Chemical Engineering Questions and Answers – Energy Balances Terminology

«
»

This set of Basic Chemical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Energy Balances Terminology”.

1. What separates the system and surroundings?
a) Boundary
b) Temperature
c) Pressure
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Boundary separates system and surroundings.
advertisement

2. Which of the following is true for an open system?
a) Flow system
b) Non flow system
c) Cannot say
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Since matter can come in or out in an open system, it is a flow system.

3. Which of the following is true about the closed system?
a) Flow system
b) Non flow system
c) Cannot say
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: Since matter cannot come in or out in a closed system, it is a non-flow system.

4. Which of the following does not change in the steady state system?
a) Flow in rate
b) Flow out rate
c) Accumulation
d) None of the mentioned
View answer

Answer: c
Explanation: In a steady state system accumulation is zero.

5. Which of the following is correct about an isothermal process?
a) ∆T = 0
b) dT = 0
c) ∆T /= 0
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: In an isothermal process, temperature does not changes throughout the process, => dT = 0.
advertisement

6. Which of the following is a state function?
a) Work
b) Entropy
c) Heat
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: Entropy is a state function as it does not depend on the path of the process.

7. Which of the following is a path function?
a) Work
b) Internal Energy
c) Entropy
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Since work depends on the path of a process, it is a path function.

8. Internal energy is which of the following function?
a) Path function
b) State function
c) Cannot say
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: Since internal energy does not depend on path, it is a state function.

9. Which of the following has a steepest P-V curve?
a) Adiabatic
b) Isothermal
c) Isobaric
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Slope of an adiabatic curve is greater than that of isothermal and isobaric, so it has the steepest P-V curve.
advertisement

10. What do we call a process having constant volume throughout?
a) Isobaric
b) Isochoric
c) Isothermal
d) Adiabatic
View answer

Answer: b
Explanation: Isochoric process has constant volume throughout.

11. Which of the following is an extensive variable?
a) Pressure
b) Temperature
c) Volume
d) None of the mentioned
View answer

Answer: c
Explanation: Volume is dependent on mass, it is an extensive variable.

12. Which of the following is an extensive variable?
a) Energy
b) Volume
c) Moles
d) All of the mentioned
View answer

Answer: d
Explanation: Energy, Volume and Moles all are dependent on mass, all are extensive variable.

13. Which of the following is an intensive variable?
a) Moles
b) Enthalpy per mole
c) Enthalpy
d) All of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: Enthalpy and mole both are extensive properties since the ratio of two extensive properties is an intensive property, Enthalpy per mole is an extensive property.
advertisement

14. Which of the following is an intensive property?
a) Mole
b) Gibbs Free energy
c) Enthalpy
d) None of the mentioned
View answer

Answer: d
Explanation: Since all depends on mass, all are extensive properties.

15. Which of the following is an intensive property?
a) Refractive index
b) Hardness
c) Density
d) All of the mentioned
View answer

Answer: d
Explanation: Since none of the properties depends on mass, all are intensive properties.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Chemical Engineering.

To practice all areas of Basic Chemical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn