Aircraft Performance Questions and Answers – Fixed-Wing Aircraft – Operational Performance

«
»

This set of Aircraft Performance Interview Questions and Answers focuses on “Fixed-Wing Aircraft – Operational Performance”.

1. Factors that affect the aircraft performance during take-off are mass of the aircraft during take-off, air density, temperature and runway conditions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Factors that the affect aircraft performance during take-off are mass of the aircraft during take-off, air density, temperature and runway conditions. The speed of wind and flap setting and airframe contamination are the other factors that affect the aircraft performance during take-off.
advertisement

2. MTOW stands for _________
a) Maximum permissible Take-Off Weight
b) Minimum permissible Take-Off Weight
c) Maximal permissible Take-Off Weight
d) Minimal permissible Take-Off Weight
View Answer

Answer: a
Explanation: MTOW stands for Maximum permissible Take-Off Weight. MTOW is the maximum weight of an aircraft at which a pilot is allowed to take-off the aircraft. This is caused due to structural limits of the aircrafts.

3. The basic requirements for safe flight are that the space required for the aircraft to maneuver should never exceed the space available.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The basic requirements for safe flight are that the space required for the aircraft to maneuver should never exceed the space available this is because if the space is insufficient for the aircraft to perform a maneuver then there may be a failure of the aircraft due to this aircraft getting hindered by some factor.
advertisement
advertisement

4. What is operational performance of an aircraft?
a) The performance of an aircraft which is related to the aircraft above ground level
b) The performance of an aircraft which is related to the aircraft engine
c) The performance of an aircraft which is related to the aircraft when it is on ground
d) The performance of an aircraft which is related to the aircraft taxing
View Answer

Answer: a
Explanation: Operational performance of an aircraft is the performance of an aircraft which is related to the aircraft above ground level. It includes aircraft cruise angle, altitude, temperature, engine failure, fuel management and also take-off performances.

5. Aircraft weight is the only controllable variable that can be used to ensure that space required for the maneuver doesn’t exceed the space available.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Aircraft weight is the only controllable variable that can be used to ensure that space required for the maneuver doesn’t exceed the space available. As a rule of aircraft performance the space required for an aircraft to maneuver must be always less than the space available. As a result the aircraft weight much be checked to avoid complications that occur due to space required being more than space available.
advertisement

6. What is MTOW of an aircraft?
a) The maximum weight of an aircraft at which a pilot is allowed to attempt to land the aircraft
b) The maximum weight of an aircraft at which a pilot is allowed to attempt to take-off the aircraft
c) The minimum weight of an aircraft at which a pilot is allowed to attempt to take-off the aircraft
d) The minimum weight of an aircraft at which a pilot is allowed to attempt to land the aircraft
View Answer

Answer: b
Explanation: MTOW stands for Maximum permissible Take-Off Weight. MTOW is the maximum weight of an aircraft at which a pilot is allowed to take-off the aircraft. This is caused due to structural limits of the aircrafts.

7. A flight is carrying 130 passengers over a distance of 990km with a seating capacity of 140 and a yield of 7.9. Calculate the load factor.
a) 90%
b) 92.86%
c) 89.556%
d) 67.35%
View Answer

Answer: b
Explanation: The answer is 92.86%. Given number of passengers travelling = 130, seating capacity=140 and a yield of 7.9.
We know percentage load factor=\(\frac{no. \, of \, passengers \,travelling*distance \,travelled}{no. \,of \, seats*distance \, travelled}\) x 100%
On substituting the values,
Load factor=\(\frac{130*990}{140*990}\) x 100%
Load factor=92.86%.
advertisement

8. A flight is carrying 130 passengers over a distance of 990km with a seating capacity of 140 and a yield of 7.9. Calculate the passenger revenue.
a) 143780
b) 1016730
c) 1094940
d) 1524263
View Answer

Answer: b
Explanation: The answer is 1016730. Given number of passengers travelling = 130, seating capacity=140 and a yield of 7.9. We know that passenger revenue=Revenue passenger kilometers*yield where Revenue passenger kilometers=number of passengers travelling*distance travelled.
On substituting the values
Revenue passenger kilometers=130*990
Revenue passenger kilometers=128700
On substituting revenue passenger kilometers in passenger revenue formula
Passenger revenue=128700*7.9.

9. A flight is carrying 130 passengers over a distance of 990km with a seating capacity of 140 and a yield of 7.9. Calculate the Revenue passenger kilometers.
a) 138600
b) 124570
c) 128700
d) 124560
View Answer

Answer: c
Explanation: The answer is 128700. Given number of passengers travelling = 130, seating capacity=140 and a yield of 7.9. We know that revenue passenger kilometers=number of passengers travelling*distance travelled.
On substituting the values
Revenue passenger kilometers=130*990
Revenue passenger kilometers=128700.
advertisement

10. A flight is carrying 130 passengers over a distance of 990km with a seating capacity of 140 and a yield of 7.9. Calculate the available seats kilometer.
a) 148700
b) 138600
c) 128700
d) 154800
View Answer

Answer: b
Explanation: The answer is 138600. Given number of passengers travelling = 130, seating capacity=140 and a yield of 7.9. We know that available seats kilometer=number of seats available*distance travelled.
On substituting the values
Available seats kilometer=130*990
Available seats kilometer=128700.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter