Aircraft Performance Questions and Answers – Minimum Power Speed

«
»

This set of Aircraft Performance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Minimum Power Speed”.

1. Power is defined as ___________
a) product of force and acceleration
b) ability to do work
c) rate of doing work
d) capacity to do work
View Answer

Answer: c
Explanation: Power is defined as rate of doing work. In another terms power can be defined as product of force and velocity. The standard S.I. unit of power is Watt. The other units are Watt, Kilowatt, Megawatt, Gigawatt, Horse power. 1 HP= 0.746 KW.
advertisement

2. Drag power of an aircraft is achieved by multiplying drag force with true airspeed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Drag power of an aircraft is achieved by multiplying drag force with true airspeed. The formula for drap power is given as P\(\sqrt{\sigma}\)=DVe=YVe3+\(\frac{ZW^2}{V_e}\) where Y is a constant, Ve is velocity, W is weight, Z is constant and D is total drag and P is power.

3. Which of the following is correct relation between EAS and minimum power speed?
a) VemP=\(\sqrt[3]{\frac{ZW^2}{3Y}}\)
b) VemP=\(\sqrt[4]{\frac{ZW^2}{Y}}\)
c) VemP=\(\sqrt[4]{\frac{ZW^2}{3Y}}\)
d) VemP=\(\sqrt[4]{\frac{ZW}{3Y}}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct relation between EAS and minimum power speed is VemP=\(\sqrt[4]{\frac{ZW^2}{3Y}}\) where Y is a constant, VemP is minimum power speed, W is weight, Z is constant. The true air speed have to be converted into equivalent airspeed before multiplication to derive the drag power equation.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is correct relation between EAS and drag power?
a) P\(\sqrt{\sigma}\)=YVe3+\(\frac{ZW^2}{V_e}\)
b) P\(\sqrt{\sigma}\)=YVe3–\(\frac{ZW^2}{V_e}\)
c) P\(\sqrt{\sigma}\)=YVe2-+\(\frac{ZW^2}{V_e}\)
d) P\(\sqrt{\sigma}\)=YVe2–\(\frac{ZW^2}{V_e}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct relation between EAS and drag power is P\(\sqrt{\sigma}\)=YVe3+\(\frac{ZW^2}{V_e}\) where Y is a constant, Ve is velocity, W is weight, Z is constant and D is total drag and P is power.

5. The true air speed have to be converted into calibrated airspeed before multiplication to derive the drag power equation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The true air speed have to be converted into equivalent airspeed before multiplication to derive the drag power equation. The equation of the drag power equation is P\(\sqrt{\sigma}\)=YVe3+\(\frac{ZW^2}{V_e}\) where Y is a constant, W is weight, Ve is velocity, Z is constant and D is total drag and P is power.
advertisement

6. Which of the following equation is correct?
a) P\(\sqrt{\sigma}\)=YVe3+\(\frac{ZW^2}{V_e}\)
b) VemP=\(\sqrt[4]{\frac{ZW}{3Y}}\)
c) P\(\sqrt{\sigma}\)=YVe2+\(\frac{ZW^2}{V_e}\)
d) VemP=\(\sqrt[3]{\frac{ZW^2}{3Y}}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct equation is P\(\sqrt{\sigma}\)=YVe3+\(\frac{ZW^2}{V_e}\) where Y is a constant, W is weight, Ve is velocity, Z is constant and D is total drag and P is power.The true air speed have to be converted into equivalent airspeed before multiplication to derive the drag power equation.

7. The minimum drag speed and minimum power speed are related by ___________
a) \(\sqrt[4]{3}\)
b) \(\sqrt[4]{2}\)
c) \(\sqrt[2]{3}\)
d) \(\sqrt[3]{3}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum drag speed and minimum power speed are related by \(\sqrt[4]{3}\) i.e. 1.316. The minimum drag speed multiplied by the factor \(\sqrt[4]{3}\) i.e. 1.316 gives the minimum power speed.
advertisement

8. The minimum drag is related to the performance of the aircraft with thrust producing engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation:The minimum drag is related to the performance of the aircraft with thrust producing engines whereas the minimum power speed is related to the performance of the aircraft with power producing engines.

9. The minimum power speed is related to the performance of the aircraft with thrust producing engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The minimum power speed is related to the performance of the aircraft with power producing engines whereas the minimum drag is related to the performance of the aircraft with thrust producing engines.
advertisement

10. What is the relation between true air speed and equivalent air speed?
a) VT=\(\frac{V_e}{\sqrt{\sigma}}\)
b) VT=\(\frac{V_e}{4\sqrt{\sigma}}\)
c) Ve=\(\frac{V_T}{\sqrt{\sigma}}\)
d) VT=\(\frac{V_e}{3\sqrt{\sigma}}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The relation between true air speed and equivalent air speed is VT=\(\frac{V_e}{\sqrt{\sigma}}\) where VT is true air speed, Ve is equivalent air speed and σ is a constant.The true air speed have to be converted into equivalent airspeed before multiplication to derive the drag power equation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter