Distillation Design Questions and Answers – Sumrates Method

«
»

This set of Distillation Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sumrates Method”.

1. The SR Method is suitable for
a) Absorbers and strippers
b) Distillation and absorber
c) Any equipment’s
d) High pressure equipment’s
View Answer

Answer: b
Explanation: The SR Method is suitable for Absorbers and strippers, whereas NR method is widely used for calculation of distillation and High pressure equipment’s.
advertisement

2. Absorbers have a rich bottom of
a) Solid
b) Liquid
c) Gas
d) Semi solid
View Answer

Answer: c
Explanation: Absorbers have a rich bottom feed stage of Gas, as absorption occurs at interfacial levels the gas diffuse into the liquid surfaces and bottom is rich of gas.

3. Absorbers have a lean end of
a) Solute
b) Substrate
c) Mother liquor
d) Extract liquid
View Answer

Answer: d
Explanation: Absorbers have a lean end of oil top feed stage and a forward end of the liquid at the bottom feed stage.

4. Gas rich feed is represented as
a) VN+1
b) YN+1
c) XN+1
d) XN
View Answer

Answer: a
Explanation: Gas rich feed is represented, as VN+1 and the liquid rich phases are represented as LN+1 for all cases listed.
advertisement

5. The number of independent functions are equal to
a) Number of Trays
b) Number of Stages
c) Number of species
d) Number of Feeds
View Answer

Answer: b
Explanation: as Fi = [E1 E2 E3…..EN] independent functions are equal to number of Stages, it has no relation with the number of trays and feed they are totally independent.

6. The independent variables of NR Method are related as Xk
a) [E1 E2 E3 …. EN-1 EN].
b) [T1 T2 T3 …. TN-1 TN].
c) [S1 S2 S3 …. SN-1 SN].
d) [K1 K2 K3 …. KN-1 KN].
View Answer

Answer: b
Explanation: The independent variables of NR Method are related as Xk= [T1 T2 T3 …. TN-1 TN], here T represents the operating temperature of the column.

7. The SR Method requires the
a) Total flow rate
b) Total heat
c) Total Feed
d) Total trays
View Answer

Answer: a
Explanation: The SR Method requires the total flow rate at all locations being specified, while NR method only requires the initial conditions to be specified.
advertisement

8. represents the Value of
a) Sum of feeds
b) Liquid flow rates
c) Gas flow rates
d) Vapor flow rates
View Answer

Answer: c
Explanation: The equation distillation-design-questions-answers-sumrates-method-q8 represents, the summation of gas flow rates and C represents the number of components that vary from 1 to c.

9. distillation-design-questions-answers-sumrates-method-q9 represents the Value of
a) Sum of feeds
b) Liquid flow rates
c) Gas flow rates
d) Components
View Answer

Answer: b
Explanation: The equation distillation-design-questions-answers-sumrates-method-q9 represents the summation of Liquid flow rates, here l represent the species with L compositions of i and j.

10. The SR Method can be used in
a) FLOWTRAN
b) ASPEN
c) ChemCAD
d) ACS
View Answer

Answer: d
Explanation: All simulation software’s uses the same algorithm as directed by ACS i.e. American Chemical Society, other listed are various best simulation software’s available.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Distillation Design.
To practice all areas of Distillation Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn