Fluidization Engineering Questions and Answers – Carbonization of Oil Shale and Coal

«
»

This set of Fluidization Engineering Quiz focuses on “Carbonization of Oil Shale and Coal”.

1. North America has vast deposits of oil-bearing rock, called shale, true of false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: These rocks which provide them with oil.
advertisement

2. What kind of designs were proposed for extracting oil from rocks?
a) In situ extraction
b) Moving bed processes
c) Fluidized bed
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: They are suggested in order to provide oil economically.

3. What is the main reason for suggesting fluidized bed for oil extraction?
a) Low oil content
b) High oil content
c) Presence of impurities
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Since is oil content is low, fluidization is the cheapest method for extracting the most oil.

4. At what temperature is the retort maintained in the fluidized bed for oil recovery?
a) 370-530 C
b) 120-250 C
c) 700-900 C
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It is optimum temperature for evaporation of oil.

5. How is oil shale recovered from the fluidized plant?
a) Cooling the steam
b) Heating the oil
c) Filtration of steam
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: On condensation, the shale gets separated from the steam and then collected at the bottom.
advertisement

6. What is the important factor in the overall economics of recovery of shale?
a) Efficient heat recovery
b) Efficient oil recovery
c) Efficient coal recovery
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: They are important for best overall economics.

7. How much % does the inorganic material constitute in the solid feed?
a) 22
b) 44
c) 66
d) 88
View Answer

Answer: d
Explanation: To get efficient heat recovery.

8. Temperature of coal after heating to higher temperatures, still maintained below coking temperature, true or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to get high yield of oil.

9. How many beds does the recovery of oil from oil shale consists of?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: To have three systems, one for cracking, other as heating, last as condenser.
advertisement

10. A four-stage pilot plant was developed having _______ capacity of feed in order to get high yields of oil?
a) 45 kg/hr
b) 65 kg/hr
c) 20 kg/hr
d) 50 kg/hr
View Answer

Answer: a
Explanation: Optimum feed for best oil yield.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluidization Engineering.

To practice all areas of Fluidization Engineering for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn