Chemical Process Calculation Questions and Answers – Ideal gas Mixture

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ideal gas Mixture”.

1-2. For a mixture of NO3 and SO2, having 25 moles and 100 moles respectively. The total pressure exerted by the gases is 100 atm.
1. What is the partial pressure of NO3?
a) 20 atm
b) 40 atm
c) 60 atm
d) 80 atm
View Answer

Answer: a
Explanation: Pi = (Xi)(Ptotal).
advertisement

2. What is the partial pressure of SO2?
a) 20 atm
b) 40 atm
c) 60 atm
d) 80 atm
View Answer

Answer: d
Explanation: Pi = (Xi)(Ptotal).

3. “The pressure that would be exerted by a single component in a gaseous mixture if it is existed alone in the same volume as occupied by the mixture and at the same temperature as the mixture”” is known as
a) Absolute pressure
b) Partial pressure
c) Total pressure of a gas mixture
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Pressure exerted by a single component in a gaseous mixture if it is existed alone in the same volume is partial pressure.

4-6. In an ideal gas mixture, the mole percent of the gases are given as – 15% O2, 25% CO2 and 60% N2 at 400 degree Celsius and 560 mm of Hg pressure.
4. What is the partial pressure of O2 gas?
a) 84
b) 140
c) 336
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Partial pressure = Total pressure*Mole fraction.
advertisement

5. What is the partial pressure of CO2 gas?
a) 84
b) 140
c) 336
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Partial pressure = Total pressure*Mole fraction.

6. What is the partial pressure of N2 gas?
a) 84
b) 140
c) 336
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Partial pressure = Total pressure*Mole fraction.

7. Volume occupied by a single gas alone of a mixture at the same temperature and pressure of the mixture is called
a) Absolute volume
b) Partial volume
c) Total volume of a gas mixture
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Volume occupied by a single gas alone of a mixture at the same temperature and pressure of the mixture is Partial volume.
advertisement

8. The sum of the partial pressures of the components of a gas mixture`s is
a) Total absolute pressure
b) Total pressure exerted by a component of a gas
c) Total pressure of a gas mixture
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The sum of the partial pressures of the components of a gas mixture`s is Total pressure of a gas mixture.

9-10. In an ideal gas mixture, the mixture contains two gases as 5 moles N2 and 15 moles O2. Pressure in the container is 40 atm.
9. Pressure exerted by N2 is
a) 10 atm
b) 20 atm
c) 30 atm
d) 40 atm
View Answer

Answer: a
Explanation: Partial pressure = Total pressure*Mole fraction.

10. Pressure exerted by O2 is
a) 10 atm
b) 20 atm
c) 30 atm
d) 40 atm
View Answer

Answer: c
Explanation: Partial pressure = Total pressure*Mole fraction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn