Chemical Engineering Questions and Answers – Solving Material and Energy Balances Using Process Simulators

This set of Chemical Engineering Puzzles focuses on “Solving Material and Energy Balances Using Process Simulators”.

1. What are the number of degrees of freedom if the number of variables and number of equations are 10 and 8 respectively?
a) 2
b) 8
c) 10
d) 18
View answer

Answer: a
Explanation: Number of degrees of freedom = 10 – 8 = 2.

2. What are the number of degrees of freedom if the number of variables and number of equations are 15 and 10 respectively?
a) 5
b) 10
c) 15
d) 25
View answer

Answer: a
Explanation: Number of degrees of freedom = 15 – 10 = 5.

3. What are the number of degrees of freedom if the number of variables and number of equations are 15 and 5 respectively?
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
View answer

Answer: b
Explanation: Number of degrees of freedom = 15 – 5 = 10.
advertisement
advertisement

4. What are the number of degrees of freedom if the number of variables and number of equations are 18 and 7 respectively?
a) 7
b) 9
c) 11
d) 15
View answer

Answer: c
Explanation: Number of degrees of freedom = 18 – 7 = 11.

5. What are the number of degrees of freedom if the number of variables and number of equations are 21 and 9 respectively?
a) 7
b) 9
c) 10
d) 12
View answer

Answer: d
Explanation: Number of degrees of freedom = 21 – 9 = 12.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Degrees of freedom calculation treat which kind of variables?
a) Intensive
b) Extensive
c) Both
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Degrees of freedom calculation treat intensive variables.

7. Which of the following cannot be treated as a variable for degrees of freedom calculation?
a) Temperature
b) Pressure
c) Volume
d) Work
View answer

Answer: c
Explanation: Since Volume is an extensive variable, it cannot be treated as a variable for degrees of freedom calculation.
advertisement

8. Which of the following cannot be treated as a variable for degrees of freedom calculation?
a) Specific enthalpies
b) Heat
c) Extent of reaction
d) Entropy
View answer

Answer: d
Explanation: Since entropy is an extensive variable, it cannot be treated as a variable for degrees of freedom calculation.

9. What are the number of variables associated with a process stream, if the number of species in the stream are 2?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View answer

Answer: d
Explanation: Nv = Nsp + 2 = 2 + 2 = 4.
advertisement

10. What are the number of compositions associated with a process stream, if the number of species in the stream are 2?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View answer

Answer: a
Explanation: Number of compositions = Nsp – 1 = 2 – 1 = 1.

11. What is the number of compositions associated with a process stream, if the number of species in the stream is 4?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View answer

Answer: c
Explanation: Number of compositions = Nsp – 1 = 4 – 1 = 3.

12. What are the number of variables associated with a process stream, if the number of species in the stream are 5?
a) 1
b) 3
c) 5
d) 7
View answer

Answer: d
Explanation: Nv = Nsp + 2 = 5 + 2 = 7.

13. What are the number of equations associated with 3 process stream, if the number of species in the stream are 2?
a) 3
b) 4
c) 6
d) 12
View answer

Answer: d
Explanation: Number of equations = 3(2 + 2) = 12.

14. What are the number of equations associated with 2 process stream, if the number of species in the stream are 3?
a) 2
b) 3
c) 5
d) 10
View answer

Answer: d
Explanation: Number of equations = 2(3 + 2) = 10.

15. What are the number of equations associated with 4 process stream, if the number of species in the stream are 2?
a) 4
b) 8
c) 16
d) 24
View answer

Answer: c
Explanation: Number of equations = 4(2 + 2) = 12.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Chemical Engineering.

To practice puzzles on all areas of Chemical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.