Distillation Design Questions and Answers – Mccabe Thiele Diagram-Construction

«
»

This set of Distillation Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mccabe Thiele Diagram-Construction”.

1. The component balance of the component A is given as
a) FzF= DxD + Wxw
b) FzF= DxD – Wxw
c) FzF= DxD/Wxw
d) FzF= DxD *Wxw
View Answer

Answer: a
Explanation: According to McCabe Thiele method material balance over is given as FzF= DxD + Wxw, where F is the total feed.

2. If F= 200 kmol/h and ZF=0.4, XD=0.95, XW=0.04 and R=2.0, Then D is
a) 88.1
b) 22.6
c) 79.1
d) 158.2
View Answer

Answer: c
Explanation: Using equation FzF= DxD + Wxw substituting values we get D=79.1.

3. The very First step of McCabe method is?
a) Plot the equilibrium curve
b) Plot diagonal curve
c) Plot Operating line
d) Plot stripping line
View Answer

Answer: a
Explanation: Firstly we plot the Equilibrium diagram from the given equilibrium data, then the diagonal curve and then plot the operating line.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Calculate Boil up? If vapor flow and bottom withdrawal are 237.3 and 120.9 respectively
a) 1.5
b) 2.9
c) 2.111
d) 1.963
View Answer

Answer: d
Explanation: As boil up is ratio of vapor flow and bottom withdrawal then 237.3/120.9 = 1.963.

5. If ZF¬=0.58 and also feed contains 35% mole of the liquid, then intercept of y axis is
a) 0.892
b) 0.205
c) 0.707
d) Can’t be calculated
View Answer

Answer: a
Explanation: As – (ZF/q-1) using values -0.58/ (0.35-1) = 0.892.

6. If ZF=0.6 and also feed contains 72% mole of the liquid, then intercept of x axis is
a) 0.744
b) 0.899
c) 0.833
d) 1.2
View Answer

Answer: c
Explanation: As (ZF/q) using values 0.6/ (0.72) = 0.833.

7. Calculate minimum reflux? If intercept is 0.56 and XD= 0.96
a) 0.174
b) 0.125
c) 0.21
d) 0.28
View Answer

Answer: a
Explanation: As 0.56=XD/ (RM+1) = 0.96/ (RM+1) M= 0.174.
advertisement

8. Slope of rectifying line is given by
a) R/XD
b) R/(R+1)
c) F/ (D+W)
d) R/(R+1)
View Answer

Answer: b
Explanation: The rectifying line slope is always given as ratio of Reflux ratio plus unity i.e. R/(R+1), While R/XD gives us the reflux to liquid ratio for the operation.

9. If xD=0.95, xW= 0.04 and α=2.5. Find total trays?
a) 7
b) 6.7
c) 7.7
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: Using Fenske’s equation total number of trays to be calculate are 5.7 as Nm + 1 then 5.7+1 = 6.7 which is the final answer.
advertisement

10. A Pinch point may occur at intersection of feed line and
a) Stream line
b) Stripping line
c) Rectifying line
d) Equilibrium line
View Answer

Answer: d
Explanation: Pinch point always occurs at intersection of feed line and equilibrium line, while plot of x and y are called as the Equilibrium line.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Distillation Design.
To practice all areas of Distillation Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.