Distillation Design Questions and Answers – Rigorous Computational Methods

«
»

This set of Distillation Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rigorous Computational Methods”.

1. Which of the following is also called Rating method?
a) McCabe Thiele
b) Ponchan Savarit
c) Thiele Geddes
d) Homotomy
View Answer

Answer: c
Explanation: Thiele Geddes is also called as rating method, McCabe Thiele is called tray analysis method and Ponchan Savarit as enthalpy method.
advertisement

2. In Thiele Geddes method, which of the following are calculated?
a) Vapor and liquid compositions
b) Input and output fees rates
c) Reflux ratio
d) Boil up
View Answer

Answer: a
Explanation: Vapor and liquid compositions are calculated In Thiele Geddes method, while reflux ratio in McCabe Thiele method.

3. Which method is the inverse of Thiele Geddes Method?
a) Lewis Matheson
b) Ponchan Savarit
c) McCabe Thiele
d) Homotomy
View Answer

Answer: a
Explanation: Lewis Matheson is the inverse of Thiele Geddes method, while other listed methods are completely different from each other and all are used to calculate number of trays.

4. Lewis Matheson method can be adjusted, for fixed number of
a) Trays
b) Stages
c) Columns
d) Sections
View Answer

Answer: b
Explanation: Lewis Matheson method can be adjusted for fixed number of Stages instead of reflux ratio fixed.
advertisement

5. Tj is assigned as the
a) Stage temperature
b) Boiler temperature
c) Condenser temperature
d) Components temperature
View Answer

Answer: d
Explanation: Tj is assigned as the Stage temperature, While TC and TB are assigned as condenser and boiler temperature.

6. The value of K is independent of
a) Composition
b) Feed ratio
c) Volatility
d) Reflux
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the relation the value of K is given as the function of KV = f (pure liquid)/f (pure vapor).

7. User provided internal flows are generally for
a) Reflux in high purity
b) Overhead liquid products
c) Narrow building columns
d) NOR relation
View Answer

Answer: d
Explanation: User provided internal flows are generally for Reflux in high purity, overhead liquid products and Narrow building columns also called as NOR relation.
advertisement

8. For accurate Reflux, estimate
a) Reflux of high purity is used
b) Narrow boiling is used
c) Super fractionators are used
d) Final temperature is used
View Answer

Answer: b
Explanation: For accurate Reflux estimate, narrow boiling is necessary, where separation is required the reflux of high priority is used.

9. Azeotropic composition is?
a) y*>x
b) y*<x
c) y*=x
d) x+y* = 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Azeotropic composition is y*=x, whereas the x+y* = 1 gives the actual mole balance of gas and liquid at equilibrium.

10. Molecular Distillation is
a) For heat sensitive materials
b) Very low pressure distillation
c) High low pressure distillation
d) Purge pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: Molecular Distillation is done for very low pressure distillation operations, while batch distillation occurs at high pressure and temperatures.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Distillation Design.
To practice all areas of Distillation Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn