Aircraft Performance Questions and Answers – Fixed-Wing Aircraft – Performance Estimation

«
»

This set of Aircraft Performance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fixed-Wing Aircraft – Performance Estimation”.

1. What is meant by performance estimation?
a) Prediction of capabilities of the aircraft
b) Provide validated performance data for performance section
c) Verification of aircraft achievements
d) Certification of performance
View Answer

Answer: a
Explanation: Performance estimation involves the prediction of the capabilities of the aircraft from the consideration of its aerodynamic design, powerplant and operating environment. It is applied to design, modification and supplement.
advertisement

2. Which of the following is not applied to performance estimation?
a) Design
b) Modification
c) Supplement
d) Validation of performance data
View Answer

Answer: d
Explanation: Performance estimation is applied in fields of design of a new type of aircraft, modification of an existing aircraft type in respect to design changes affecting its aerodynamic characteristics and to supplement or extend the full-scale measured performance of an aircraft type for conditions outside those already established.

3. ISA stands for_________
a) International Standard Atmosphere
b) International Standard Altitude
c) International Standard Airlines
d) International Standard Aircraft
View Answer

Answer: a
Explanation: ISA stands for International Standard Atmosphere International Standard Atmosphere (ISA) is a linearized model of the temperature atmosphere. It represents the mean global atmosphere state with respect to seasonal changes and latitude and is used as the basis for aircraft design.
advertisement
advertisement

4. The performance estimation process begins with the proposal of some performance target.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The performance estimation process begins with the proposal of some performance target. Such as the requirement to carry a specified payload over a given route that forms the mission profile, possibly within time and cost limits.

5. The elimination process will include an assumption of the environmental conditions of the atmosphere in which the aircraft will operate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The elimination process will include an assumption of the environmental conditions of the atmosphere in which the aircraft will operate. Since the atmosphere is a very variable medium in that its pressure and temperature vary with height and also with geographical location and time. Performance estimation is based on assumption of International Standard Atmosphere (ISA).
advertisement

6. International Standard Atmosphere (ISA) is a ____________
a) Linearized Model of the Temperature Atmosphere
b) Horizontal Model of the Temperature Atmosphere
c) Linearized Model of the Pressure Atmosphere
d) Horizontal Model of the Pressure Atmosphere
View Answer

Answer: a
Explanation: International Standard Atmosphere (ISA) is a linearized model of the temperature atmosphere. It represents the mean global atmosphere state with respect to seasonal changes and latitude and is used as the basis for aircraft design.

7. The performance estimation process is _________
a) optional
b) iterative
c) not required
d) single attempt
View Answer

Answer: b
Explanation: The performance estimation process is iterative. When the estimations show that the performance targets can be met, the aircraft can proceed to manufacture or modification and next is performance measurement and if the estimation fails then this process repeats.
advertisement

8. Alternative models of ISA are design atmospheres.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Alternative models of ISA are design atmospheres. These represent the aircraft performance at hotter or colder climates depending on tropical or arctic regions which help in performance estimation.

9. _________ is the important factor to be satisfied during performance estimation.
a) Temperature
b) Pressure
c) Airworthiness requirement
d) Climate
View Answer

Answer: c
Explanation: Airworthiness requirement is the important factor to be satisfied during performance estimation. Airworthiness is the measure of an aircraft’s suitability for safe flight. Certification of airworthiness is conferred by a certificate of airworthiness from the state of aircraft registry national aviation authority, and is maintained by performing the required maintenance actions.
advertisement

10. Performance is the initial design phase.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Performance is the initial design phase. Performance measurement is the testing phase and operational performance covers the certification of the aircraft and the provision of validated operating data.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter