Aircraft Performance Questions and Answers – Cruise Method 1 – 2

«
»

This set of Aircraft Performance Quiz focuses on “Cruise Method 1 – 2”.

1. Relative airspeed acts as a shaping factor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Relative airspeed acts as a shaping factor. Relative airspeed is given by \(\Big\{\frac{2u^3}{u^4+1}\Big\}\) where u is relative airspeed. The range equation in cruise method 1 is given by R1=\(\Big[\frac{V_{mdi}}{C}E_{max}\Big]\Big\{\frac{2u^3}{u^4+1}\Big\}\)lnω where V is true airspeed, C is specific fuel consumption, L is lift, D is drag, Emax is endurance, u is relative airspeed and ω is fuel ratio.
advertisement

2. Which of the following represents range function?
a) \(\Big[\frac{V_{mdi}}{C}E_{max}\Big]\)lnω
b) \(\Big[\frac{V_{max}}{C}E_{max}\Big]\)lnω
c) \(\Big\{\frac{2u^3}{u^4+1}\Big\}\)lnω
d) \(\Big\{\frac{2u^4}{u^4+1}\Big\}\)lnω
View Answer

Answer: c
Explanation: The range function is given by \(\Big\{\frac{2u^3}{u^4+1}\Big\}\)lnω. The range equation in cruise method 1 is given by R1=\(\Big[\frac{V_{mdi}}{C}E_{max}\Big]\Big\{\frac{2u^3}{u^4+1}\Big\}\)lnω where V is true airspeed, C is specific fuel consumption, L is lift, D is drag, Emax is endurance, u is relative airspeed and ω is fuel ratio.

3. Minimum range is given when the aircraft is fly’s at u=1.316.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum range is given when the aircraft is fly’s at u=1.316. The range equation in cruise method 1 is given by R1=\(\Big[\frac{V_{mdi}}{C}E_{max}\Big]\Big\{\frac{2u^3}{u^4+1}\Big\}\)lnω where V is true airspeed, C is specific fuel consumption, L is lift, D is drag, Emax is endurance, u is relative airspeed and ω is fuel ratio.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is correct statement regarding cruise method 1?
a) Fuel ratio for very long range aircraft is 1.3
b) Fuel ratio for short range aircraft is 1.3
c) Fuel ratio for medium to long range aircraft is 1.3
d) Fuel ratio for short range aircraft is 1.5
View Answer

Answer: c
Explanation: Fuel ratio for medium to long range aircraft is 1.3 and for short range aircraft is 1.1 and very long range aircraft is 1.5. Fuel ratio is given by ω. Fuel ratio is given by ratio of initial weight of aircraft to that of final weight of aircraft.

5. What is endurance factor?
a) \(\big[\frac{E_{max}}{C}\big]\)
b) \(\big[\frac{E_{max}}{VC}\big]\)
c) \(\big\{\frac{2u^3}{u^4+1}\big\}\)
d) \(\big\{\frac{2u^4}{u^4+1}\big\}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The endurance factor is given by \(\big[\frac{E_{max}}{C}\big]\) where Emax is endurance and C is specific fuel consumption. The endurance equation is given by E=\(\big[\frac{E_{max}}{C}\big]\big\{\frac{2u^2}{u^4+1}\big\}\)lnω where V is true airspeed, C is specific fuel consumption, L is lift, D is drag, Emax is endurance, u is relative airspeed and ω is fuel ratio.
advertisement

6. What is endurance function?
a) \(\big[\frac{E_{max}}{C}\big]\)
b) lnω
c) \(\big\{\frac{2u^2}{u^4+1}\big\}\)
d) \(\big\{\frac{2u^2}{u^4+1}\big\}\)lnω
View Answer

Answer: d
Explanation: The endurance factor is given by \(\big\{\frac{2u^2}{u^4+1}\big\}\)lnω where Emax is endurance and C is specific fuel consumption. The endurance equation is given by E=\(\big[\frac{E_{max}}{C}\big]\big\{\frac{2u^2}{u^4+1}\big\}\)lnω where V is true airspeed, C is specific fuel consumption, L is lift, D is drag, Emax is endurance, u is relative airspeed and ω is fuel ratio.

7. Cruise method 1 is ideal for troposphere.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cruise method 1 is ideal for stratosphere. The range equation in cruise method 1 is given by R1=\(\Big[\frac{V_{mdi}}{C}E_{max}\Big]\Big\{\frac{2u^3}{u^4+1}\Big\}\)lnω where V is true airspeed, C is specific fuel consumption, L is lift, D is drag, Emax is endurance, u is relative airspeed and ω is fuel ratio.
advertisement

8. Step climb helps in saving fuel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Step climb helps in saving fuel.Cruise method 1 is ideal for stratosphere and uses step climb which helps in saving fuel and is economically efficient. The range equation in cruise method 1 is given by R1=\(\Big[\frac{V_{mdi}}{C}E_{max}\Big]\Big\{\frac{2u^3}{u^4+1}\Big\}\)lnω where V is true airspeed, C is specific fuel consumption, L is lift, D is drag, Emax is endurance, u is relative airspeed and ω is fuel ratio.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

advertisement

To practice all areas of Aircraft Performance for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter