Distillation Design Questions and Answers – Analysis of Existing Columns with Brinkley Method

«
»

This set of Distillation Design Questions and Answers for Freshers focuses on “Analysis of Existing Columns with Brinkley Method”.

1. Brinkley Method can be used for,
i) Distillation
ii) Leaching
iii) Absorption
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: This method is suitable for all the three operations, distillation for two components or more, leaching based on extraction purpose and similarly absorption for interfacial balance.
advertisement

2. The hi is defined as the
a) Correlating factor
b) Correction Factor
c) Striping Factor
d) Relating Factor
View Answer

Answer: a
Explanation: The correlating factor is defines as by hi, while L/V is defined as the stripping factor of systems.

3. The Smith-Brinkley (SB) method, is based on an analytical solution of the
a) Infinite-difference equations
b) Differential Equations
c) Integration
d) Finite-difference equations
View Answer

Answer: d
Explanation: The Smith-Brinkley (SB) method, is based on an analytical solution of the finite-difference equations that can be written for staged separation processes.

4. The Smith-Brinkley (SB) method, rates a column on basis of
a) Initial sequence of the stages
b) Reverse sequence of its stages
c) Forward sequence of its stages
d) Straight Sequence
View Answer

Answer: b
Explanation: The Smith-Brinkley (SB) method rates a column on basis of Reverse sequence of its stages, so to obtain top to bottom approach.
advertisement

5. For a change in temperature ______ is added to tn.
a) Half
b) One fourth
c) Two third
d) Square
View Answer

Answer: a
Explanation: For a change in temperature half is added to tn and half to tm, this acts as an average value between them¬ provides accuracy.

6. Smith Brinkley method is valuable for
a) Off-line optimization
b) Reflux optimization
c) On-line optimization
d) In-line optimization
View Answer

Answer: c
Explanation: Smith Brinkley method is valuable for On-line optimization, while NR for the reflux Reflux optimization.

7. If the feed temperature is 211oK and Dew point is 70oF, then tn is
a) 68oF
b) 178oF
c) 140.5oF
d) 259.5oF
View Answer

Answer: c
Explanation: As tn= (70+211)/2 = 140.5oF.
advertisement

8. If the feed temperature is 2110K and Bubble point is 70oF, then tm is
a) 68oF
b) 178oF
c) 140.5oF
d) 259.5oF
View Answer

Answer: d
Explanation: As tM= (308+211)/2 = 259.5oF.

9. Ki are determined at the
a) Top section Temperatures
b) Bottom section Temperatures
c) Middle section Temperatures
d) Right section Temperatures
View Answer

Answer: a
Explanation: Ki are determined at the Top section Temperatures, and the pressure are determined at the left and right of column respectively.

10. K’I are determined at
a) Top section Temperatures
b) Bottom section Temperatures
c) Middle section Temperatures
d) Right section Temperatures
View Answer

Answer: b
Explanation: K’I are determined at Bottom section Temperatures, this also involves calculation of K value for a given step response function.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Distillation Design.
To practice all areas of Distillation Design for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn