Fermentation Technology Questions and Answers – Media for Industrial Fermentations – Medium Optimisation

«
»

This set of Fermentation Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Media for Industrial Fermentations – Medium Optimisation”.

1. When more than five variables are to be accessed ______________ design can be used.
a) Stowe-Mayer
b) Greasham-Inamine
c) Bull-Hicks
d) Plackett-Burman
View Answer

Answer: d
Explanation: When more than five variables are to be investigated, the Plackett-Burman design can be used to find the most important variables in the system.
advertisement

2. The Plackett-Burman method allows the investigation of ________ variables by _____ experiments.
a) x-2, x
b) x-1, x
c) x, x-1
d) x, x-2
View Answer

Answer: b
Explanation: The Plackett-Burman method allows the investigation of x-1 variables by x experiments, where x must be the multiple of 4. Suppose there are 11 experiments then it allows 10 variables to be assessed.

3. What do H and L denote in Plackett-Burman method?
a) Height and Length
b) High and Low
c) Half and Life
d) Hearing and Listening
View Answer

Answer: b
Explanation: The H and L in Plackett-Burman method denote High-level value and low-level value of variables in the trials. The high and low values are the values of variables.

4. Who initiated the development of serum-free media?
a) Sato
b) Barnes
c) Ham
d) Glassy
View Answer

Answer: c
Explanation: The development of serum-free media was initiated by Ham in 1965 who tried to reduce the amount of serum in media. Serum-free media contains substances that promote cell adherence, growth factors and etc.

5. Animal cells are used for the production of _____________
a) Interferons
b) Albumin
c) Collagen
d) Protein-free media
View Answer

Answer: a
Explanation: The animal cells are used in the production of Interferons, monoclonal antibodies, and vaccine, and serum-free media. Interferons are produced by a few cells which trigger the immune response.
advertisement

6. What is the cost of foetal calf serum?
a) US$ 170 dm-3
b) US$ 190 dm-3
c) US$ 195 dm-3
d) US$ 185 dm-3
View Answer

Answer: b
Explanation: The cost of foetal calf serum is US$ 190 dm-3 in Europe. This makes serum-free media more attractive and economic and cheaper way of carrying out the fermentation.

7. Which of the following is not the replacement in serum-free media?
a) Insulin
b) Albumin
c) Antibody
d) Transferrin
View Answer

Answer: c
Explanation: The important replacements in serum-free media are Insulin, Albumin, Transferrin, Ethanolamine, Selenium, and β-mercaptoethanol.

8. Hybridoma technology is used in the production of __________
a) Polyclonal Antibodies
b) Antigens
c) Monoclonal Antibodies
d) Insulin
View Answer

Answer: c
Explanation: Hybridoma Technology is used in the production of Monoclonal Antibodies. They are also called as Identical antibodies as they are made by identical immune cells.

9. Which scientist(s) demonstrated the growth of Chinese Hamster cells in protein-free media?
a) Hamilton and Ham
b) Plackett and Burman
c) Stowe and Mayer
d) Bull and Hicks
View Answer

Answer: a
Explanation: Hamilton and Ham in 1977 demonstrated the growth of Chinese Hamster cell lines in a protein-free media formulated from vitamins, amino acids, etc.
advertisement

10. Which of the following is not a trace element?
a) Ag
b) Al
c) Ni
d) He
View Answer

Answer: d
Explanation: He is not a trace element as it is a noble gas. The trace elements include Ag, Al, Ni, Si, Sn, etc. which are required in small amounts to microorganism.

11. Hepes is a horse serum.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Hepes (4-(2-hydroxyethyl)-1-piperazineethanesulfonic acid) is a zwitterionic chemical buffer which is also useful in cell culture. It is not a horse serum.

12. Which of the following provides a protective effect to animal cells?
a) Hepes
b) Pluronic F-28
c) β-mercaptoethanol
d) Albumin
View Answer

Answer: b
Explanation: Pluronic F-28 provides a protective effect to animal cells in a stirred and sparged vessels. It is also used to suppress foam formation, i.e., also acts as antifoaming agents.

13. Which of the following is an advantage of serum-free protein media?
a) Simple upstream processing
b) Undefined media composition
c) Simple downstream processing
d) Costly
View Answer

Answer: c
Explanation: The advantage of serum-free protein is that it involves simple downstream processing because the protein content is reduced.
advertisement

14. The role of the fermentation media is to provide a high amount of nutrients and optimum conditions for the growth of microorganisms.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The role of the fermentation media is to provide a high amount of nutrients and optimum conditions so that the microorganisms enjoy luxurious metabolism.

15. Which of the following is downstream processing?
a) Cell breakdown
b) Media formulation
c) Product recovery
d) Product formation
View Answer

Answer: c
Explanation: The downstream processing includes purification and recovery of products obtained from fermenters. It is used to manufacture antibiotics, antibodies, etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fermentation Technology.

To practice all areas of Fermentation Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn