Aircraft Performance Questions and Answers – Climb and Descent Performance with Power-Producing Engines

«
»

This set of Aircraft Performance Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Climb and Descent Performance with Power-Producing Engines”.

1. The propulsive force developed by the engine-propeller combination is given by _______
a) \(\frac{\eta V}{P}\)
b) \(\frac{\eta P}{V}\)
c) \(\frac{P}{V}\)
d) \(\frac{VP}{\eta}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: The propulsive force developed by the engine-propeller combination is given by \(\frac{\eta P}{V}\) where η is propeller efficiency, P is power and V is velocity. The equation of power-producing engine is written as \(\frac{\eta P}{V}\)-D=Wsinγ2.
advertisement

2. The gradient of climb is given by _____________
a) \(\Big[\frac{\eta P}{V}-W\Big]\frac{1}{D}\)=sinγ2
b) \(\Big[\frac{\eta P}{V}+D\Big]\frac{1}{W}\)=sinγ2
c) \(\Big[\frac{\eta P}{V}-D\Big]\frac{1}{W}\)=sinγ2
d) \(\Big[\frac{\eta P}{V}+W\Big]\frac{1}{D}\)=sinγ2
View Answer

Answer: c
Explanation: The gradient of climb is given by \(\Big[\frac{\eta P}{V}-D\Big]\frac{1}{W}\)=sinγ2 where η is propeller efficiency, P is power, V is velocity, D is drag and γ is the angle at which the force is acting on the aircraft. The value of gradient of climb is more when the propulsive force is maximum.

3. The rate of climb is given by _____________
a) [ηP+DV]\(\frac{1}{W}\)=\(\frac{dH}{dt}\)
b) [ηP-DV]\(\frac{1}{W}\)=\(\frac{dH}{dt}\)
c) [ηP+DV]W=\(\frac{dH}{dt}\)
d) [ηP-DV]W=\(\frac{dH}{dt}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: The rate of climb is given by [ηP-DV]\(\frac{1}{W}\)=\(\frac{dH}{dt}\) where η is propeller efficiency, P is power, V is velocity, D is drag and W is weight and dH/dt is vertical velocity. The rate of climb is maximum when power speed is minimum.
advertisement
advertisement

4. What is the relation between climb rate and power speed?
a) Climb rate increases at minimum power drag
b) Climb rate decreases at minimum power drag
c) Climb rate is independent of minimum power drag
d) Climb rate increases at maximum power drag
View Answer

Answer: a
Explanation: Climb rate is maximum at minimum power drag. The rate of climb is given by [ηP-DV]\(\frac{1}{W}\)=\(\frac{dH}{dt}\) where η is propeller efficiency, P is power, V is velocity, D is drag and W is weight and dH/dt is vertical velocity.

5.The relative airspeed for maximum gradient of climb is a function of engine power.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The relative airspeed for maximum gradient of climb is a function of engine power. The best climb gradient is given by u4+λu-1=0 where u is airspeed and λ is dimensionless power.
advertisement

6. What is the value of λ in gliding flight flying at minimum drag speed?
a) 3
b) 2
c) 1
d) 0
View Answer

Answer: d
Explanation: In gliding flight the value of dimensionless power (λ) is zero (0) and the shallow glide angle is given by flying at the minimum drag speed. As the power increase the airspeed for maximum climb gradient decreases.

7. What is the relation betweenpower and airspeed for climb gradient?
a) Power increases with increase in airspeed
b) Power decreases with increase in airspeed
c) Power increases with decrease in airspeed
d) Power is unaffected by the airspeed
View Answer

Answer: c
Explanation: The relation between power and airspeed for climb gradient is that the power increases with decrease in airspeed for maximum climb gradient. The best climb gradient is attained by flying at airspeeds less than the minimum power speeds.
advertisement

8. The best climb gradient is attained by flying at airspeeds less than the minimum power speeds.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The relation between power and airspeed for climb gradient is that the power increases with decrease in airspeed for maximum climb gradient. The best climb gradient is attained by flying at airspeeds less than the minimum power speeds.

9. What is the value that maintains maximum rate and minimum power speed of the aircraft?
a) 1/\(\sqrt[4]{3}\)
b) 1/\(\sqrt[3]{3}\)
c) u2/\(\sqrt[4]{3}\)
d) u2/\(\sqrt[3]{3}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: At the maximum rate i.e. dv/du=0 the value of u=1/\(\sqrt[4]{3}\) which is the minimum power speed. The rate of climb is given by λ-\(\frac{1}{2}\)[u3+u-1]=Emaxv where λ is dimensionless power, u is airspeed and Emax is endurance.
advertisement

10. At what rate does the minimum sink rate occur in a gliding flight?
a) It occurs at minimum power speed
b) It occurs at maximum power speed
c) It occurs at minimum airspeed
d) It occurs at maximum airspeed
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum sink rate occur in a gliding flight at minimum power speed. The rate of climb is given by λ-\(\frac{1}{2}\)[u3+u-1]=Emaxv where λ is dimensionless power, u is airspeed and Emax is endurance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter