Aircraft Performance Questions and Answers – Power Producing Power Plant

«
»

This set of Aircraft Performance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Power Producing Power Plant”.

1. What is power producing powerplant?
a) Propulsive force that is directed by increasing momentum of the airflow
b) Propulsive force that is obtained from shaft power by propeller
c) Propulsive force that is directed by decreasing momentum of the airflow
d) Propulsive force that is obtained from engine power by propeller
View Answer

Answer: b
Explanation: The two forms of powerplant used in aircraft propulsion are thrust-producing and power producing. A power-producing powerplant is the one whose propulsive force is obtained from shaft power by propeller.
advertisement

2. Which of the following is a power-producing powerplant?
a) Turbojet
b) Turbofan
c) Rocket
d) Piston engine
View Answer

Answer: d
Explanation: The two forms of powerplant used in aircraft propulsion are thrust-producing and power producing. A thrust-producing powerplant is the one whose propulsive force is obtained by increasing momentum of the airflow through the engine. A power-producing powerplant is the one whose propulsive force is obtained from shaft power by propeller. Examples of thrust-producing powerplant are turbojet, turbofan and rocket. Examples of power-producing powerplant are gas turbine and piston engine.

3. Which of the following statement is correct?
a) Thrust power delivered by an aircraft engine is always less than shaft power delivered
b) Thrust power delivered by an aircraft engine is always more than shaft power delivered
c) Thrust power delivered by an aircraft engine is directly proportional to shaft power delivered
d) Thrust power delivered by an aircraft engine is inversly proportional to shaft power delivered
View Answer

Answer: a
Explanation: The thrust power delivered by an aircraft engine is always less than shaft power delivered. This is because in a power-producing engine the shaft power have to be converted into thrust during which there occur losses and hence the thrust power delivered by an aircraft engine is always less than shaft power delivered.
advertisement
advertisement

4. Which of the following represents the correct formula for propeller efficiency?
a) η=\(\frac{T}{P}\)
b) η=\(\frac{P}{TV}\)
c) η=\(\frac{T}{PV}\)
d) η=\(\frac{TV}{P}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: The correct formula for propeller efficiency is η=\(\frac{TV}{P}\) where η is propeller efficiency T is thrust and V is true airspeed and P is shaft power. The propeller efficiency is the ratio of thrust-power output by the shaft power input of a powerplant engine.

5. The propeller efficiency depends on the advance ratio and power coefficient.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The propeller efficiency depends on the propeller advance ratio and power coefficient. Propeller advance ratio is given by J=\(\frac{V}{nD}\) where J is propeller advance ratio, V is true airspeed, n is rotational speed and D is propeller diameter. Also the pressure coefficient is given by CP=\(\frac{P}{\frac{\rho n^3D^5}{2}}\) where CP is pressure coefficient, ρ is density, P is shaft power, n is rotational speed and D is propeller diameter.
advertisement

6. Which of the following relations are correct for pressure coefficient?
a) CP=\(\frac{P}{\frac{\rho n^3D^4}{2}}\)
b) CP=\(\frac{P}{\frac{\rho n^2D^5}{2}}\)
c) CP=\(\frac{TV}{\frac{\rho n^3D^5}{2}}\)
d) CP=\(\frac{P}{\frac{\rho n^3D^5}{2}}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: The propeller efficiency depends on the propeller advance ratio and power coefficient. The pressure coefficient is given by CP=\(\frac{P}{\frac{\rho n^3D^5}{2}}\) where CP is pressure coefficient, ρ is density, P is shaft power, n is rotational speed and D is propeller diameter. Also propeller advance ratio is given by J= \(\frac{V}{nD}\) where J is propeller advance ratio, V is true airspeed, n is rotational speed and D is propeller diameter.

7. Which of the following relations are correct for propeller advance ratio?
a) J=\(\frac{TV}{nD}\)
b) J=\(\frac{P}{nD}\)
c) J=\(\frac{V}{nD}\)
d) J=\(\frac{PV}{nD}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: The propeller efficiency depends on the propeller advance ratio and power coefficient. Propeller advance ratio is given by J=\(\frac{V}{nD}\) where J is propeller advance ratio, V is true airspeed, n is rotational speed and D is propeller diameter. Also the pressure coefficient is given by CP=\(\frac{P}{\frac{\rho n^3D^5}{2}}\) where CP is pressure coefficient, ρ is density, P is shaft power, n is rotational speed and D is propeller diameter.
advertisement

8. What is the propeller advance ratio for the power-producing powerplant when the true airspeed is 300m/s and the diameter of propeller is 0.5 m with rotational speed of 117.81rad/sec?
a) 7.01
b) 9.02
c) 5.09
d) 5.89
View Answer

Answer: c
Explanation: The answer is 5.09 radian. Given advance ratio V=300m/s , n=117.81rad/sec, D=0.5 m. From the equation J=\(\frac{V}{nD}\) we can find propeller advance ratio. Substitute the given values in the equation J=\(\frac{300}{117.81*0.5}\)
On solving J=5.09 radian.

9. What is meant by static thrust?
a) thrust at maximum airspeed
b) power at zero airspeed
c) thrust at zero airspeed
d) power at maximum airspeed
View Answer

Answer: c
Explanation: Static thrust is the thrust at that is produced at zero airspeed. This static thrust decreases with the increase in airspeed of a power-producing engine. This condition arises when propulsive increases with decrease in airspeed.
advertisement

10. Which of the following is the correct equation for longitudinal performance equation of motion?
a) \(\frac{\eta P}{V}\)=D-Wsinγ2+mV
b) \(\frac{\eta P}{V}\)=D+Wsinγ2-mV
c) \(\frac{\eta T}{V}\)=D+Wsinγ2+mV
d) \(\frac{\eta P}{V}\)=D+Wsinγ2+mV
View Answer

Answer: d
Explanation: The correct equation for longitudinal performance equation of motion is \(\frac{\eta P}{V}\)=D+Wsinγ2+mV where η is propeller efficiency, V is true airspeed, P is shaft power, D is propeller diameter, m is mass flow rate, W is weight.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter