Aircraft Performance Questions and Answers – Types of Take-off and Landing

«
»

This set of Aircraft Performance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Take-off and Landing”.

1. What are the terminal phases of the aircraft landing?
a) Take-off
b) Landing
c) Take-off and landing
d) En-route
View Answer

Answer: c
Explanation: The terminal phases of the aircraft are the take-off phase at the departure and landing at the destination. In the take-off phase the aircraft is transformed to safe airborne state from the stationary ground state.
advertisement

2. The terminal phases consist of two parts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The terminal phases consist of two parts. They are ground run distance and airborne distance. The terminal phases of the aircraft are the take-off phase at the departure and landing at the destination. In the take-off phase the aircraft is transformed to safe airborne state from the stationary ground state.

3. What is engine failure accountability?
a) management of landing during the engine failure
b) management of take-off during the engine failure
c) fuel management during the engine failure
d) thrust management during the engine failure
View Answer

Answer: a
Explanation: The engine failure accountability is the management of landing during the engine failure. The length of runway depends on the purpose of aircraft and also the length and size of the aircraft.
advertisement
advertisement

4. What is aspect ratio?
a) It is the ratio of square of wing span to wing area
b) It is the ratio of wing span to wing area
c) It is the ratio of square of wing area to wing span
d) It is the ratio of wing area to wing span
View Answer

Answer: a
Explanation: Aspect ratio is the ratio of the square of wing span to wing area. It is given by the formula, AS=\(\frac{b^2}{S}\) where AS is aspect ratio, b is wing span and S is wing area. In general the aspect ratio is maintained high in the aircraft for structural rigidity and reducing drag.

5. What is the formula of aspect ratio?
a) AS=\(\frac{b}{S}\)
b) AS=\(\frac{s}{b}\)
c) AS=\(\frac{S^2}{b}\)
d) AS=\(\frac{b^2}{S}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: Aspect ratio is the ratio of the square of wing span to wing area. It is given by the formula, AS=\(\frac{b^2}{S}\) where AS is aspect ratio, b is wing span and S is wing area. In general the aspect ratio is maintained high in the aircraft for structural rigidity and reducing drag.
advertisement

6. What is the aspect ratio when the wing is 10 feet long and 2 feet wide?
a) 5
b) 10
c) 50
d) 0.4
View Answer

Answer: a
Explanation: The aspect ratio is given by the ratio of span and chord. Given span = 10 feet and chord is 2 feet. Substituting in the formula we get AS=\(\frac{span}{chord}\). AS=\(\frac{10}{2}\).
AS=5.

7. Ski-jump take-off path is used by _______
a) military aircrafts
b) commercial aircrafts
c) passenger aircrafts
d) cargo aircrafts
View Answer

Answer: a
Explanation: Ski-jump take-off path is the path which has an elevation at the end of the runway i.e. the road is lifted up with respect to ground at an angle. This ski-jump assisted angle is approximately equal to 12°.
advertisement

8. Which of the following are the correct type of take-off and landings?
a) reduced take-off and landing, short take-off and landing, vertical take-off and landing
b) short take-off and landing, vertical take-off and landing
c) convectional take-off and landing, reduced take-off and landing
d) convectional take-off and landing, reduced take-off and landing, short take-off and landing, vertical take-off and landing, short take-off and vertical landing
View Answer

Answer: a
Explanation: There are five types of take-off and landings. They are:

  • CTOL- convectional take-off and landing
  • RTOL- reduced take-off and landing
  • STOL- short take-off and landing
  • VTOL- vertical take-off and landing
  • STOVL- short take-off and vertical landing.

9. The aircraft uses short take-off landing to reduce the take-off fuel demand.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The aircraft uses short take-off landing to reduce the take-off fuel demand. This results in take-off of the aircraft with the weight of the aircraft above maximum vertical take-off and landing (VTOL) weight.
advertisement

10. VTOL is the extreme case of STOL.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: VTOL is the extreme case of STOL. The aircraft uses short take-off landing to reduce the take-off fuel demand. This results in take-off of the aircraft with the weight of the aircraft above maximum vertical take-off and landing (VTOL) weight.

11. High lift devices can be used to increase the maximum lift coefficient of an aircraft and reduce the lift off speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: High lift devices can be used to increase the maximum lift coefficient of an aircraft and reduce the lift off speed. The heavy lift devices include full span flaps, drooped ailerons and passive boundary layer control systems.

12. Which of the following are not heavy lift devices?
a) full span flaps
b) drooped ailerons
c) passive boundary layer control systems
d) elevator
View Answer

Answer: d
Explanation: High lift devices can be used to increase the maximum lift coefficient of an aircraft and reduce the lift off speed. The heavy lift devices include full span flaps, drooped ailerons and passive boundary layer control systems.

13. How is the power-induced lift generated?
a) installing the propeller in front of the wing
b) installing the propeller in front of the wing and deflecting the slip stream with large flaps
c) deflecting the slip stream with large flaps
d) deflecting the slip stream with large rudder
View Answer

Answer: b
Explanation: The power- induced lift is generated by installing the propeller in front of the wing and deflecting the slip stream with large flaps. This way helps in wing area in the propeller slipstream to generate considerable lift.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter