Distillation Design Questions and Answers – Problems When Setting Simulation Input

«
»

This set of Distillation Design MCQs focuses on “Problems When Setting Simulation Input”.

1. Feed should be located at?
a) Far from optimum
b) Below the optimum
c) Away from optimum
d) At optimum
View Answer

Answer: d
Explanation: Feed stage location are anywhere according to pinch point where the equilibrium and striping line meets.
advertisement

2. Reflux ratio should be?
a) Minimum
b) Maximum
c) Optimum
d) Can’t specified
View Answer

Answer: a
Explanation: Reflux ratio should be Minimum, as the reflux ratio decrease the ease of separation gets increases as they are inversely proportional.

3. Boil Up ratio should be?
a) Minimum
b) Maximum
c) Optimum
d) Can’t specified
View Answer

Answer: b
Explanation: Boil Up ratio should be Maximum, as the boil up ratio increases the difficulty of separation gets increases as they are directly proportional.

4. Sneaking up is a
a) Homologues Method
b) Homotomy Method
c) Euler’s Method
d) NR Method
View Answer

Answer: b
Explanation: Sneaking up is a part of Homotomy Method. Sneak is used in the plotting of F(x)
And G(x) curves which does not involve Euler’s method.
advertisement

5. Degree of freedom increases, as
a) Reflux increases
b) Purity decreases
C) Purity increases
D) Reflux decreases
View Answer

Answer: c
Explanation: Degree of freedom increases as Purity increases, as they are ditrectly proportional also this can be related using phase rule F =C –P+2.

6. Extreme purity is confessed to be?
a) 90.0%
b) 99.8%
c) 99.1%
d) 99.9%
View Answer

Answer: b
Explanation: Extreme purity is confessed to be 99.8%, this has to be very précised even a point 0.01% error cannot be tolerated for the purity.

7. Energy input and internal flow affect each other.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Input and internal flow always affect each other, the input feed can certainly vary with varying heat and mass input.
advertisement

8. The end of an equilibrium curve is called as
a) Critical point
b) Triple point
c) End point
d) Single point
View Answer

Answer: a
Explanation: A critical point is the end point of a phase equilibrium curve, while the point where all three phases of water coexist is called as triple point and final stages of any curve are called as end point.

9) In the below diagram, A Curve represents?
distillation-design-questions-answers-mcqs-q9
a) Final cost
b) Operating cost
c) Feed cost
d) Tray cost
View Answer

Answer: d
Explanation: It represents the Total cost, the tray cost is a nonlinear and exponential relation with reflux and cost outcomes.

10. In the below diagram, B Curve represents?
distillation-design-questions-answers-mcqs-q9
a) Final cost
b) Operating cost
c) Feed cost
d) Tray cost
View Answer

Answer: b
Explanation: It represents the Operating cost, the operating cost is a linear and exponential relation with reflux and cost outcomes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Distillation Design.
To practice MCQs on all areas of Distillation Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn