Chemical Engineering Questions and Answers – Liquids and Gases in Equilibrium with Solids

This set of Chemical Engineering online test focuses on “Liquids and Gases in Equilibrium with Solids”.

1. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 1 mm Hg, if the 0.2 fraction of the same gas is at partial pressure 2 mm Hg and 0.3 fraction at partial pressure 3 mm Hg (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4
View answer

Answer: a
Explanation: y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.2/0.3 = (2/3)n => n = 1, => 0.2 = k*21 = k = 0.1, => y = 0.1*11 = 0.1.

2. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 2 mm Hg, if the 0.2 fraction of the same gas is at partial pressure 8 mm Hg and 0.3 fraction at partial pressure 18 mm Hg (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.0125
b) 0.0250
c) 0.0375
d) 0.0450
View answer

Answer: a
Explanation: y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.2/0.3 = (8/18)n => n = 2, => 0.2 = k*82 = k = 0.2/64, => y = 0.2/64*22 = 0.0125.

3. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 1 atm, if the 0.1 fraction of the same gas is at partial pressure 2 atm and 0.2 fraction at partial pressure 4 atm (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.01
b) 0.03
c) 0.05
d) 0.08
View answer

Answer: c
Explanation: y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.1/0.2 = (2/4)n => n = 1, => 0.1 = k*21 = k = 0.1/2, => y = 0.1/2 = 0.05.
advertisement
advertisement

4. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 1 atm, if the 0.2 fraction of the same gas is at partial pressure 4 atm and 0.4 fraction at partial pressure 8 atm (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.4
d) 0.5
View answer

Answer: d
Explanation: y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.2/0.4 = (4/8)n => n = 1, => 0.2 = k*41 = k = 0.2/4, => y = 0.2/4*1 = 0.05.

5. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 3 atm, if the 0.2 fraction of the same gas is at partial pressure 4 atm and 0.3 fraction at partial pressure 6 atm (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.1
b) 0.15
c) 0.2
d) 0.25
View answer

Answer: b
Explanation: y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.2/0.3 = (4/6)n => n = 1, => 0.2 = k*41 = k = 0.2/4, => y = 0.2/4*31 = 0.15.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Which of the following is called for the adsorbing the molecules?
a) Adsorbate
b) Adsorbent
c) Absobate
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: The one which adsorbs the molecules is called the adsorbent.

7. Which of the following adsorbs on the adsorbing surface?
a) Adsorbate
b) Adsorbent
c) Absobate
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Adsorbate adsorbs on the adsorbent.
advertisement

8. Which of the following is called for the curves following isothermal adsorbtion?
a) Adsorbtion isotherm
b) Adsorbate isotherm
c) Adsorbent isotherm
d) Absorbent isotherm
View answer

Answer: a
Explanation: The curves for isothermal adsorbtion are called adsorbtion isotherms.

9. Which of the following is the property of adsorbtion isotherm?
a) Linear
b) Decreasing
c) Monotonous
d) None of the mentioned
View answer

Answer: c
Explanation: Since the adsorbtion isotherms are always increasing they are monotonous.
advertisement

10. Which of the following satisfies the first derivative of adsorbtion isotherms?
a) Greater than 1
b) Less than 1
c) Equal to 1
d) Cannot say
View answer

Answer: a
Explanation: Since adsorbtion isotherms are always increasing, so their first derivative are always increasing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Chemical Engineering.

To practice all areas of Chemical Engineering for online test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.