Aircraft Performance Questions and Answers – Fixed-Wing Aircraft – Performance Measurement

«
»

This set of Aircraft Performance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fixed-Wing Aircraft – Performance Measurement”.

1. WAT stands for _______
a) Weight, Altitude, Temperature
b) Weather,Altitude, Temperature
c) Weight, Atmosphere, Temperature
d) Weather,Atmosphere, Temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: WAT stands for Weight, Altitude, Temperature. Data measured in flight are measured under the arbitrary WAT conditions existing at the time. The flight –measured data will need to be processed to conform to specific combinations of WAT for the construction of the performance manual.
advertisement

2. Operating Data Manual (ODM) contains the information on the performance of the aircraft needed by the operator for flight planning.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: ODM stands for Operating Data Manual. Operating Data Manual (ODM) contains the information on the performance of the aircraft needed by the operator for flight planning above the ground.

3. ODM stands for _________
a) Operation Data Manual
b) Operating Data Manual
c) Operation Data Management
d) Operating Digital Manual
View Answer

Answer: b
Explanation: ODM stands for Operating Data Manual. Operating Data Manual (ODM) contains the information on the performance of the aircraft needed by the operator for flight planning above the ground.
advertisement
advertisement

4. What is meant by performance measurement?
a) Verification of aircraft achievements
b) Design new type of aircraft
c) Modification of existing aircraft type
d) Supplementor extent the full-scale measured performance of an aircraft
View Answer

Answer: a
Explanation: Performance measurement is the process of verification of aircraft estimations in design performance, to demonstrate that the aircraft can satisfy the safety criteria set down in the airworthiness requirements, to provide validated performance data for the performance section of the flight manual.

5. Which of the following is applied to performance measurement?
a) Design
b) Modification
c) Supplement
d) Validation of performance data
View Answer

Answer: d
Explanation: Performance measurement is the process of verification of aircraft estimations in design performance, to demonstrate that the aircraft can satisfy the safety criteria set down in the airworthiness requirements, to provide validated performance data for the performance section of the flight manual.
advertisement

6. APMS stands for _________
a) Aviation Performance Measurement System
b) Aviation Performance Measuring System
c) Aircraft Performance Measuring System
d) Aircraft Performance Measurement System
View Answer

Answer: b
Explanation: APMS stands for Aviation Performance Measuring System. APMS is an advanced software analysis tool used in flight-data analyses. It is mostly preferred for safety and to increase fight reliability.

7. FAA stands for ________
a) Fundamental Aviation Administration
b) Federal Aircraft Administration
c) Federal Aviation Administration
d) Fundamental Aircraft Administration
View Answer

Answer: c
Explanation: FAA stands for Federal Aviation Administration. FAA is a national aviation agency of the US. This was formed after the formation of ICAO in the early 1970’s. The functions of FAA is to look after the safety, air traffic and follow the five degrees of freedom.
advertisement

8. AFM stands for ______
a) Authority of Flight Manual
b) Aircraft Flight Manual
c) Aircraft Flight Management
d) Authority of Flight Management
View Answer

Answer: b
Explanation: AFM stands for Aircraft Flight Manual. It is also known as Pilot’s Operating Handbook (POH). It contains the operating data such as climb, take-off and range data of the aircraft. Few changes had to be done by the user or check for those variations to make the data useful.

9. POH stands for __________
a) Pilot’s Operational Handbook
b) Pilot’s Operating Handbook
c) Performance Operating Handbook
d) Performance Operational Handbook
View Answer

Answer: b
Explanation: POH stands for Pilot’s Operating Handbook. It contains the operating data such as climb, take-off and range data of the aircraft. Few changes had to be done by the user or check for those variations to make the data useful.
advertisement

10. AIAA stands for ________
a) Australian Institute of Aeronautics and Astronautics
b) Alberta Institute of Aeronautics and Astronautics
c) Andaman Institute of Aeronautics and Astronautics
d) American Institute of Aeronautics and Astronautics
View Answer

Answer: d
Explanation: AIAA is the acronym for American Institute of Aeronautics and Astronautics. AIAA follows the National Defense Authorization act. AIAA is made up of 85 countries and 95 corporate members. It is associated with the US nation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter