Distillation Design Questions and Answers – Analytical X-Y Diagram -Smoker’s Equation

«
»

This set of Distillation Design Assessment Questions and Answers focuses on “Analytical X-Y Diagram -Smoker’s Equation”.

1. Smoker proposed an analytical closed form formula, to calculate
a) Reflux ratio
b) Number of trays
c) Number of stages
d) Number of feeds
View Answer

Answer: b
Explanation: In 1938, Smoker proposed an analytical closed form formula to calculate the number of stages in a binary distillation column.
advertisement

2. The analytical formula fails to predict the
a) Equilibrium Stages
b) Reflux ratio
c) Feed inlet and outlet
d) Boil up
View Answer

Answer: a
Explanation: The analytical formula fails to predict the Equilibrium Stages with reasonable accuracy, while reflux and boil up are predicted as ratio.

3. In the below diagram, the minimum reflux can be seen as ______ using smoker’s equation.
distillation-design-assessment-questions-answers-q3
a) 1.567
b) 1.425
c) 1.2
d) Can’t be specified
View Answer

Answer: b
Explanation: By tracking the locus to the x axis of smoker’s line reflux is seen to be intersecting at the abscissa of 1.425 on the x axis.

4. Smoker’s equation is convenient to use, in binary separations with
a) Large number of stages
b) Small number of stages
c) Independent stages
d) Dependent stages
View Answer

Answer: a
Explanation: Smoker’s equation is convenient to use in binary separations with large number of stages, while Fenske’s for the minimum number of trays.
advertisement

5. Smoker’s equation is based on assumption?
a) Constant molar overflow and volatility
b) Constant Molar overflow and viscosity
c) Constant feed and stages
d) Constant Pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: Smoker’s equation is based on assumption of Constant molar overflow and volatility, while McCabe and Ponchan are based on Constant molar overflow only.

6. If NR is 5.44 and NS is 3.42. Total stages are
a) 2.02
b) 1.8
c) 8.86
d) 1.59
View Answer

Answer: c
Explanation: as NR + NS = 5.44 + 3.42 = 8.86.

7. According to smoker’s equation, b is given as
a) R+1
b) xD/R+1
c) xD/y
d) y/R+1
View Answer

Answer: b
Explanation: According to smoker’s equation b is given as xD/R+1, where XD is the moles of liquid distilled with the rate of reflux R.
advertisement

8. According to smoker’s equation, C is given as
a) 1 + (α -1) k
b) 1 -(α -1)k
c) 1 -(α +1)k
d) α -1
View Answer

Answer: a
Explanation: According to smoker’s equation C is given as 1 + (α -1) k, where k value is calculated from bottom and top sections of the column.

9. Calculate b? If xD= 0.95 and R=8
a) 0.445
b) 0.118
c) 0.2375
d) 0.568
View Answer

Answer: c
Explanation: AS xD/R+1 = 0.95/8+1= 0.2375.

10. If reflux ratio is 3, then slope m is estimated as
a) 0.75
b) 1
c) 0.66
d) 0.90
View Answer

Answer: a
Explanation: As R/R+1 = 3/3+1 = 0.75.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Distillation Design.
To practice all areas of Distillation Design Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn