Aircraft Performance Questions and Answers – Climb Gradient

«
»

This set of Aircraft Performance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Climb Gradient”.

1. What is departure path?
a) A path of no obstructions
b) Runway path
c) Apron area
d) Passenger terminal
View Answer

Answer: a
Explanation: The departure path is defined as the path which is free from obstacles and the landing or take-off is guaranteed a safe and clear flight path. It is complex and depends on the size of the size of airfield and aircraft operations that are performed in that airport.
advertisement

2. The departure path in an airport is depended on _________
a) size of the runway
b) size of the airfield
c) maneuvers done by the aircraft
d) fuel content in the aircraft
View Answer

Answer: b
Explanation: The departure path is defined as the path which is free from obstacles and the landing or take-off is guaranteed a safe and clear flight path. It is complex and depends on the size of the size of airfield and aircraft operations that are performed in that airport.

3. What is the distance of the safeguard path?
a) 25000m
b) 30000m
c) 35000m
d) 15000m
View Answer

Answer: d
Explanation: The safeguard distance of the runway is 1500m. The safeguard path has a gradient of 2%. The safeguard distance extends from the take-off distance available on the runway to a distance of 15000m.

4. What is the gradient of climb for one engine inoperative?
a) 2%
b) 3%
c) 4%
d) 5%
View Answer

Answer: a
Explanation: The gradient of climb for one engine inoperative is 2%. This is same in all conditions and also during the emergency conditions of one engine inoperative. In this situation the engine works at maximum airspeed required for best gradient of climb.
advertisement
advertisement

5. The airspeed chosen for after take-off climb should be same as for that of minimum gradient.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The airspeed chosen for after take-off climb should be same as for that of maximum gradient.The safeguard path has a gradient of 2%. The safeguard distance extends from the take-off distance available on the runway to a distance of 15000m.
advertisement

6. Which of the following gives the best gradient of climb?
a) Low airspeed which is closer to critical operating airspeed
b) High airspeed which is closer to critical operating airspeed
c) At any airspeed
d) At high bypass ratio
View Answer

Answer: a
Explanation: The best gradient of climb is achieved when the airspeed is low and closer to that of the critical operating speed. The safeguard path has a gradient of 2%. The safeguard distance extends from the take-off distance available on the runway to a distance of 15000m.

7. Which part of the flight is more crucial?
a) Take-off path
b) Landing path
c) After take-off path
d) Before landing path
View Answer

Answer: c
Explanation: The most crucial and critical path in the flight path is the after take-off path. This is obtained by extending landing gears and flaps set to optimize take-off speed and runway distance requirement.
advertisement

8. Which of the following is correct according to power producing engines?
a) Airspeed for climb is high than for optimum climb gradient
b) Airspeed for climb is less than for optimum climb gradient
c) Airspeed for climb is equal to optimum climb gradient
d) Airspeed for climb is equal to maximum climb gradient
View Answer

Answer: a
Explanation: The airspeed for climb is high than for optimum climb gradient in the case of power producing engines. The airspeed chosen for after take-off climb should be same as for that of maximum gradient. The safeguard path has a gradient of 2%. The safeguard distance extends from the take-off distance available on the runway to a distance of 15000m.

9. What are the restrictions on the airspeed scheduled for climb gradient?
a) Safe margining over the stall airspeed
b) Fuel management
c) Speed control
d) Altitude check
View Answer

Answer: a
Explanation: The restrictions on the airspeed scheduled for climb gradient are safe margining over the stall airspeed and the ability to maintain lateral-directional control over the flight during the loss of propulsive thrust engine.
advertisement

10. In practical the climb takes place in three ways.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In practical the climb takes place in two ways. They are:

  • Steep gradient of climb
  • High climb rate

The choice of climb depends on the critical considerations of the phase of flight.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter