Chemical Engineering Questions and Answers – Unsteady-State Material and Energy Balances

This set of Chemical Engineering Assessment Questions focuses on “Unsteady-State Material and Energy Balances “.

1. What are the solution of appropriate process material and energy balances?
a) Flow sheeting
b) Flow processing
c) Flow Solving
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Flow sheeting is the solution of appropriate process material and energy balances.

2. What is the computer code used in flow sheeting?
a) Process simulator
b) Process settler
c) Process developer
d) All of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Process simulator is the computer code used in flow sheeting.

3. What is the fundamental of the flow sheeting codes?
a) Calculation of mass balance
b) Calculation of momentum balance
c) Calculation of force balance
d) All of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Calculation of mass balance is the fundamental of flow sheeting codes.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not found in process simulators?
a) Heat exchangers
b) Compressors
c) Splitters
d) None of the mentioned
View answer

Answer: d
Explanation: Heat exchangers, Compressors, Splitters all are found in process simulators.

5. Which of the following is a feature of process simulator?
a) Equipment sizing functions
b) Import and export data
c) Scheduling of batch operations
d) All of the mentioned
View answer

Answer: d
Explanation: All the options are the features of process simulator.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. For solving a process simulation which of the following is required?
a) Material balances
b) Equilibrium relations
c) Energy balances
d) All of the mentioned
View answer

Answer: d
Explanation: All the options are required for solving process simulator.

7. What does the interconnections between the unit modules represent?
a) Information flow
b) Material flow
c) Energy flow
d) All of the mentioned
View answer

Answer: d
Explanation: The interconnections between the unit modules represents all of the options.
advertisement

8. The interconnection equations are for which model?
a) Mixing
b) Splitting
c) Process
d) All of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Mixing model is for interconnection equations.

9. The input mass in a process simulator is 10 Kg, what will be the output mass?
a) 0
b) 5 Kg
c) 8 Kg
d) 10 Kg
View answer

Answer: d
Explanation: Mass balance, product mass = feed mass = 10 Kg.
advertisement

10. The input mass in a process simulator is 5 Kg, what will be the output mass?
a) 0
b) 5 Kg
c) 8 Kg
d) 10 Kg
View answer

Answer: b
Explanation: Mass balance, product mass = feed mass = 5 Kg.

11. The feed of a process simulator is 10 J, the heat input is 5 J, and the work performed is 3 J, what will be the product enthalpy?
a) 2 J
b) 5 J
c) 8 J
d) 12 J
View answer

Answer: d
Explanation: Energy balance, H = 10 + 5 – 3 = 12 J.

12. The feed of a process simulator is 15 J, the heat input is 8 J, and the work performed is 10 J, what will be the product enthalpy?
a) -3 J
b) 13 J
c) 15 J
d) 17 J
View answer

Answer: b
Explanation: Energy balance, H = 15 + 8 – 10 = 13 J.

13. The feed of a process simulator is 10 mole with enthalpy 2 J/mole, the heat input is 15 J, and the work performed is 10 J, what will be the product enthalpy if mole of the product are 5?
a) 2 J/mole
b) 3 J/mole
c) 4 J/mole
d) 5 J/mole
View answer

Answer: d
Explanation: Energy balance, 5*H = 10*2 + 15 – 10 = 25, => H = 5 J/mole.

14. The feed of a process simulator is 5 mole with enthalpy 3 J/mole, the heat input is 15 J, and the work performed is 20 J, what will be the product enthalpy if a mole of the product are 2?
a) 1 J/mole
b) 2 J/mole
c) 3 J/mole
d) 5 J/mole
View answer

Answer: d
Explanation: Energy balance, 2*H = 5*3 + 15 – 20 = 10, => H = 5 J/mole.

15. The feed of a process simulator is 2 mole with enthalpy 4 J/mole, the heat input is 6 J, and the work performed is 10 J, what will be the product enthalpy if a mole of the product are 2?
a) 1 J/mole
b) 2 J/mole
c) 3 J/mole
d) 5 J/mole
View answer

Answer: b
Explanation: Energy balance, 2*H = 2*4 + 6 – 10 = 4, => H = 2 J/mole.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Chemical Engineering.

To practice all areas of Chemical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.