Aircraft Performance Questions and Answers – Minimum Drag Speed

«
»

This set of Aircraft Performance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Minimum Drag Speed”

1. What is the correct expression for induced drag?
a) \(\frac{ZW^2}{V^2_e}\)
b) YVe2
c) \(\frac{ZW^2}{V_e}\)
d) YVe
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct expression for induced drag is \(\frac{ZW^2}{V^2_e}\) where W is weight, V is velocity, Z is constant. Induced drag is the function of lift and caused when an aircraft is moving in the air.
advertisement

2. What is the correct expression for pressure drag?
a) \(\frac{ZW^2}{V^2_e}\)
b) YVe2
c) \(\frac{ZW^2}{V_e}\)
d) YVe
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct expression for pressure drag is YVe2 where Y is a constant and V is velocity. Pressure drag is caused due to the resultant pressure distribution over a surface of the body. It is generally occurred in turbulent flow.

3. Which of the following is correct equation?
a) D=YVee+\(\frac{ZW^2}{V^2_e}\)
b) CD=CDz-KCL2
c) D=Dz-Di
d) Vemd=\(\sqrt[3]{\frac{ZW^2}{Y}}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct equation is D=YVee+\(\frac{ZW^2}{V^2_e}\) where Y is a constant, V is velocity, W is weight, V is velocity, Z is constant and D is total drag. The total drag is the sum of pressure drag and induced drag.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is the correct equation for minimum speed drag?
a) Vemd=\(\sqrt[3]{\frac{ZW^2}{Y}}\)
b) Vemd=\(\sqrt[4]{\frac{ZW^2}{Y}}\)
c) Vemd=\(\sqrt[4]{\frac{ZW^2}{Y^2}}\)
d) Vemd=\(\sqrt[3]{\frac{ZW^2}{Y^2}}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct equation for minimum speed drag is Vemd=\(\sqrt[4]{\frac{ZW^2}{Y}}\) where Y is a constant, V is velocity, W is weight, Y is a constant and Vemd is minimum speed drag. Induced drag is the function of lift and caused when an aircraft is moving in the air.

5. The minimum drag speed determines the best operating speeds of aircraft with thrust producing engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum drag speed determines the best operating speeds of aircraft with thrust producing engines. The correct equation for minimum speed drag is Vemd=\(\sqrt[4]{\frac{ZW^2}{Y}}\) where Y is a constant, V is velocity, W is weight, Y is a constant and Vemd is minimum speed drag. Induced drag is the function of lift and caused when an aircraft is moving in the air.
advertisement

6. The lift-dependent drag is reduced with the reduction in total drag.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The lift-dependent drag is reduced with the reduction in total drag. Along with this the minimum air drag speed is also reduced. The total drag is the sum of pressure drag and induced drag.

7. The total drag is the sum of pressure drag and induced drag.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The total drag is the sum of pressure drag and induced drag. The correct equation is D=YVee+\(\frac{ZW^2}{V^2_e}\) where where Y is a constant, V is velocity, W is weight, V is velocity, Z is constant and D is total drag. The total drag is the sum of pressure drag and induced drag.
advertisement

8. What is overall drag force?
a) The sum of drag force, zero-lift drag, lift-dependent drag and volume dependent wave drag
b) The sum of lift-dependent drag and volume dependent wave drag
c) The sum of drag force, lift-dependent drag and volume dependent wave drag
d) The sum of drag force, zero-lift drag and lift-dependent drag
View Answer

Answer: a
Explanation: Overall drag force is the sum of drag force, zero-lift drag, lift-dependent drag and volume dependent wave drag. It is given that the mach number is a function of all the mentioned factors.

9. The drag polar curve is parabolic in shape for subsonic performance aircrafts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The drag polar curve is parabolic in shape for subsonic performance aircrafts. The drag polar curve is the graph plotted between the lift coefficient of the aircraft and the drag coefficient of the aircraft.
advertisement

10. Which of the following is the correct equation for the Prandtl-Glauert factor?
a) β=\(\sqrt{1-M^2}\)
b) β=\(\sqrt{1-M}\)
c) β=\(\sqrt{M^2-1}\)
d) β=\(\sqrt{1+M^2}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct equation for the Prandtl-Glauert factor is β=\(\sqrt{1-M^2}\) where β is Prandtl-Glauert factor and M is mach number. This Prandtl-Glauert factor equation is applicable only in cases of subsonic airflow i.e. M<1.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter