Aircraft Performance Questions and Answers – Drag Force

«
»

This set of Aircraft Performance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Drag Force”.

1. Total drag is the sum of ______________
a) lift dependent drag and lift independent drag
b) lift dependent drag, lift independent drag and volume dependent wave drag
c) lift dependent drag and volume dependent wave drag
d) volume dependent wave drag and lift independent drag
View Answer

Answer: b
Explanation: Total drag is the sum of lift dependent drag, lift independent drag and volume dependent wave drag. Also, in high subsonic mach number a value dependent wave drag is induced.
advertisement

2. In high subsonic mach number a value dependent wave drag is not induced.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In high subsonic mach number a value dependent wave drag is induced. The components that act on the aircraft moving at high subsonic mach number are lift dependent drag, lift independent drag and volume dependent wave drag.

3. Which of the following is the correct relation between lift dependent drag, lift independent drag and drag coefficient?
a) CD=CDz+KCL2
b) CD=CDz-KCL2
c) CD=CDz*KCL2
d) CD=CDz/KCL2
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct relation between lift dependent drag, lift independent drag and drag coefficient is CD=CDz+KCL2 where CD is drag coefficient, CDz is lift independent drag, CL is lift independent drag and K is a constant.
advertisement
advertisement

4. There are three types of drag.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There are three types of drag. They are parasitic drag which is further divided into form drag and skin friction drag. The second kind of drag is lift-induced drag and third type of drag is wave drag.

5. Which of the following are the two types of lift independent drag?
a) surface friction drag and profile drag
b) induced drag and profile drag
c) surface friction drag and induced drag
d) parasitic drag and induced drag
View Answer

Answer: a
Explanation: Lift independent drag is divided into two types. They are the surface friction drag and the profile drag. Surface friction drag corresponds to 75% of the lift independent drag whereas the profile drag leads to 25% of the lift independent drag.
advertisement

6. Surface friction drag corresponds to 35% of the lift independent drag whereas the profile drag leads to 65% of the lift independent drag.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Lift independent drag is divided into two types. They are the surface friction drag and the profile drag. Surface friction drag corresponds to 75% of the lift independent drag whereas the profile drag leads to 25% of the lift independent drag.

7. The surface friction drag coefficient is not effected by reynold’s number effect.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The surface friction drag coefficient is effected by reynold’s number effect. This effect results in the variation of surface friction drag coefficient and mach number. Surface friction drag coefficient decreases slightly as the increase in mach number.
advertisement

8. How is the zero-lift drag force related to atmospheric pressure?
a) The zero-lift drag force is directly proportional to atmospheric pressure
b) The zero-lift drag force is indirectly proportional to atmospheric pressure
c) The zero-lift drag force is twice multiple to atmospheric pressure
d)The zero-lift drag force is half divided to atmospheric pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: The zero-lift drag force is directly proportional to atmospheric pressure i.e. the zero-lift drag force increases as the increase in atmospheric pressure. This is because the drag force is directly proportional to the dynamic pressure.

9. The drag force is directly proportional to the dynamic pressure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The drag force is directly proportional to the dynamic pressure. This results in the effect of zero-lift drag force. The zero-lift drag force is directly proportional to atmospheric pressure i.e. the zero-lift drag force increases as the increase in atmospheric pressure.
advertisement

10. The zero-lift drag force will decrease with decrease respect to altitude.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The zero-lift drag force will decrease with increase respect to altitude. This is due to atmospheric pressure varying with respect to altitude. Also the zero-lift drag force increases as the increase in atmospheric pressure.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter