Chemical Engineering Questions and Answers – Recycle with Chemical Reaction

«
»

This set of Basic Chemical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Recycle with Chemical Reaction”.

Answer question 1 – 5 for the following diagram, the reaction is A -> 2B.

advertisement

chemical-engineering-questions-answers-recycle-with-chemical-reaction-q1

1. What is the value of W?
a) 10 mole/hr
b) 40 mole/hr
c) 50 mole/hr
d) 90 mole/hr
View answer

Answer: c
Explanation: W = 10 + 40 = 50 mole/hr.

2. What is the value of P?
a) 5 mole/hr
b) 10 mole/hr
c) 25 mole/hr
d) 40 mole/hr
View answer

Answer: b
Explanation: P = 20% of W, => P = 50*20/100 = 10 mole/hr.

3. What is the overall extent of reaction?
a) 5
b) 10
c) 20
d) 25
View answer

Answer: a
Explanation: Extent of reaction = (P – 0)/2 = (10 – 0)/2.

4. What is the overall fraction conversion?
a) 10%
b) 20%
c) 80%
d) 100%
View answer

Answer: a
Explanation: Overall fraction conversion = (10 – 0)/10*100 = 100%.
advertisement

5. What is the single pass fraction conversion?
a) 10%
b) 20%
c) 25%
d) 50%
View answer

Answer: b
Explanation: Single pass fraction conversion = (50 – 40)/50*100 = 20%.

Answer the question 6 – 10 for the following diagram. The reaction is C2H4 + H2 -> C2H6, the overall conversion rate of C2H4 is 90%, and the single pass conversion rate is 20%.

chemical-engineering-questions-answers-recycle-with-chemical-reaction-q6

6. What is the extent of reaction?
a) 3.6
b) 4.8
c) 6.4
d) 7.2
View answer

Answer: a
Explanation: Extent of reaction = 4*0.9/1 = 3.6.

7. What are the moles of ethane in products?
a) 2.4
b) 3.6
c) 6.4
d) 7.2
View answer

Answer: b
Explanation: Moles of C2H6 = 3.6*1 = 3.6.

8. What is the value of P?
a) 3.6 mole/hr
b) 5.4 mole/hr
c) 6.4 mole/hr
d) 7.8 mole/hr
View answer

Answer: c
Explanation: The extent of reaction = (4*0.9)/1 = 3.6, => moles of C2H6 = 3.6, moles of H2 = 6 – 3.6 = 2.4, moles of C2H4 = 4 – 3.6 = 0.4, => P = 3.6 + 2.4 + 0.4 = 6.4 moles/hr.
advertisement

9. What is the value of R?
a) 18.4 mole/hr
b) 44 mole/hr
c) 70 mole/hr
d) 98.5 mole/hr
View answer

Answer: c
Explanation: 0.2 = – (-3.6)/(4 + 0.2*R), => R = 70 mole/hr.

10. What is the value of G?
a) 10 mole/hr
b) 30 mole/hr
c) 70 mole/hr
d) 80 mole/hr
View answer

Answer: d
Explanation: G = 10 + 70 = 80 mole/hr.

Answer question 11 – 15 for the following diagram. The reaction is C6H12 -> C6H6 + 3H2, the overall conversion of C6H12 is 80%, and single pass conversion rate is 20%.

chemical-engineering-questions-answers-recycle-with-chemical-reaction-q11

11. What is the extent of reaction?
a) 4
b) 8
c) 12
d) 16
View answer

Answer: d
Explanation: Moles of C6H12 in feed = 80, => extent of reaction = (80*0.2 – 80)/(-1) = 64.

12. How many moles of benzene are formed?
a) 8
b) 16
c) 32
d) 64
View answer

Answer: d
Explanation: Moles of benzene formed = 64*1 = 64.

13. What is the value of P?
a) 64 mole/hr
b) 192 mole/hr
c) 272 mole/hr
d) 512 mole/hr
View answer

Answer: c
Explanation: Moles of benzene = 64, moles of hexane = 80 – 80*0.8 = 16, moles of H2 = 64*3 = 192, => P = 64 + 16 + 192 = 272 mole/hr.

14. What is the value of R?
a) 600 mole/hr
b) 720 mole/hr
c) 880 mole/hr
d) 960 mole/hr
View answer

Answer: a
Explanation: 0.2 = – (-64)/(80 + 0.4*R), => R = 600 mole/hr.

15. What is the value of G?
a) 600 mole/hr
b) 700 mole/hr
c) 800 mole/hr
d) 900 mole/hr
View answer

Answer: b
Explanation: G = 100 + 600 = 700 mole/hr.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Chemical Engineering.

To practice all areas of Basic Chemical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn