Aircraft Performance Questions and Answers – Measurement of Air Data

«
»

This set of Aircraft Performance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Measurement of Air Data”.

1. ADD stands for ____________
a) Airflow Direction Detector
b) Aircraft Direction Detector
c) Airflow Density Detector
d) Aircraft Density Detector
View Answer

Answer: a
Explanation: ADD stands for airflow direction detector. The function of airflow direction detector is to sense the local flow direction relative to the aircraft body axes and these are the part of the aircraft system.
advertisement

2. The essential requirement of air data measurement is the state of the atmosphere in which the aircraft is flying.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The essential requirement of air data measurement is the state of the atmosphere in which the aircraft is flying. The second essential requirement of air data measurement is the relative motion between the aircraft and the air mass.

3. Air data measurement does not consider the relative motion between the aircraft and the air mass.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The essential requirement of air data measurement is the relative motion between the aircraft and the air mass. The second essential requirement of air data measurement is the state of the atmosphere in which the aircraft is flying.
advertisement
advertisement

4. ADC stands for _____________
a) Aircraft Data Computer
b) Air Data Computer
c) Air Density Computer
d) Air Data Computation
View Answer

Answer: b
Explanation: ADC stands for air data computer. This is a device installed in aircraft to convert pressure into electrical signals. The conversion is done with the help of transducers which help in processing the electrical signals.

5. ADC is a pure mechanical instrument installed in an aircraft.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: ADC is an electrical power based system and not a pure mechanical instrument. ADC stands for air data computer. This is a device installed in aircraft to convert pressure into electrical signals. The conversion is done with the help of transducers which help in processing the electrical signals.
advertisement

6. 1 knot=________km/hr
a) 1.773
b) 1.852
c) 1.609
d) 1.414
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 knot=1.852 km/hr. Knot stands for nautical miles per hour. Conversion of nautical miles to kilometers is 1 nautical mile=1.852km. Hence, 1 knot=1.852 km/hr.

7. 1 foot=_________meters
a) 3.28084
b) 0.3678
c) 0.3048
d) 3.4567
View Answer

Answer: c
Explanation: 1 foot=0.3048 meters. Foot is unit of length or distance in general system whereas meter is a standard unit. Meter is the S.I unit of length in MKS system and used by everyone throughout the world.
advertisement

8. Which of the following are measured by Pitot – static system in air data system?
a) Height, mach number, airspeed
b) Pressure, density, temperature
c) Height, mach number, pressure
d) Height, mach number, density
View Answer

Answer: a
Explanation: Height, mach number, airspeed are the quantities measured by Pitot – static system in air data system. They convert the air fed pressures into the movement of a pointer in mechanical instrument.

9. Pitot-static system is a primary flight instrument.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Pitot-static system is not a primary measuring instrument. The altimeter, indicator and mach meter are the primary flight instruments. The secondary flight instruments are air temperature sensor and ADD’s.
advertisement

10. ADD is a secondary flight instrument.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The secondary flight instruments are air temperature sensor and ADD’s. The altimeter, indicator and mach meter are the primary flight instruments. The primary instruments are mechanical instruments whereas the secondary instruments are electrical power based instruments.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

To practice all areas of Aircraft Performance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter