Fermentation Technology Questions and Answers – LAB and Fermented Vegetables

«
»

This set of Fermentation Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “LAB and Fermented Vegetables”.

1. Which of the following is the most common LAB found on all the plants?
a) Streptococcus pyogenes
b) Lueconostoc mesenteroides
c) Staphylococcus aureus
d) Lactobacillus acidophilus
View Answer

Answer: b
Explanation: Lueconostoc mesenteroides is the most common Lactic Acid Bacteria found on all the plants. It is although present in relatively low number, averaging about less than 1 percent of plant’s total microbial population.
advertisement

2. Which of the following are a heterofermentative bacterial species?
a) Lueconostoc spp.
b) Enterococcus spp.
c) Pediococcus spp.
d) Streptococcus spp.
View Answer

Answer: a
Explanation: Lueconostoc spp. is a heterofermentative bacterial species. If they are added to its primary product, lactic acid, then it produces significant quantities of secondary products like alcohol, acetic acid, etc.

3. Which of the following is a homofermentative lactic acid bacteria?
a) Lactobacillus brevis
b) Lueconostoc mesenteroides
c) Lactobacillus fermentum
d) Lactobacillus delbruckii
View Answer

Answer: d
Explanation: Lactobacillus delbruckii is a homofermentative lactic acid bacteria. They are used in the dairy starter culture applications where the rapid development lactic and reduced pH is desirable.

4. Lactic Acid Fermentation is the most effective strategy for ___________
a) Increasing the quantity of food
b) Preparation of brown bread
c) Food preservation
d) Production of beer
View Answer

Answer: c
Explanation: Lactic Acid Fermentation is the most effective strategy for the preservation of food and safety. The lactic acid produced by LAB is effective in inhibiting the growth of other bacterial species which contaminate and decompose the food. Thus, Lactic Acid Fermentation is an effective strategy.

5. Which of the following substrate cannot be utilized by the LAB to produce gas?
a) Citrate
b) Gluconate
c) Amino acids
d) Alkanes
View Answer

Answer: d
Explanation: Alkanes cannot be used as a substrate by Lactic Acid Bacteria to produce the gas. Citrate, Gluconate, and amino acids are used as the substrate by lactic acid bacteria in the production of gas. They are used to provide flavor to food products.
advertisement

6. Which class of bacteriocin from LAB produces acidocin B?
a) Class I
b) Class IIa
c) Class IIc
d) Class IId
View Answer

Answer: c
Explanation: Class IIc of bacteriocin from lactic acid bacteria produces acidocin B. It is produced by Lactobacillus acidophilus. Acidocin B affects membrane permeability and cell wall formation.

7. Which of the following bacteria produces pediocin PA1?
a) Lactobacillus delbruckii
b) Lactobacillus acidophilus
c) Leuconostoc gelidum
d) Lactobacillus helveticus
View Answer

Answer: c
Explanation: Leuconostoc gelidum produces the bacteriocin pediocin PA1. It belongs to the class IIa of bacteriocin and is heat stable, non-modified, cationic with hydrophobic peptides. It contains a double-glycine layer peptide and pediocin-like peptides.

8. Which of the following uropathogen is a target for Lactobacillus vurvatus?
a) Escherichia coli
b) Candida albicans
c) Pseudomonas aeruginosa
d) Staphylococcus aureus
View Answer

Answer: b
Explanation: Candida albicans is a uropathogen which is present in the urinary tract and causes urinary tract infection. Lactobacillus vurvatus is a lactic acid bacterium which targets Candida albicans and controls them by using lactic acid and hydrogen peroxide.

9. Sauerkraut was originated in ___________
a) Germany
b) England
c) America
d) Japan
View Answer

Answer: a
Explanation: Sauerkraut was originated in Germany which was prepared from cabbage and salt as a major ingredient. It is eaten as a salad and has a sour taste with clean acid flavor.
advertisement

10. Which of the following is used in the production of Gundruk?
a) Cabbage
b) Cauliflower
c) Tomato
d) Potato
View Answer

Answer: b
Explanation: The fermentation of green leafy vegetables like cauliflower, mustard, radish, etc. is used in the production of Gundruk. The fermentation is initiated by Lactobacillus plantarum and Lactobacillus cellobiosus.

11. Which of the following is not the importance of fermented vegetables?
a) Detoxification
b) Improved Quality
c) Improved Quantity
d) Preservation
View Answer

Answer: c
Explanation: Quantity cannot be increased by fermentation of vegetables. However, the quality of the food can be improved by using substrates with high vitamins. Preservation and detoxification reduce the anti-nutritional properties in vegetables.

12. Sinki is the most popular fermented food in ______________
a) Nepal
b) Japan
c) China
d) Thailand
View Answer

Answer: a
Explanation: Sinki is a radish pickle which is prepared from radish tap roots. It is one of the most popular pickles in Nepal. It is also consumed in India, Nepal, and Bhutan. It is used as a base for soup or eaten a pickle.

13. Homofermentative LAB produces more amount of lactic acid than heterofermentative LAB.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Homofermentative LAB produce more amount of lactic acid than heterofermentative LAB. About 85% of lactic acid is produced by homofermentative LAB. An example of homofermentative LAB is Lactobacillus plantarum.
advertisement

14. Lactobacillus acidophilus is present in the human intestine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Lactobacillus acidophilus is present in the human intestine. It has several roles in the human intestine.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fermentation Technology.

To practice all areas of Fermentation Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn