Fermentation Technology Questions and Answers – Media for Industrial Fermentations – Nitrogen Sources

«
»

This set of Fermentation Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Media for Industrial Fermentations – Nitrogen Sources”.

1. Which of the following is not a nitrogen source?
a) Waste liquor
b) Corn steep
c) Yeast extract
d) Peptones
View Answer

Answer: a
Explanation: The waste liquor is a part of carbon sources. Corn steep, yeast extract, peptones, etc. are nitrogen sources. Corn steep and yeast extract is useful in the production of alcohol and peptones are required for breaking the peptide bond of proteins.
advertisement

2. Which of the following is a by-product after starch extraction from maize?
a) Blackstrap molasses
b) Soybean
c) Corn steep liquor
d) Peptones
View Answer

Answer: c
Explanation: Corn steep liquor is a by-product after starch extraction from maize. It is also useful in alcohol production. It contains vitamins, amino acids, and minerals required in the fermentation media.

3. Nitrogen sources used in media formulation are following except ______
a) Peptones
b) Soybean meal
c) Pharmamedia
d) Hydrocarbons
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydrocarbons are the part of carbon sources whereas peptones, soybean meal, pharmamedia are nitrogen sources used in media formulation.

4. Which of the following nitrogen source is used in penicillin production?
a) Peanut granules
b) Corn steep liquor
c) Phamamedia
d) Soybean meal
View Answer

Answer: b
Explanation: Corn steep liquor has been used as a nitrogen source for the production of penicillin. It is obtained as a by-product after starch extraction from maize.

5. Which of the following is not the constituent of pharmamedia?
a) Calcium
b) Valine
c) Riboflavin
d) Fluorine
View Answer

Answer: d
Explanation: The Pharmamedia contains carbohydrates, reducing sugars, non-reducing sugars, valine, calcium, riboflavin, chloride, etc. Fluorine is not the constituent of pharmamedia.

6. Which of the following nitrogen source is used in bacitracin production?
a) Peanut granules
b) Corn steep liquor
c) Pharmamedia
d) Soybean meal
View Answer

Answer: a
Explanation: The peanut granules are useful in the production of bacitracin. Bacitracin is an ointment that is used to prevent skin infections.
advertisement

7. Which of the following is a ‘defined media’?
a) Synthetic media
b) Crude media
c) Simple media
d) Complex media
View Answer

Answer: a
Explanation: The synthetic media is also called as a defined media as the ingredients in the crude media are in known concentration and pure form. It is used at small-scale levels.

8. Which of the following nitrogen source is used in the production of polyenes?
a) Peanut granules
b) Corn steep liquor
c) Pharmamedia
d) Soybean meal
View Answer

Answer: d
Explanation: Soybean meal is useful for the production of polyenes. Polyenes are the long chains of unsaturated hydrocarbons. It consists of several carbon-carbon double bonds.

9. What is the basic principle of Industrial Microbiology?
a) To provide optimum growth conditions
b) To provide aseptic conditions
c) To produce a pure product
d) To create a pure form of media
View Answer

Answer: a
Explanation: The basic principle of industrial microbiology is to provide optimum conditions like temperature, pH, pressure, etc. for the growth of microorganisms.

10. Which of the following is a raw material for the production of riboflavin?
a) Ammonium salt
b) Pharmamedia
c) Pancreatic digest of gelatin
d) Dried beef blood
View Answer

Answer: c
Explanation: Pancreatic digest of gelatin is used as a raw material for the production of riboflavin. Riboflavin is a vitamin B2 which is required for the breakdown of biomolecules.

11. Crude media is an undefined media.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Crude media is an undefined media as it contains the undefined composition of nutrients, minerals, proteins, growth factors, etc. It is mostly used for the production at a large-scale.

12. Which of the following is the best for gibberellins production?
a) Ammonium salt
b) Peptones
c) Distillers’ solubles
d) Corn-steep liquor
View Answer

Answer: a
Explanation: Ammonium salt is used for the production of gibberellins. The gibberellins are the growth factors are produced by plants for the growth of the plant.
advertisement

13. Which of the following is a raw material for butirosin production?
a) Ammonium salt
b) Pharmamedia
c) Pancreatic digest of gelatin
d) Dried beef blood
View Answer

Answer: d
Explanation: The raw material for butirosin production is dried beef blood or haemoglobin. Butirosin is an antibiotic that is helpful in retarding the growth of both gram-positive and gram-negative bacteria.

14. Which of the following is the major and most important component of the medium?
a) Water
b) Carbon
c) Nitrogen
d) Minerals
View Answer

Answer: a
Explanation: All the microorganisms require water for growth. It is the most important component useful for cleaning, rinsing, heating, and cooling. Water is required for the healthy metabolism of microorganisms.

15. The organism useful for fermentation process are ______
a) Bacteria
b) Virus
c) Protozoa
d) Algae
View Answer

Answer: a
Explanation: Bacteria are the most useful microorganisms which help in the fermentation process. Bacteria is the large community of microorganism which has got a wide range of species.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fermentation Technology.

To practice all areas of Fermentation Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn