Aircraft Performance Questions and Answers – Descent Performance in Aircraft Operations – 1

«
»

This set of Aircraft Performance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Descent Performance in Aircraft Operations – 1”.

1. In what proportion should the propulsive thrust be so that the aircraft will decelerate?
a) Thrust is less than airframe drag
b) Thrust is more than airframe drag
c) Greater airspeed
d) Less airspeed
View Answer

Answer: a
Explanation: The aircraft will descend if the propulsive thrust is less than the airframe drag. The descend flight path can be varied from a shallow descent to a very steep descent either by reducing the engine thrust or by increasing airframe drag.
advertisement

2. There are two ways of aircraft descend of an aircraft.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The aircraft will descend if the propulsive thrust is less than the airframe drag. The descend flight path can be varied from a shallow descent to a very steep descent either by reducing the engine thrust or by increasing airframe drag.

3. What are the factors for that increase the drag in an aircraft?
a) Varying airspeed
b) Constant airspeed
c) Varying thrust
d) Varying fuel ratio
View Answer

Answer: a
Explanation: The drag that is produced in the aircraft is increased by aerodynamic means or by varying the airspeed. The aircraft has a very wide range of descent path for the aircrafts. The aircraft will descend if the propulsive thrust is less than the airframe drag.
advertisement
advertisement

4. In the case of gliders, the descent is calculated by lift-drag ratio.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the case of gliders, the descent is calculated by lift-drag ratio. In this case the minimum rate of descent occurs at the minimum power speed and minimum gradient occurs at the minimum drag speed.

5. At which cases does descent of flow occur?
a) By flying the aircraft at airspeed less than minimum drag speed
b) By flying the aircraft at airspeed more than minimum drag speed
c) By flying the aircraft at airspeed less than maximum drag speed
d) By flying the aircraft at airspeed more than maximum drag speed
View Answer

Answer: a
Explanation: The descent of an aircraft can happen at flying the aircraft at airspeed less than minimum drag speed. In this case the minimum rate of descent occurs at the minimum power speed and minimum gradient occurs at the minimum drag speed.
advertisement

6. The flight path is unstable during __________
a) the aircraft flying at airspeed less than minimum drag speed
b) the aircraft flying at airspeed more than minimum drag speed
c) the aircraft flying at airspeed less than maximum drag speed
d) the aircraft flying at airspeed more than maximum drag speed
View Answer

Answer: a
Explanation: The flight path is unstable during the aircraft flying at airspeed less than minimum drag speed. In this case the minimum rate of descent occurs at the minimum power speed and minimum gradient occurs at the minimum drag speed.

7. The flight path can be controlled by the use of __________
a) elevator
b) rudder
c) flaps
d) slats
View Answer

Answer: a
Explanation: The flight path can be controlled by the use of elevator control only. If the aircraft is flying with airspeed greater than minimum drag speed then the flight path gradient of descent can be increased by increasing airspeed.
advertisement

8. The flight path gradient of descent can be increased by increasing airspeed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The flight path can be controlled by the use of elevator control only. If the aircraft is flying with airspeed greater than minimum drag speed then the flight path gradient of descent can be increased by increasing airspeed.

9. By which of the methods the flight can be descended?
a) nose down pitch
b) nose uppitch
c) nose down and elevator
d) elevator and nose up
View Answer

Answer: b
Explanation: The climb gradient is decreased by decrease in nose down pitch. This can be alone done by the elevator control. This is the situation of the airspeed less than minimum drag speed. If the aircraft is flying with airspeed greater than minimum drag speed then the flight path gradient of descent can be increased by increasing airspeed.
advertisement

10. At the back side of the drag curve the rate of change of drag is negative.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: At the back side of the drag curve the rate of change of drag is negative. During this case the flight path gradient cannot be alone handled by the elevator control. If the aircraft is flying with airspeed greater than minimum drag speed then the flight path gradient of descent can be increased by increasing airspeed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter