Distillation Design Questions and Answers – Types of Random Packing

«
»

This set of Distillation Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Random Packing”.

1. Pressure drops per theoretical stage of Mellapak packing’s are?
a) 1.0 to 2.1 mbar
b) 0.3 to 1.0 mbar
c) 2.3 to 1.2 mbar
d) 5.6 to 7.3 mbar
View Answer

Answer: b
Explanation: Pressure drop per theoretical stage is 0.3‑1.0 mbar and the pressure drop at 70‑80% flooding about 2 mbar/m while Minimum liquid load approx. is 0.2 m3/m2h.
advertisement

2. Gauze packing’s have an F-factor of?
a) 2-2.5√Pa
b) 5 √Pa
c) 1-2.5 √Pa
d) 1-2√Pa
View Answer

Answer: c
Explanation: Gauze packing’s have an F-factor of 1‑ 2.5 √Pa with pressure drop per theoretical stage as 0.1 – 0.5 mbar.

3. Mellacarbon packing have a surface area of nearly _______
a) 500 – 600 m2/m3
b) 800 – 1000 m2/m3
c) 125 – 700 m2/m3
d) 300 – 900 m2/m3
View Answer

Answer: c
Explanation: Mellacarbon packing have a surface area of 125 – 700 m2/m3 and a high thermal stability of 400o C also excellent wettability in aqueous systems.

4. The phenomena of the flowing of liquid towards the wall of tower and dispersed in lateral direction is called as?
a) Channeling
b) Flow casting
c) Entraining
d) Regimens
View Answer

Answer: a
Explanation: This is called as channeling of liquid, such misdistribution is determined to a good gas liquid contact, therefore necessary to collect liquid from wall and give it to bed again.
advertisement

5. The first structured packing was called as?
a) Panapak
b) Mellapak
c) Conapak
d) Sigmapak
View Answer

Answer: a
Explanation: Panapak was made from thin metal strips to form a honeycomb like structure did not gain much popularity because of severe maldistribution of liquid.

6. The abbreviation IMTP represents?
a) Intermediate Metal Thrus Packing
b) Inverse Metal Tertiary Packing
c) Intalox Metal Tower Packing
d) Indian Metal Tower Packing
View Answer

Answer: c
Explanation: The Inverse Metal Tertiary Packing, a random packing developed of surface area of a pall ring and the aerodynamic shape of the Intalox saddle.

7. The Height to Diameter ratio of CMR is?
a) 1:1
b) 1:3
c) 3:1
d) 1:5
View Answer

Answer: b
Explanation: CMR is similar to the pall ring but has a height to diameter ratio this is sometimes called the ‘aspect ratio’ of 1:3 compared to 1:1 latter.
advertisement

8. The corrugation angle of sheets varies from
a) 28 to 45o
b) 30 to 45o
c) 90 to 120o
d) 55 to 67o
View Answer

Answer: a
Explanation: The corrugation angle of sheets varies from 28 to 45o. Perforations are sometimes between the two surfaces of channels of communication between the two surfaces.

9. Sluzer supply are of which three types?
a) AX,CX and CV
b) AY,BX and CX
c) AY,CX and BX
d) AX,BX and CY
View Answer

Answer: d
Explanation: Sluzer supply are of three types marked as AX,BX and CY, the packing elements are made of corrugated layers of mesh.

10. For Raschig rings, redistribution becomes necessary after a depth bed of
a) 3 to 6 inches
b) 1 to 3 inches
c) 7 to 8 inches
d) 5 to 9 inches
View Answer

Answer: a
Explanation: For Raschig rings, redistribution is after 3 to 6 inches and for saddle packed tower it is 5 to 10 ft per section.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Distillation Design.
To practice all areas of Distillation Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn