Distillation Design Questions and Answers – Minimum Reflux for System Containing Distributed Monkeys

«
»

This set of Distillation Design Interview Questions and Answers focuses on “Minimum Reflux for System Containing Distributed Monkeys”.

1. Light non-keys end up as a
a) Final product
b) Feed outlet
c) Bottom end product
d) Overhead product
View Answer

Answer: d
Explanation: Light non-keys always end up as an overhead product, while heavy keys at bottom product of the column.
advertisement

2. Heavy non-keys end up as a
a) Final product
b) Feed outlet
c) Bottom end product
d) Overhead product
View Answer

Answer: c
Explanation: Heavy non-keys always end up as a Bottom end product, this occurs due to volatility difference in the components.

3. The reflux ratio corresponding to the minimum total cost is called as
a) Optimum reflux ratio
b) Minimum reflux ratio
c) Final Ratio
d) Total Reflux Ratio
View Answer

Answer: a
Explanation: The reflux ratio corresponding to the minimum total cost is called as Optimum reflux ratio and the final cost related is called as final ratio.

4. The concentration of multi component mixture in mass transfer process, can be represented by
a) Mass concentration
b) Molar concentration
c) Molar density
d) Each quantity is important
View Answer

Answer: d
Explanation: The concentration of multi component mixture can be represented by all molar forms independent of property, so concentration as well as density are equally important.
advertisement

5. HETP is numerically equal to HTU, If and only if operating line
a) Lies below the equilibrium line
b) Lies above equilibrium line
c) At equilibrium line
d) Is far from equilibrium line
View Answer

Answer: c
Explanation: HETP is numerically equal to HTU if and only if operating line is parallel to equilibrium line, this means NTU i.e. number of transfer units are unity.

6. In binary system, Separation is very efficient when relative volatility is
a) 1
b) >1
c) <1
d) Zero
View Answer

Answer: b
Explanation: If α >1 efficiency of separation increases, if separation is difficult then α < 1 and if no separation is possible then α= 0.

7. In batch distillation, with constant reflux overhead product composition
a) Increases with time
b) Decreases with time
c) Does not vary with time
d) Does vary with time
View Answer

Answer: b
Explanation: As batch operation feed reduces with given time thus reflux decreases, as batch distillation contains a limited amount of feed.
advertisement

8. Which of the following assumes constant molal vaporization and overflow?
a) McCabe Thiele method
b) Ponchan Savarit Method
c) Enthalpy concentration method
d) Plate absorption method
View Answer

Answer: a
Explanation: The McCabe Thiele method assumes constant molal vaporization and overflow, while the Ponchan Savarit Method is based on the enthalpy balance of components.

9. The McCabe Thiele method
a) Uses molal units for material and energy balance
b) Uses weight fractions to express liquid and vapor composition
c) Can use any type of units
d) Is more accurate than ponchan savarit method
View Answer

Answer: b
Explanation: The McCabe Thiele method uses weight fractions to express liquid and vapor composition for calculations.

10. If q is interpreted to be fraction of feed stream that is liquid, then for saturated liquid feed
a) q =0
b) q <0
c) q >l0
d) q =1
View Answer

Answer: b
Explanation: For saturated liquid feed q is always less than 0 and for saturated gas feed q is greater than 0.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Distillation Design.
To practice all areas of Distillation Design for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn