Aircraft Performance Questions and Answers – Fixed-Wing Aircraft – Mission Profile

»

This set of Aircraft Performance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fixed-Wing Aircraft – Mission Profile ”.

1. Civilian aircraft mainly focuses on _________
a) defense
b) maneuvering
c) climb of altitude
d) coverage of distance
View Answer

Answer: d
Explanation: Civilian aircraft mainly focuses on distance coverage. Civilian aircraft looks for making profit by managing fuel consumption. This is because it doesn’t need to perform any attacking maneuvers. A civilian aircraft is more preferred when it gives guaranteed safety for the passengers and also by offering luxury facilities.
advertisement

2. There are two types of mission profiles.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two types of mission profiles. They are civilian mission profile and military mission profile. A civilian mission profile focuses on fuel consumption and distance covered whereas a military mission profile focuses on endurance and speed.

3. Military aircraft is designed to be luxurious and entertaining.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A military aircraft is not designed to be luxurious and entertaining. Military aircraft mainly focuses on military maneuvers. A military aircraft is generally preferred to maintain high altitude and perform various military maneuvers at higher altitudes.
advertisement
advertisement

4. The surveillance aircraft focuses on ________
a) maneuvering
b) attack
c) high altitude and cover long distance
d) speed
View Answer

Answer: c
Explanation: The purpose of surveillance aircraft is to maintain high altitude and cover an estimated distance of flight in the given period of time. A surveillance aircraft doesn’t need to perform any kind of maneuvering or attack other aircrafts.

5. What is the full form of STOL?
a) Short take-off and landing
b) Straight take-off and landing
c) Smart take-off and landing
d) Supportive take-off and landing
View Answer

Answer: a
Explanation: The full form of STOL is Short take-off and landing. STOL must also be able to stop within 1,500 feet after crossing a 50-foot obstacle on landing. This kind of landing is helpful in harsh landing.
advertisement

6. What is the full form of VTOL?
a) Variety take-off and landing
b) Vertical take-off and landing
c) Various take-off and landing
d) Valuable take-off and landing
View Answer

Answer: b
Explanation: The full form of VTOL is Vertical take-off and landing. This kind of aircraft can take-off, hover and land vertically. Helicopters come under this category.

7. What is the full form of STVOL?
a) Smart take-off and variety landing
b) Smart take-off and vertical landing
c) Short take-off and variety landing
d) Short take-off and vertical landing
View Answer

Answer: d
Explanation: The full form of STVOL is Short take-off and vertical landing. Mostly fixed-wing aircrafts come under this category. STOVL performance of an aircraft is the ability of an aircraft to take off and clear a 50-foot obstruction in a distance of 1,500 feet from beginning the takeoff run and land vertically.
advertisement

8. What is the full form of CTOL?
a) Commercial take-off and landing
b) Convenient take-off and landing
c) Convectional take-off and landing
d) Confidential take-off and landing
View Answer

Answer: c
Explanation: The full form of CTOL is Convectional take-off and landing. These aircrafts take-off and land involving the use of runway. Passenger aircraft come under this category.

9. What effect does high density altitude have on aircraft performance?
a) Decrease in climb performance
b) Increase in climb performance
c) Increase in take-off performance
d) Increase in engine performance
View Answer

Answer: a
Explanation: There will be a decrease in climb performance with increase in high density altitude. On increase of altitude there would be a decrease in density which results in decrease in power output of engine and airfoil efficiency, as a result there will be a decrease in climb increase performance.
advertisement

10. What is meant by reserves?
a) Fuel used when the route is extended
b) Fuel used to take-off
c) Fuel used when in emergency
d) Fuel used while cruising
View Answer

Answer: c
Explanation: The fuel used while the flight is in emergency is known as reserves. Minimum reserves are usually set by the regulatory authorities although the operator may increase them at his/her choice.

11. The stages of mission profile of a commercial aircraft are _______
a) Take-off → climb → cruise → descent → landing
b) Take-off → descent → climb → cruise → landing
c) Take-off → cruise → climb → descent → landing
d) Take-off → climb → descent → cruise → landing
View Answer

Answer: a
Explanation: The stages of mission profile of a commercial aircraft are Take-off → climb → cruise → descent → landing. An aircraft firstly take-off from ground at the initial airport. At an altitude of 50 foot it starts climbing to higher altitudes, next it starts to cruise to some designated distance and later it starts descending to lower altitude. Finally at an altitude of 50 foot above the ground the aircraft starts landing in the destination airport.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter