Distillation Design Questions and Answers – Definition of Tray Area, Vapour Load and Liquid Load

«
»

This set of Distillation Design Questions and Answers for Experienced people focuses on “Definition of Tray Area, Vapour Load and Liquid Load”.

1. The allowable vapor pressure velocity, is taken to be
a) 60 to 80%
b) 50 to 60%
c) 10 to 20%
d) 30 to 40%
View Answer

Answer: a
Explanation: Clearly 60 to 80 % of the flooding velocity is calculated to keep the tray out of the danger of flooding.
advertisement

2. The hole diameter lies between?
a) 1/8 to 1 inch
b) 1/8 to ½ inch
c) 1/6 to ½ inch
d) ½ to 1 inch
View Answer

Answer: b
Explanation: The hole diameter of an industrial tray normally lies between the 1/8 to ½ inch but can be less also.

3. Increasing the tray spacing can result in?
a) Less entrainment
b) Larger area
c) Low bubbling
d) All of the above
View Answer

Answer: d
Explanation: The tray spacing allows the tolerance of more space becomes available for the descent of the liquid droplets.

4. Entrainment, can be reduced by
a) Baffles
b) Vortex
c) Clip
d) Sieve
View Answer

Answer: a
Explanation: The fitting of a baffle can increase in the vapor space and thus reducing entrainment.
advertisement

5. Vapor handling can be improved by?
a) Reducing perforations
b) Reducing down comer
c) Increasing Velocity
d) Removing baffles
View Answer

Answer: a
Explanation: By reducing the size of the perforations the vapor handling capacity of tray is increased as well as weeping is reduced.

6. Changing old accessories with new one, the process is called as?
a) Re-fitting
b) Re-Designing
c) Re-vamping
d) Re-cycling
View Answer

Answer: c
Explanation: If an existing column is required to work at the higher capacity the column is called revamped.

7. Changing of internals of a column, with more efficient ones are?
a) Retrofitting
b) Refitting
c) Revamping
d) Recycling
View Answer

Answer: a
Explanation: Retrofitting is generally done to reduce energy consumption of the column, it also increases the operating cost as well.
advertisement

8. For operations involving chemical reactions ________ vessels are used.
a) Perforated
b) Agitated
c) Bored
d) Plated
View Answer

Answer: b
Explanation: The Agitated vessels are used when gas overcomes the reaction in fluid, as this acts as an external force to proceed fast reactions.

9. HTU is defined as?
a) Height of transfer unit
b) Height of tray unit
c) Height of tissue plant
d) Height of Plain uncovered
View Answer

Answer: a
Explanation: HTU is a measure of the difficulty of separation of two components it is an important factor of distillation.

10. NTU is defined as?
a) Number of tray unit
b) Number of tissue plant
c) Number of transfer unit
d) Number of Plain uncovered
View Answer

Answer: c
Explanation: NTU is a measure of the ease of separation of two components it is an important factor of distillation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Distillation Design.
To practice all areas of Distillation Design for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn