Fermentation Technology Questions and Answers – Properties of Fermentation Vessels

«
»

This set of Fermentation Technology Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Properties of Fermentation Vessels”.

1. Which of the following is a fabricated material used for the construction of a fermentation vessel?
a) Wood
b) Ceramics
c) Stone
d) Gourds
View Answer

Answer: b
Explanation: Ceramic is a fabricated material used for the construction of fermentation vessels. It is inert, non-porous, inexpensive and suitable for small scale domestic brewing. Wood, stone, gourds are natural materials used for constructing fermentation vessel.
advertisement

2. Which of the following has a very high thermal conductivity?
a) Concrete
b) Glass
c) Wood
d) Copper
View Answer

Answer: d
Explanation: Copper has a very high thermal conductivity which is used as a fabricated material in the construction of fermentation vessel. It is strong, durable, expensive, easily worked, and cleaned. Glass, concrete, and wood have very low conductivity.

3. Which of the following is not used in the construction of a fermentation vessel?
a) Iron
b) Steel
c) Potassium
d) Stainless steel
View Answer

Answer: c
Explanation: Potassium cannot be used in the construction of a fermentation vessel. Iron, steel and stainless steel can be used for constructing a fermentation vessel. They are porous, durable, strong, and has a high thermal conductivity.

4. Which of the following is a natural material used in the fermentation vessel construction?
a) Aluminium
b) Glass
c) Plastic
d) Slate
View Answer

Answer: d
Explanation: Slate is a natural material used in the construction of the fermentation vessel. It is durable, non-porous, inert, very heavy and has low thermal conductivity. It is suitable for small vessel and rectangular vessels.

5. The composition of chromium in ferritinic alloy is _____________
a) 13 – 20 %
b) 10 – 12 %
c) 18 – 20 %
d) 25 – 30 %
View Answer

Answer: a
Explanation: The composition of chromium in Ferritinic alloy is 13 – 20 % with less than 0.1% carbon content. They are usually less expensive. They also have good resistance to stress-corrosion cracking.
advertisement

6. Which of the following alloy has up to 2% nickel content?
a) Ferritinic
b) Austenitic Type 304
c) Martensitic
d) Austenitic Type 316
View Answer

Answer: c
Explanation: Martensitic alloy has nickel content of up to 2% with 10 – 12 % of chromium and 0.2 – 0.4% carbon content. Austenitic alloys have more than 10% of carbon content and ferritinic alloys have little or no nickel content.

7. The 4 x 400 hl vessels is better than 1 x 1600 hl vessel in terms of _____________
a) Flexibility
b) Vessel space utilization
c) Capital costs
d) Revenue costs
View Answer

Answer: a
Explanation: The 4 x 400 hl vessel is better than 1 x 1600 hl vessel in terms of flexibility. It is good that the system has the ability to ferment four simultaneous product lines whereas in 1 x 1600 hl vessel only one product line can be fermented at a time.

8. Which of the following is not important for the maintenance of the hygiene of vessel?
a) The vessels must be capable of being cleaned
b) Before using, it must be acted upon by antibiotics
c) The vessel should be disinfected prior to filling wort
d) The vessel must present a barrier to the external environment
View Answer

Answer: b
Explanation: The hygiene requirements are: The vessels must be capable of being cleaned between fermentations, It must be necessary to disinfect the vessel prior to filling the wort, and during fermentation, the vessel must be present as a barrier to the external environment. Using antibiotics is not required.

9. Which of the following is not an element in controlling and monitoring brewery fermentations?
a) Set of final conditions
b) Set of initial conditions
c) Controlling fermentation rate
d) Monitoring the progress of fermentation
View Answer

Answer: a
Explanation: There are mainly the elements of controlling and monitoring brewery fermentations. They are Setting of the desired initial conditions, Monitoring the progress of fermentation and Controlling the rate, and identifications of completion of key stages during fermentation.
advertisement

10. The carbon dioxide concentration can be monitored by ____________
a) Manual monitor
b) Automatic monitor
c) Alarm
d) Automatic monitor with an audible alarm
View Answer

Answer: d
Explanation: The carbon dioxide concentration in the fermenting room can be monitored at all times using an automatic monitor fitted with an audible alarm. It is necessary to provide ventilation in the fermentation room so that gases are dissipated safely.

11. Which of the following is referred to as machinery mould?
a) Geotrichum candidum
b) Geotrichum capitatum
c) Geotrichum pneumonia
d) Geotrichum klebahnii
View Answer

Answer: a
Explanation: Geotrichum candidum is also referred to as machinery mould. It is because it is capable of producing slimy growth on the surface of the metals. It is also called as the black mould.

12. Who reported that height-aspect-ratio is linked with perturbations in beer flavour?
a) Hoggan
b) Shardlow
c) Vrieling
d) Ulenberg
View Answer

Answer: c
Explanation: Vrieling in 1978 reported that height-aspect-ratio is linked with perturbations in beer flavour. The concentrations of the important flavour compounds, ethyl acetate and isoamyl acetate, formed during fermentation is inversely related to the height of the vessel.

13. The wood used in the vessel is relatively light.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The wood used in the fermentation vessel is relatively lighter. It should be durable, easily worked and shaped and requires inert lining. It should be of low thermal conductivity and must be well-seasoned.
advertisement

14. Stainless steel is expensive.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Stainless steels are very expensive than carbon steel because it contains a variety of alloying elements like nickel, chromium, manganese, etc. There are different grades of stainless steel available according to the price range.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fermentation Technology.

To practice all areas of Fermentation Technology for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn