Chemical Engineering Questions and Answers – Ideal Reversible Processes

«
»

This set of Basic Chemical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ideal Reversible Processes”.

1. How long would it take for a reversible process to complete?
a) Instant
b) Infinite
c) Depends on the process
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: It takes infinite time for a reversible process to complete.
advertisement

2. How long would it take for an irreversible process to complete?
a) Instant
b) Finite
c) Infinite
d) Cannot say
View answer

Answer: b
Explanation: It takes a finite time for an irreversible process to complete.

3. Reversible process can be reversed by differential change in which of the following?
a) Temperature
b) Pressure
c) Volume
d) All of the mentioned
View answer

Answer: d
Explanation: Differential change in driving potential (dP, dV, dT, etc) can reverse a reversible process.

4. Which of the following a reversible process will involve?
a) Dissipative effects
b) Friction
c) Equilibrium transfer of energy
d) None of the mentioned
View answer

Answer: c
Explanation: Reversible process involves equilibrium transfer of energy.

5. Which of the following does both of the reversible and irreversible processes involve?
a) Increase molecular disorder
b) Dissipative effects
c) Friction
d) All of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Both reversible and irreversible processes increases molecular disorder.

6. Free expansion of gas with frictionless piston is an example which process?
a) Reversible
b) Irreversible
c) Cannot say
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Free expansion of gas is reversible process.
advertisement

7. Free expansion of gas against piston having friction is an example of which process?
a) Reversible
b) Irreversible
c) Cannot say
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: Free expansion of gas against piston having friction is irreversible process.

8. Mixing of dissimilar substances is an example of which process?
a) Reversible
b) Irreversible
c) Cannot say
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: Mixing of dissimilar substances is an irreversible process.

9. Change in phase is an example of which process?
a) Reversible
b) Irreversible
c) Cannot say
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: Change in phase is an irreversible process.

10. Fluid flow through pipe is an example of which process?
a) Reversible
b) Irreversible
c) Cannot say
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: Fluid flow through pipe is an irreversible process.

11. What is the work done by saturated water which evaporates to 10 kPa atmosphere to form 1 m3 of water vapor?
a) 1 kJ
b) -1 kJ
c) 10 kJ
d) -10 kJ
View answer

Answer: d
Explanation: Work done = -p∆V = -10*1 = -10 kJ.

12. What is the work done by saturated water which evaporates to 20 kPa atmosphere to form 1.5 m3 of water vapor?
a) 20 kJ
b) -20 kJ
c) 30 kJ
d) -30 kJ
View answer

Answer: d
Explanation: Work done = -p∆V = -20*1.5 = -30 kJ.
advertisement

13. What is the work done by saturated water which evaporates to 1 kPa atmosphere to form 2 m3 of water vapor?
a) -2 kJ
b) 2 kJ
c) -1 kJ
d) 1 kJ
View answer

Answer: a
Explanation: Work done = -p∆V = -1*2 = -2 kJ.

14. What is the work done by 0.1 m3 saturated ethanol which evaporates to 10 kPa atmosphere to form 1 m3 of water vapor?
a) 9 kJ
b) -9 kJ
c) 10 kJ
d) -10 kJ
View answer

Answer: b
Explanation: Work done = -p∆V = -10*(1 – 0.1) = -9 kJ.

15. What is the work done by 0.5 m3 saturated ethanol which evaporates to 20 kPa atmosphere to form 2 m3 of water vapor?
a) 20 kJ
b) -20 kJ
c) 30 kJ
d) -30 kJ
View answer

Answer: d
Explanation: Work done = -p∆V = -20*(2 – 0.5) = -30 kJ.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Chemical Engineering.

To practice all areas of Basic Chemical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn