Aircraft Performance Questions and Answers – Vertical Development of Air

«
»

This set of Aircraft Performance Questions and Answers for Freshers focuses on “Vertical Development of Air”.

1. The atmosphere is mainly divided into _______ layers.
a) 2
b) 6
c) 7
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: The atmosphere is divided into 5 layers. They are troposphere, stratosphere, mesosphere, thermosphere and exosphere where these layers are sub divided into lower and upper layers.
advertisement

2. According to ISA atmospheric model what is the value of datum atmospheric temperature?
a) 273K
b) 277K
c) 288.15K
d) 288.15°C
View Answer

Answer: c
Explanation: According to ISA atmospheric model what is the value of datum atmospheric temperature is 288.15K. It can also be written as 15.15°C. The relation between Kelvin scale and Celsius scale is K=°C+273.

3. The range of temperature in mesosphere is ________
a) below 130K
b) below 140K
c) below 110K
d) below 120K
View Answer

Answer: a
Explanation: The range of temperature in mesosphere is below 130K. It starts at the top of stratosphere and ends at mesopause. It is the coldest part of earth’s atmosphere. It is usually around 85 to 100 kilometers.
advertisement
advertisement

4. The range of temperature in thermosphere is ________
a) 200-500°C
b) 200-1000°C
c) 200-2000°C
d) 200-700°C
View Answer

Answer: c
Explanation: The range of temperature in thermosphere is 200-2000°C. The temperature varies from day and night, during night its 200°C and during day it’s 200°C. The upper thermosphere extends up to a temperature of 2000°C.

5. The range of temperature in stratosphere is _____________
a) -51°C to -15°C
b) -5°C to -10°C
c) -510°C to -105°C
d) -31°C to -10°C
View Answer

Answer: a
Explanation: The range of temperature in stratosphere is -51°C to -15°C. The layer closer to tropopause is -51°C and the layer close to mesosphere is -15°C. This temperature change happens depending on seasonal changes.
advertisement

6. The range of temperature in troposphere is _____________
a) 15°C to -51°C
b) 5°C to -10°C
c) 510°C to -105°C
d) 31°C to -10°C
View Answer

Answer: a
Explanation: The range of temperature in troposphere is 15°C to -51°C. Troposphere is quite cool compared to other atmospheric layers of earth. Troposphere has higher temperature than stratosphere.

7. The altitude range of thermosphere is ___________
a) 50km to 400km
b) 90km to 500km
c) 100km to 300km
d) 70km to 400km
View Answer

Answer: b
Explanation: The altitude range of thermosphere is 90km to 500km. Thermosphere is present between mesosphere and exosphere. The range of temperature in thermosphere is 200-2000°C. The temperature varies from day and night, during night its 200°C and during day it’s 200°C. The upper thermosphere extends up to a temperature of 2000°C.
advertisement

8. The altitude range of troposphere is ___________
a) 10km to 50km
b) 8km to 18km
c) 20km to 60km
d) 10km to 30km
View Answer

Answer: b
Explanation: The altitude range of troposphere is 8km to 18km. The tropopause is about 18km above the equator. The height of the troposphere varies with seasons, it is highest in summer and lowest in winter.

9. The altitude range of mesosphere is ___________
a) 40km to 80km
b) 30km to 50km
c) 50km to 85km
d) 40km to 70km
View Answer

Answer: c
Explanation: The altitude range of mesosphere is 50km to 85km. Mesosphere is present between stratosphere and thermosphere. The temperature in this region constantly decreases with increase in altitude.
advertisement

10. The altitude range of stratosphere is ___________
a) 20km to 70km
b) 18km to 50km
c) 10km to 50km
d) 30km to 40km
View Answer

Answer: b
Explanation: The altitude range of stratosphere is 18km to 50km. Stratosphere extends to an altitude of about 50km above earth’s surface. Stratosphere is above troposphere.

11. Which of the following is the correct order of atmospheric layers with respect to altitude increase?
a) Exosphere < Thermosphere < Mesosphere < Stratosphere < Troposphere
b) Thermosphere < Stratosphere < Mesosphere < Troposphere < Exosphere
c) Troposphere < Stratosphere < Mesosphere < Thermosphere < Exosphere
d) Troposphere < Stratosphere < Mesosphere < Exosphere < Thermosphere
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct order of atmospheric layers with respect to altitude increase is troposphere < Stratosphere < Mesosphere < Thermosphere < Exosphere. The altitude range of troposphere is 8km to 18km. The altitude range of stratosphere is 18km to 50km. The altitude range of mesosphere is 50km to 85km. The altitude range of thermosphere is 90km to 500km. The altitude range of exosphere is 500km to 10000km.

12. The altitude range of exosphere is ________
a) 400km to 1000km
b) 500km to 1000km
c) 500km to 10000km
d) 500km to 5000km
View Answer

Answer: c
Explanation: The altitude range of exosphere is 500km to 10000km. The exosphere is the topmost layer of earth and next to this starts the outer space of solar system. This region has a temperature of 1700°C.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter