm3. It was the simplest type of fermenter.

7. The tower beer fermenter was patented by _________
a) Shore
b) Ulenberg
c) Owen
d) Victerero
View Answer

Answer: a
Explanation: A vertical-tower beer fermenter was patented by Shore et al. The perforated plates were introduced in the fermenter to maximize the production of yeast.

8. Who proposed the use of cylindro-conical vessels?
a) Nathan
b) Boulton
c) Maule
d) Smith
View Answer

Answer: a
Explanation: The use of cylindro-conical vessels was proposed by Nathan in 1930. It was used in the brewing of lager. The operating height of vessel was 10 to 20 m and the volume of the vessel was 150,000 dm3 to 200,000 dm3.

9. Which of the following is the disadvantage of cylindro-conical vessels in brewing?
a) Time-consuming
b) Fermentation and conditioning can be carried out in the same vessel
c) Reduction in maturing time
d) Yeast separation is good
View Answer

Answer: a
Explanation: The advantages of cylindro-conical vessels in brewing are: i) Reduced processing time by movement within the vessel. ii) Fermentation and conditioning are carried out in the same vessel. iii) The separation of yeast is easy and good. iv) The maturing time is reduced.
advertisement

10. Which of the following is not the type of airlift fermenter?
a) Concentric Draft loop
b) Tower loop
c) ICI deep shaft
d) High pressure
View Answer

Answer: d
Explanation: The Airlift/Gaslift fermenters are used to reduce stress by the elimination of mechanical agitators. They are alternative to the mechanical agitated system and are mainly of 4 types: Concentric draft loop, Tower loop, ICI deep shaft, Low-pressure airlift fermenter.

11. Who developed multiple air-lift fermenters?
a) Bakker
b) Hamer
c) Reuss
d) Bayer
View Answer

Answer: a
Explanation: Bakker et al. in 1993 developed a multiple air-lift fermenter system in which three fermenters were incorporated into one vessel. It consists of two compartments: a central compartment and middle compartment.

12. Which of the following scientist developed the cyclone column?
a) Meyrath
b) Dawson
c) Wu
d) Hamer
View Answer

Answer: b
Explanation: Dawson in 1974 developed the cyclone column. It was particularly for the growth of filamentous cultures. Dawson also listed important bacteria, fungal, and yeast applications in the production of the vaccine.

13. ‘Dowpac’ is derivative of _____________
a) Polystyrene
b) Polyethene
c) Polyethylene Glycol
d) Teflon
View Answer

Answer: a
Explanation: The derivative of polystyrene is ‘Dowpac’. In packed towers, the column was packed with ‘Dowpac’. The packed towers are useful in the treatment of sewage and effluent.
advertisement

14. Rotating-disc fermenters are used in effluent treatment.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The rotating-disc fermenters are useful in the treatment of effluent. They utilize growing microbial film on rotating discs for oxidizing the effluent. The variety of fungi can be grown on the rotating discs.

15. The fermenter vessel has to pass through several tests before entering the market.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The vessel has to pass through several tests before entering the market. Those vessels which pass the tests is given a certificate by the insurance companies which then allow the vessel to be operated in the laboratory or factory.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fermentation Technology.

To practice all areas of Fermentation Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn